Σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο

Σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο συζήτησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας με τον Επίτροπο Dacian Cioloş και τους συναδέλφους του Υπουργούς Γεωργίας της Ισπανίας, Ιταλίας και των υπόλοιπων παραγωγών κρατών μελών, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.
Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα κυρίως της Ελλάδας και της Ισπανίας, ο Επίτροπος παρουσίασε προτάσεις μέτρων με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η αγορά του προϊόντος. Τα μέτρα καλύπτουν μεγάλο φάσμα, όπως η ανάδειξη της ποιότητας, η διάρθρωση του τομέα, η προώθηση και η προστασία από τον ανταγωνισμό ελαιολάδου τρίτων χωρών. Η οριστικοποίηση του κειμένου θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά και τις τελικές παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας «το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που συμβολίζει την ποιότητα και την παράδοση. Χαρακτηρίζει τη μεσογειακή διατροφή, είναι αποδεδειγμένα επωφελές για την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί στοιχείο του ποιοτικού γεωργικού μοντέλου που προωθεί η Ε.Ε. Η ελαιοκαλλιέργεια στηρίζει το εισόδημα, σε περιοχές με μειονεκτήματα, ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και το τοπίο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση της δημόσιας πολιτικής με δράσεις που θα ομαλοποιήσουν τα προβλήματα της αγοράς για ένα τέτοιο προϊόν και μάλιστα για τις καλύτερες ποιοτικές κατηγορίες του.
Επιπλέον, η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά εργαλεία αντιμετώπισης της αστάθειας της αγοράς και των τιμών, ώστε να προστατεύεται η ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας