Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης

Στην προστασία του Περιαστικού άλσους της Κομοτηνής, ειδικά όταν ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι πάνω από «3», επικεντρώθηκε η σύσκεψη του εκτάκτου Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, με συντονιστή τον εκτελεστικό γραμματέα της ΠΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμίγα. Συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κώστας Χουβαρδάς, ο προϊστάμενος του τμήματος Π.Π. Ροδόπης Κώστας Ζηκόπουλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και εκπρόσωποι των δημάρχων Μαρωνείας – Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Ανώτερος Αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, εκπρόσωποι του Στρατού, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς επίσης και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας που συμμετέχουν ενεργά στο έργο πρόληψης των πυρκαγιών.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο τεχνικός χαρακτήρας πρόληψης των δασικών πυρκαγιών όπως και η περιφρούρηση του Περιαστικού άλσους της Κομοτηνής και άλλων ευπαθών περιοχών από προσωπικό των υπηρεσιών αλλά και τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πάνω από «3». Να σημειωθεί ότι η περιφρούρηση θα γίνεται και από αέρος, τις μέρες υψηλού κινδύνου, με τη συνδρομή της Αερολέσχης Κομοτηνής. Τονίστηκε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις συμμετέχουν μόνο στον τομέα της πρόληψης και όχι της καταστολής.
Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων έθεσαν τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα ενώ τονίστηκαν τα προβλήματα υποχρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας και των δήμων στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Τονίστηκε ότι πρέπει άμεσα να συντηρηθούν δασικά δρομολόγια, κυρίως σε σημεία μεγάλων βλαβών, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων. Επίσης πρέπει να συντηρηθούν όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν επαρκή ποσότητα ύδατος. Τέλος, αναφορά έγινε στη σπουδαιότητα των υδατοδεξαμενών που υπάρχουν στον ορεινό όγκο και πώς πρέπει να περιφρουρηθούν από λεηλασίες και καταστροφές.
Ο κ. Κατσιμίγας δήλωσε, με το πέρας της σύσκεψης, ότι έγινε η οργάνωση των ομάδων επιτήρησης στο Περιαστικό δάσος Κομοτηνής αλλά και σε όλες τις δασικές περιοχές της Ροδόπης. Ως προς τη δυνατότητα προσπέλασης των δυνάμεων κατάσβεσης σημείωσε ότι το οδικό δίκτυο θα πρέπει να είναι καλά συντηρημένο για την άμεση πρόσβαση στο σημείο της πυρκαγιάς. «Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε συντονισμός με τους τέσσερις δήμους της Ροδόπης με επισημάνσεις από την Πυροσβεστική ως προς τα σημεία που πρέπει να παρέμβουν κατά προτεραιότητα για ν’ αποκατασταθούν τα δασικά δρομολόγια».
Για τους κρουνούς πυρόσβεσης αναφέρθηκε ότι χρειάζεται να έχουν επαρκή παροχή, ο έλεγχος των οποίων γίνεται από τους κατά τόπους δήμους.
Τέλος, ο κ. Κατσιμίγας έδωσε έμφαση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στα δάση.
Το Συντονιστικό Όργανο αποφασίστηκε να προτείνει στον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας μετά τη δύση του ήλιου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας