Συνέντευξη του Γ.Κατρίτση στο ράδιο Πατρίδα με τη Μ.Νικολάου

ΚαταγραφήΜαριλένα Νικολάου  Αρχικά, πρέπει να παραδεχθούμε όλοι πως, το να είσαι υπεύθυνος μιας παράταξης,όπως η ΔΑΠ ΝΔΦΚ,στο πανεπιστήμιο σου δεν είναι κάτι εύκολο και λίγες μέρες μετά τις φετινές φοιτητικές εκλογές,ο υπεύθυνος ΔΑΠ Νομικής Κομοτηνής,Γιώργος Κατρίτσης μιλά στους 100.4 fm, για το αποτέλεσμα των εκλογών,τα προβλήματα των φοιτητών ,τις δράσεις της παράταξης αλλά και για το πώς νιώθει ένας νέος απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις .

Ως ένας φοιτητής που ασχολείσαι με τα κοινά και είσαι πολιτικοποιημένος, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω κάτι από την επικαιρότητα μιας εβδομάδας,που τα είχε πραγματικά όλα,από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο,το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ,το κίνημα των “παραιτηθείτε”, τις εμπρηστικές δηλώσεις Πολάκη για τη δικαιοσύνη και το “σωσίβιο” δώρο του Πρωθυπουργού στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΚαταγραφήΓιώργος Κατρίτσης Θεωρώ ότι η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου είναι καθαρά ένα θέμα εντυπώσεων ,δεν έχουν αποφασίσει πρώτα οι ίδιοι, ως κόμμα ποια θέση θα στηρίξουν ,δεν υπάρχει ενιαία γραμμή και παρόλα αυτά αναζητούν πολιτικούς συμμάχους.
Σαν κόμμα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ποια είναι η πρόταση τους και μετά ο πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει να βρει συμμάχους σε άλλα κόμματα. Η ασυνεννοησία φαίνεται και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για κάθε θέμα ,από τον εκλογικό νόμο μέχρι και τις δηλώσεις Πολάκη περί λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Όσο για το “σωσίβιο”δώρο ,ήταν άλλη μια κίνηση εντυπώσεων και όχι ουσίας!

Μαριλένα Νικολάου Αν όμως υπήρχε μια είδηση στην εβδομάδα που πέρασε ,θα ήταν η συγκέντρωση των “παραιτηθείτε”. Έστειλε κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση;

Γιώργος Κατρίτσης  Πιστεύω ότι έστειλε μήνυμα! Δεν ξέρω όμως αν η κυβέρνηση μπορεί πια να λάβει το μήνυμα!Οι πιο πολλοί απ αυτούς που συμμετείχαν ,συμμετείχαν ενάντια στις προηγούμενες δηλώσεις των κυβερνητικών προσώπων. Η κυβέρνηση “πατρονάρισμα του πεζοδρομίου” ,έχασε την επαφή της με την κοινωνία! Ο κόσμος με όλες τις συνθήκες ενάντια βγήκε να διαδηλώσει κυρίως λόγω των αντιδράσεων για τη συγκέντρωση πριν από την συγκέντρωση, δηλώσεις όπως το ότι υποκινούνται από κόμματα,κυρίως τη ΝΔ ή το ότι κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας.

Μαριλένα ΝικολάουΆρα έχουν έναν τρόπο να εκπαιδεύουν τους πολίτες να διαδηλώνουν?
Γιώργος Κατρίτσης Νομίζω πως ναι!

ΚαταγραφήΜαριλένα Νικολάου Επίσης επειδή είσαι υπεύθυνος της ΔΑΠ Νομικής Κομοτηνής , δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω και κάτι για τις φετινές φοιτητικές εκλογές. Πως αποτιμάς το αποτέλεσμα?

Γιώργος ΚατρίτσηςΌταν ανεβάζεις τα ποσοστά κάθε χρόνο ,ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί,δεν μπορείς να μην αποτιμάς το αποτέλεσμα ως κάτι το θετικό!Η πρωτιά έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η ΔΑΠ έχει ένα έργο που δεν αλλάζει ,έχει συγκεκριμένες θέσεις , συγκεκριμένο λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις και τελικά είναι αυτό που ανταμείβεται!
Επεισόδια δεν υπήρξαν και αυτό ήταν και το πιο θετικό μήνυμα σε αντίθεση με άλλες σχολές,που είχαμε ακόμη και ακύρωση εκλογών!Σε ότι μας αφορά η ΔΑΠ Νομικής για άλλη μια χρονιά είναι πρώτη και αυτό σε μια περίοδο όχι μόνο πόλωσης αλλά και επικράτησης της λογικής του “απολιτίκ “.

Μαριλένα Νικολάου Η ΔΑΠ φέτος ανέλαβε πολλές δράσεις τοσο σε επίπεδο τοπικό οσο και σε επίπεδο ΔΑΠ ΑΕΙ.

Γιώργος Κατρίτσης Ναι είναι αλήθεια πως φέτος οργανώθηκαν δράσεις κοινωνικές κυρίως με έμφαση την παροχή βοήθειας αναφορικά με το προσφυγικό ,όπως συλλογές ειδών πρώτων ανάγκης. Ταυτόχρονα συνεχίσαμε για άλλη μια χρονιά να συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης όπως κάθε χρόνο για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και μας χρειάζονται πραγματικά στις τόσο δύσκολες εποχές που βιώνουμε ,με το να συνεισφέρουμε στην προσπάθειά μας αυτή μαζί με τα παιδικά χωριά !
Ακόμα,σαν ΔΑΠ ΑΕΙ, προωθούμε τη σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, μέσα από την καθιέρωση των γραφείων διασύνδεσης, με αρμοδιότητα την εύρεση αμειβόμενης εργασίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο .

Μαριλένα Νικολάου Πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ είναι η ΔΑΠ, η πρωτιά όμως αυτή γιατί δεν συνεχίζεται και έπειτα στην κοινωνία;

Γιώργος Κατρίτσης Ταύτιση με πολιτικό της φορέα ασφαλώς και υπάρχει,τη Νέα Δημοκρατία. Όμως η ΔΑΠ είναι κάτι ξεχωριστό,κάτι αυτοτελές! Οι θέσεις της ,οι προτάσεις της όπως φαίνονται καθημερινά μέσα από τις δράσεις της και την παρουσία της στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν αλλάζουν ,μένουν σταθερές ανεξάρτητα από τις πολιτικές κατευθύνσεις που ανά περιόδους αλλάζουν! Και είναι αυτό που την κάνει να διαφοροποιείται!Άρα υπάρχει σύνδεση ,όχι όμως ταύτιση!

Μαριλένα Νικολάου Τελικά οι φοιτητές είναι πολιτικοποιημένοι;

Γιώργος Κατρίτσης  Σίγουρα!Νομίζω άλλωστε πως στην εποχή μας δεν υπάρχει και εναλλακτική!

Μαριλένα Νικολάου  Θέλω όμως να σε ρωτήσω και κάτι πιο προσωπικό! Φέτος με την ολοκλήρωση των σπουδών σου ο κύκλος των φοιτητικών χρόνων κλείνει ,μαζί και η ενασχόληση με τα «κοινά» στο πανεπιστήμιο.Πέρα από τη ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο πολιτικές φιλοδοξίες έχεις;

Γιώργος Κατρίτσης  Για εμένα πρέπει όταν βρίσκεσαι στο πανεπιστήμιο αλλά και αργότερα στην κοινωνία να δραστηριοποιείσαι ,να μην κρίνεις χωρίς πρώτα να παίρνεις ο ίδιος πρωτοβουλίες και χωρίς να λαμβάνεις δράσεις ! Προφανώς και είμαι περήφανος που ασχολήθηκα και που προσέφερα όσο μπορούσα και είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει . Όμως πρώτα θέλω να ασκήσω το επάγγελμα που σπούδασα γιατί αυτό έχει για εμένα προτεραιότητα!Η αλήθεια όμως είναι ότι οι πολιτικές μου ανησυχίες σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας