Στο γοργό βηματισμό του Νιάρχου συνεχίζει την πρόοδο του το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι μελέτες και οι προσθετικές παρεμβάσεις…προκειμένου το ολοκληρωμένο τελικό σχέδιο ανέγερσης , στελέχωσης και λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής να υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.
Στην ενημέρωση των φορέων και του κοινού ,από εκπροσώπους του Ιδρύματος και της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/12 στην Κομοτηνή, παρουσιάσθηκαν τα τελικά σχεδόν σχέδια των κτιριακών εγκαταστάσεων , τα οποία ακολουθούν όλες τις πρωτοπόρες ανάλογες νοσοκομειακές κατασκευές του εξωτερικού.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ευελιξία των υποδομών μια που όπως τονίσθηκε η ιατρική σημειώνει αλματώδεις προόδους και οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι έτοιμες να μπορούν να ενσωματώσουν τις νέες μεθόδους.
Μέτα το τέλος της ενημέρωσης ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους με κυριότερες τις εξής
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ Παντελεήμονας, έθεσε το ζήτημα της μη ύπαρξης ναίσκου εντός του νοσοκομειακού χώρου παρότι αυτός υπήρχε στην αρχική πρόταση που απέστειλαν οι φορείς της Ροδόπης προς τον προηγούμενο υπουργό Υγείας κ Ξανθό, κάτι που διαβεβαίωσε και ο νυν διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ Φιλιππίδης.
Η απάντηση προς τον Μητροπολίτη εκ μέρους του Ιδρύματος ήταν πως τα διεθνή πρότυπα προβλέπουν έναν ενιαίο χώρο προσευχής για όλες της θρησκείες, ο οποίος και θα κατασκευασθεί, ενώ η ανέγερση ναίσκου μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση ή του δήμου ή της περιφέρειας, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και αν υπάρξει αίτημα και από τους μουσουλμάνους κατοίκους της Ροδόπης.
Πολλά τα ερωτήματα και ως προς την κατασκευή ή όχι εντός του χώρου του νέου νοσοκομείου, εγκαταστάσεων για τη Νοσηλευτική σχολή που τώρα λειτουργεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Θα κατασκευασθούν αίθουσες για μαθησιακή γνώση, αλλά δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως σχολή νοσηλευτικής , ήταν η απάντηση του υπευθύνου του ιδρύματος.
Ευχάριστη έκπληξη τα αιτήματα 2 τουλάχιστον γιατρών διευθυντών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης οι οποίοι επιθυμούν την μετεγκατάσταση των κλινικών τους στο νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κλινική της νευροχειρουργικής και της πλαστικής χειρουργικής. Αιτήματα που έγιναν ευχαρίστως δεκτά από το ίδρυμα υπό την προϋπόθεση πως θα λάβουν και την έγκριση της 4ης Υ.Π.Ε.
Εκτενώς συζητήθηκε και η παράμετρος της στελέχωσης του νέου νοσοκομείου με νέους γιατρούς οι οποίοι όμως θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια ενός πρότυπου για την χώρα μας νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ειδικός σ αυτό το θέμα να απαντήσει ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης , ο οποίος αντέτεινε πως το νοσοκομείο θα ανήκει στο ΕΣΥ και άρα οι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν με άλλο τρόπο , παρά με αυτό που ισχύει για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να αποκλείει όμως το ενδεχόμενο στο μέλλον να αλλάξει ο τρόπος των προσλήψεων.
Σαφής ήταν και η θέση του ιδρύματος πάνω στο θέμα , μια που ο εκπρόσωπος του, τόνισε την αναγκαιότητα, η νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελλάδα να συμβαδίσει όσο το δυνατό γρηγορότερα με τα διεθνή πρότυπα.
Πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Αντιπεριφεριάρχης Ροδόπης κ Τσαλικίδης, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί τρόπος για να στελεχωθεί το νοσοκομείο Κομοτηνής με την αιτιολογία του πρότυπου και πρωτοποριακού, από άριστους και άξιους ιατρούς, προτείνοντας παράλληλα να ηγηθεί της προσπάθειας η νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ Μάγδα Γιαμουστάρη, προκαλώντας κύμα ψιθύρων μέσα στην αίθουσα, αφού είναι νωπός ακόμα ο θόρυβος που ξέσπασε ως προς τον τρόπο επιλογής των νέων προέδρων των νοσοκομείων , αναγκάζοντας ακόμα και τον Πρωθυπουργό να τον χαρακτηρίσει ως κυβερνητική αστοχία.
Παρ όλα αυτά η σωστή και πλήρη στελέχωση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής είναι μείζον θέμα λειτουργίας ενός πρότυπου νοσοκομείου , στολιδιού όχι μόνο για την Θράκη αλλά και για όλη την βόρειο Ελλάδα και απαιτεί συστράτευση όλων μας ανεξαιρέτως, απ όποια θέση και αν έχουν , όποιες δυνατότητες και αν διαθέτουν. Η ευρωστία της Θράκης ας ξεκινήσει από την ημέρα θεμελίωσης του νέου νοσοκομείου μας. Ας είναι η σπίθα που θα κάνει να μιλούν όλοι για την Ροδόπη , όχι για τα προβλήματα της, άλλα για τα προτερήματα της.
Ως επίλογο , τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Νιάρχος, τα οποία φυσικά ειπώθηκαν επανειλημμένα από όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση για την πρόοδο του νέου νοσοκομείου. Συγχαρητήρια επίσης για άλλη μια φορά σε όσους συνέβαλαν και συμβάλουν ώστε το μεγάλο αυτό έργο να κατασκευασθεί Κομοτηνή , και ας μη ξεχνάμε πως η υγεία δεν έχει κόμμα δεν έχει χρώμα δεν έχει θρησκεία.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας