Στις αγκάλες του Δ.Π.Θ. ο Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη: Παρόν, παρελθόν & μέλλον”που έλαβε χώρα το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου 2018 στην Κομοτηνή από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 7ης Νοεμβρίου η τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. του Καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας και Διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών κ. Μόσχου Μορφακίδη-Φυλακτού.

Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, κα. Ελένη Δούδα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κα. Μαρία Τζιάτζη, Καθηγητές της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο πρώην Κοσμήτορας, κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κ. Σπύρος Μιλτιάδης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, κα. Αθανασία Παπαθανασίου, και άλλοι.

Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, στην προσφώνηση του εξέφρασε τη μεγάλη τιμή που αποτελεί για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η ένταξη του Καθηγητή Μόσχου Μορφακίδη στη χορεία του. Ο Πρύτανης παράλληλα τόνισε και την ιδιαίτερη προσφορά της Σχολής και έδωσε τα θερμότατα συγχαρητήρια του για την άψογη διοργάνωση τόσο της τελετής αναγόρευσης όσο και του επιστημονικού συνεδρίου.

Η Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγήτρια κα. Γαβριηλίδου Ζωή, στο χαιρετισμό της υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους η Σχολή και το Δ.Π.Θ. τιμά τον κ. Μορφακίδη με τον ύψιστο τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, τη μεγάλη ακεραιότητα αλλά και επιστημονική κατάρτιση του τιμώμενου, καθώς και το μεγάλο έργο που ο ίδιος επιτελεί ως Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών εδώ και είκοσι χρόνια. “Ο Μόσχος Μορφακίδης πραγματοποίησε μια μεγάλη επένδυση στον ελληνικό πολιτισμό και του χρωστούμε μεγάλη χάρη γι΄ αυτό. Έδωσε μάχες σκληρές για την εδραίωση των Ελληνικών Σπουδών, τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, εκπαιδεύοντας έτσι πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος και στήνοντας ταυτόχρονα γέφυρες ανάμεσα στον ελληνικό και τον ισπανικό πολιτισμό”.

Η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτρια κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, στην προσφώνηση της τόνισε τη μεγάλη προσφορά του τιμώμενου Καθηγητή στα ελληνικά γράμματα από διάφορα πόστα και κυρίως από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας αλλά και στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών. “Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, ιδιαίτερα σ΄ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουν οι Ανθρωπιστικές επιστήμες, να διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι όπως εσείς που, αψηφώντας τις δυσκολίες και τα πολλαπλά εμπόδια, αφιερώνουν τη ζωή τους στη μελέτη όχι μόνο της κλασικής ελληνικής φιλολογίας αλλά των βυζαντινών και νεοελληνικών γραμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην εμβάθυνση της γνώσης μας”, είπε τελειώνοντας η κα. Κοσμήτορας απευθυνόμενη προς τον τιμώμενο.

Τον έπαινο του τιμώμενου Καθηγητή ανέγνωσε στη συνέχεια η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., κα. Βασιλική Κοντογιάννη.

Μετά το πέρας αυτού και την περιένδυση του κ. Μορφακίδη με την τήβεννο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ακολούθησε η ομιλία του Επίτιμου Διδάκτορα με θέμα “Δημιουργία ψηφιακού corpus των ιστορικών και λογοτεχνικών ισπανικών κειμένων για τον ελληνικό χώρο (από τον 15ο ως τις αρχές του 20ου αι.)”.

Αξίζει επίσης να τονιστεί το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που έλαβε χώρα με αφορμή την αναγόρευση του κ. Μορφακίδη, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλου του κόσμου, τα οποία στεγάζουν τμήματα νεοελληνικών σπουδών. Έτσι, όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτές τις έδρες νεοελληνικών σπουδών στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο φιλολογικός κλάδος που συμμετείχε στο συνέδριο είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις σπουδές αλλά και την παρουσία των Καθηγητών που διδάσκουν στα πανεπιστήμια αυτά.

Χρήσιμα συμπεράσματα για την επιστημονική κοινότητα βγήκαν στο τέλος του συνεδρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η στρογγυλή τράπεζα, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίες θα μπορέσουν να βελτιώσουν την διάρθρωση των νεοελληνικών σπουδών στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας