Στη Ροδόπη το χειμώνα πλημμυρίζουμε και το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό.

Το πόρισμα βγήκε σε ανύποπτο χρόνο. Ο νομός Ροδόπης είναι θύμα της κλιματικής αλλαγής. Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το φαινόμενο πως τον χειμώνα τα πάντα βρίσκονται κάτω από το νερό ενώ το καλοκαίρι οι αγρότες ψάχνουν με συνεχείς γεωτρήσεις νερό για να ποτίσουν.

Α! επίσης φταίει που οι κυβερνήσεις επί δεκαετίες δεν μας φτιάχνουν το φράγμα του Κομψάτου. (το ότι πλημμυρίζουν συνήθως μέρη που δεν έχουν σχέση με τον ποταμό Κομψατο μάλλον μας διαφεύγει).

Δεν ξέρω πόσες φορές θα το γράψω αλλά στη Ροδόπη δεν υπάρχουν υποδομές.

Για την ακρίβεια δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που όχι μόνο θα ελέγχει τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και θα συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα προς όφελος της γεωργίας για το καλοκαίρι.

Για να μην πω πως οι πλημμύρες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία δημοσιότητας…όπου όλοι συνωστίζονται στο ποιος θα πρωτοκαλέσει το κράτος για να καταγράψει  τις ζημιές και να δώσει τις αποζημιώσεις. Θαρρείς και το κράτος χρειάζεται την παρέμβαση κάποιου πολιτικού για να κάνει το αυτονόητο.

Σ αυτό το σημείο θέλω να κάνω και μια άλλη ερώτηση. Τους γειτονικούς νομούς Ξάνθης και Έβρου για ποιο λόγο άραγε δεν τους επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό η κλιματική αλλαγή; Εκεί δεν βρέχει τόσο πολύ;  Βρέχει και παραβρέχει…αλλά εκτός από τον βόρειο Έβρο (όπου υπάρχουν τα προβλήματα με το φράγμα της Βουλγαρίας) δεν βλέπουμε τόσες μεγάλες καταστροφές.

Ενώ στην Ροδόπη την ξέρουμε το στόρι πριν καν την καταιγίδα.

Θα ανοίξουν οι βρύσες του ουρανού… και την επόμενη ημέρα θα είμαστε πρωτοσέλιδα στις Αθηναϊκές εφημερίδες και κανάλια.

Τώρα μου δημιουργήθηκε στα ξαφνικά και μια άλλη απορία.

Τι θα γινόταν αν κάποιο καλοκαίρι έπιανε φωτιά το βουνό και καιγόταν τα δένδρα…όπως συμβαίνει τακτικά σε τόσες και τόσες περιοχές της Ελλάδας;

Θα έπαιρνε το χειμώνα  τα πάντα το νερό και θα τα πήγαινε βαρκάδα στο Θρακικό πέλαγος;

Μια τεχνητή μικρή λίμνη προσπαθήσαμε εδώ και χρόνια να κάνουμε στην περιοχή του Ν Σιδηροχωρίου και δεν το καταφέραμε. Την ξεράναμε παρά τα εκατομ τόνους νερό που πέφτουν.

Και μια που ως νομός είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε το παραμικρό και αρκούμαστε σε έργα βιτρίνας , μεγάλα λόγια, και μεγαλεπήβολα σχέδια , ας κάνει κάτι το κράτος επιτέλους για τη διαχείριση των χειμάρρων…μπας και σωθούμε από σπόντα.

Κύριοι κυβερνώντες δεν πρέπει να είναι κάποιος σοφός ή ειδικός για να καταλάβει πως την διαχείριση ενός ποταμού ή χειμάρρου πρέπει να την έχει ένας μόνο φορέας.

Τι θα πεί πως στο βουνό υπεύθυνη είναι η δασική υπηρεσία , στον κάμπο η περιφέρεια και στους οικισμούς ο δήμος; Που να βρεθεί άκρη… που να συντονιστούν τρεις υπηρεσίες… και ταυτοχρόνως που να τύχει να έχουν και τα χρήματα και την βούληση και οι 3 μαζί;

Κατά τα άλλα οι επιτροπές για την ανάπτυξη της Ροδόπης μας μάραναν.

Τι να αναπτύξουμε; Τα εγώ μας, τις φιλοδοξίες μας ή την ανικανότητα μας;

 

Δ.Κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας