Στα πρόθυρα της τρέλας η χώρα

Σκληρό αγώνα «επιβίωσης» δίνει τον τελευταίο μήνα η χώρα…αλλά με τους κατοίκους να κρατάνε ευτυχώς ακόμα την ψυχραιμία τους.
Στην πίεση της οικονομικής κρίσης ήρθε στην αρχή να προστεθεί το μεταναστευτικό και τώρα ο κοροναιός. Είναι η ώρα να φανεί αν η Ελλάδα διαθέτει μεγάλους ηγέτες …και αν στο λαό έχει απομείνει έστω και ελάχιστο από το αρχαιοελληνικό dna του.
Και οι 3 απειλές είναι ασύμμετρες …ούτε το οικονομικό …ούτε το μεταναστευτικό ..αλλά ούτε ο κοροναιός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικούς τρόπους.
Ας ξεκινήσουμε από το ευκολότερο που είναι το μεταναστευτικό…το οποίο έχει μία μόνο λύση. Ερμητικά κλειστός ο Έβρος και Κέντρα φιλοξενίας σε ξερονήσια για όσους έρχονται δια θαλάσσης…μέχρι να εξετασθεί το αίτημα ασύλου τους. Και για όσους εξακολουθούν να συγχέουν το μεταναστευτικό και τα ξερονήσια…με τους πολιτικούς διωγμούς στην χώρα μας πριν 50 χρόνια ας το ξανασκεφθούν καλύτερα. Σήμερα έχουμε απόλυτη δημοκρατία…η οποία όμως έχει και τους κανόνες της…που κανένας δεν γράφει πως το συμφέρον του άλλου πρέπει να καταπατά το συμφέρον και την ασφάλεια του συνόλου.
Πάμε στο πρόβλημα του κοροναιού τώρα…εδώ τα πράγματα είναι όχι μόνο δύσκολα αλλά και απρόβλεπτα. Αμείλικτα τα διλλήματα… ακολουθούμε όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα περί μη διάδοσης της νόσου…ή παράλληλα σκεφτόμαστε και τις οικονομικές ή κοινωνικές επιπτώσεις ; Περιορισμός στο σπίτι για τις ευπαθείς ομάδες και για όσους νοσήσουν(αναμένεται το 5 με 10 % του πληθυσμού) αλλά με ποιες δομές φροντίδας; Με ποια χρήματα θα τρέφονται; Πόσοι έχουν έστω και ελάχιστες καταθέσεις στις τράπεζες; Πιθανά θα δοθούν επιδόματα στους εργαζόμενους… με τους ελευθερους επαγγελματίες ή για τους αγρότες τι θα γίνει όμως;
Όχι πανικός λένε οι ειδικοί….ναι εντάξει…αλλά άλλο να το λες…και άλλο να σκέπτεσαι το τι μπορεί να βιώσεις. Όχι για το αν ζήσεις ή αν πεθάνεις…αλλά το πώς θα περιποιηθείς την οικογένεια σου…πως θα θρέψεις τα παιδιά σου.
Τι απάντηση έχει να δώσει η πολιτισμένη δύση απέναντι σε μια πανδημία; Καμία απολύτως! Μόνο την διάγνωση και τα σπασμωδικά προληπτικά μέτρα. Όσο για τον υπόλοιπες χώρες του κόσμου; Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο τραγικά…πιθανότατα θα νοσούν από τον κοροναιό χωρίς καν να το γνωρίζουν. Και εδώ τίθεται το ερώτημα…τελικά μας βγήκε σε καλό το πείραμα της παγκοσμιοποίησης; Γιατί ασφαλώς περί πειράματος επρόκειτο που χρησιμοποίησε μόνο τα μισά υλικά απ όσα απαιτούντο. Γιατί στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση του κέρδους αλλά και η διανομή του πλούτου ώστε όλοι να μπορούν να διαβιώσουν υπό συνθήκες αν όχι ευημερίας αλλά τουλάχιστον στοιχειώδεις.
Είδατε πως το ένα φέρνει το άλλο; Και αναφέρομαι στην οικονομία της χώρας μας…η οποία είναι υποχρεωμένη να πιάσει τους στόχους που της έβαλαν οι θεσμοί. Εδώ τώρα γελάνε…ποιοι στόχοι και πως; Με τη μισή χώρα να έχει σοβαρότατο πρόβλημα με το μεταναστευτικό….και την άλλη μισή(και σύντομα όλη) με τον κορονοιό;
Και τώρα θα φανεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης . Τώρα θα αντιληφτεί ο κόσμος…ποιοι πολιτικοί είναι με την Ελλάδα…και ποιοι με τους άλλους. Ποιος θα κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και θα πεί στους θεσμούς να πετάξουν τους αριθμούς στο καλάθι των αχρήστων. Αν σπάσει η Ελλάδα…θα σπάσει όλη η ευρώπη…και ναι δεν έχουμε καμιά αναστολή πλέον να τους δηλώσουμε πως πράγματι κάναμε τραγικά οικονομικά σφάλματα τα οποία όμως έχει διασφαλιστεί πως δεν θα ξαναγίνουν. Ναι φάγαμε ένα σκασμό λεφτά από τα πακέτα που μας έδιναν….αλλά δεν τα φάγαμε όλοι…ο απλός κόσμος δεν φταίει σε τίποτα ούτε για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ούτε για τις ΜΚΟ ούτε για τα golden boys… ο αφελής απλός κόσμος έβγαζε τον σκασμό και δεν μιλούσε με αντάλλαγμα μια δουλίτσα μέσω stage έναν διορισμό για 8μηνο στο δημόσιο…ένα ρουσφέτι για μια μετάθεση στρατιωτικού . Τέλος όμως αυτά. Δεν είναι ο λαός οι απατεώνες…άλλοι είναι…όλοι τους ξέρουμε…ανεξάρτητα αν μερικούς απ αυτούς του ψηφίζουμε ακόμα για συναισθηματικούς λόγους. Ας γίνει επιτέλους μια νέα αρχή…τώρα που η χώρα βάλλεται από παντού.
Και προς θεού …ας σταματήσει κάποιος τις τράπεζες να παίρνουν τηλέφωνα …ας κάνουν υπομονή 1-2 μήνες…δεν θα χαθεί ο κόσμος. Η ΔΕΗ επίσης ..ας το σκεφτεί να δείξει λίγη ανοχή στο να κόβει το ρεύμα μέχρι να περάσει η μπόρα του κορονοιού.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας