Σταύρος Θεοδωράκης: Ο στόχος μας είναι το Ποτάμι να καθορίσει την επόμενη Κυβέρνηση

Με τρεις επισημάνσεις ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσία τηλεοπτικών καναλιών και δημοσιογράφων, αναφερόμενος στην απόφαση του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η πρώτη επισήμανση ήταν ότι ο κ. Τσίπρας μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς να πάει τη χώρα σε εκλογές καθώς η αντιπολίτευση του έδινε αυτή τη δυνατότητα, η δεύτερη ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν με έναν νέο εκλογικό νόμο και χωρίς το εξωπραγματικό μπόνους των 50 εδρών και η τρίτη ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες οδηγεί τη χώρα σε εκλογές διαλυμένη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διάθεση να λύσει κανένα πρόβλημα, μόνο να διορίζει και να αφήνει τον χρόνο να περνάει» όπως επίσης και ότι «η σιωπηλή Ελλάδα δεν θέλει η χώρα να κυβερνιέται από άεργους, συγγενείς και φίλους πολιτικών αρχηγών αλλά ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν».

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη

«Θέλω να κάνω τρεις επισημάνσεις πριν ακούσω τα ερωτήματα σας.

Πρώτη επισήμανση: Ο κ. Τσίπρας μπορούσε να κυβερνήσει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδιναν στον κ. Τσίπρα την δυνατότητα να κυβερνήσει με την ανοχή τους και στη βουλή να ψηφίζουν αυτά που θεωρούν σημαντικά και αυτά που εξασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Δεύτερη επισήμανση: Θα έπρεπε αυτές οι εκλογές να γίνουν με έναν νέο εκλογικό νόμο όπως έχουν ζητήσει κατά καιρούς όλα τα κόμματα της αριστεράς. Θα έπρεπε να έχουμε έναν εκλογικό νόμο με μικρότερες εκλογικές περιφέρειες έτσι ώστε να περιοριστεί η επιρροή των καναλιών στην επόμενη βουλή και βέβαια χωρίς αυτό το κραυγαλέο, εξωπραγματικό μπόνους των 50 εδρών που υπάρχει ο κίνδυνος, για άλλη μία φορά, ένα κόμμα να πάρει 20% και να του χαρίσουμε το 1/6 της βουλής.

Τρίτη επισήμανση είναι ότι η χώρα πάει σε εκλογές διαλυμένη. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές φυλακές, άδεια ταμεία και θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη προσπάθεια από όλους μας, τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές ώστε να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα της χώρας. Το Ποτάμι λέει εκλογές το συντομότερο δυνατόν αλλά με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες».

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση των ερωτήσεων που έθεσαν οι δημοσιογράφοι και οι απαντήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι αριστερές δυνάμεις, σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια περίοδος ακυβερνησίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βγουν στην επιφάνεια τα καταπιεσμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, οι άνθρωποι που δημιουργούν, οι άνθρωποι που παράγουν. Η εκτίμησή μας είναι ότι το Ποτάμι μπορεί να γίνει εκφραστής όλης αυτής της σιωπηλής Ελλάδας, που τόσα χρόνια βλέπει να κυβερνιέται, είτε από ανθρώπους άεργους, είτε από ανθρώπους των κομματικών σωλήνων, είτε από συγγενείς και φίλους κάποιων Πρωθυπουργών. Η πρόταση του Ποταμιού είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όλων αυτών των προοδευτικών δυνάμεων που κρύβει η χώρα, η δύναμη της χώρας και να εκφραστεί σε ένα δυνατό καθαρό Ποτάμι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη σε συνέχεια της απάντησής σας, σκέφτεστε να κάνετε κάποια συγκεκριμένα ανοίγματα δεδομένου ότι ακόμη βλέπουμε από χθες κυβερνητικές δυνάμεις να προσπαθούν να δημιουργήσουν από την πρώτη στιγμή ένα σκηνικό πόλωσης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα υπάρξει πόλωση στις επόμενες εκλογές, αλλά η πόλωση ποια θα είναι; Η πόλωση θα είναι οι παλιές δυνάμεις, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι νέες δυνάμεις, δηλαδή το Ποτάμι. Νομίζω ότι αυτή είναι η πόλωση που θα υπάρξει στην ελληνική κοινωνία το επόμενο διάστημα. Τώρα, τα δικά μας ανοίγματα προς την κοινωνία είναι συνεχή και σε όλη την Ελλάδα. Συζητάμε με νέα πρόσωπα, συσπειρώνουμε καινούργιες δυνάμεις, έρχονται στο Ποτάμι άνθρωποι απογοητευμένοι από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, προοδευτικοί φιλελεύθεροι, μεταρρυθμιστές και η έκφραση όλων αυτών των δυνάμεων θα είναι πολύ δυνατή στις λίστες που ετοιμάζει ήδη το Ποτάμι εδώ και αρκετές μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει κάποτε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι σας ετοιμάζουμε για Πρωθυπουργό. Αν μετά τις εκλογές το Κόμμα σας πραγματικά πάλι βγει δυνατό, τότε είστε έτοιμος να παίξετε και αυτό το ρόλο, το ρόλο του Πρωθυπουργού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έχουμε επίγνωση των πραγματικών δυνατοτήτων. Εμείς λέμε ότι το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει. Έχει ανθρώπους, έχει θέσεις και έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο: να έχεις σχέδιο. Το αποδείξαμε αυτό στους μήνες που πέρασαν. Από εκεί και πέρα αυτός που κυβερνάει είναι το πρώτο Κόμμα. Ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα είναι ο Πρωθυπουργός και οποιεσδήποτε προσπάθειες του Ποταμιού για μια ευρύτερη Κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μεν συνεχείς αλλά χωρίς να παραβλέψουμε την πραγματικότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την εντολή την περιμένετε από τον Πρόεδρο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά τα αποφασίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως έχω ενημερωθεί, ο κ. Λαφαζάνης έφτιαξε Κόμμα και η πιο κοντινή στους συνταγματολόγους ερμηνεία, είναι ότι η τρίτη εντολή πάει στον κ. Λαφαζάνη που είναι πλέον η τρίτη δύναμη της Βουλής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το απόγευμα έχετε συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος πρότεινε να συνεργαστούν τα Κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου και μάλιστα με Πρωθυπουργό ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας τον Κ. Δραγασάκη. Ποια είναι η θέση σας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι είναι το Κίνημα, που αν και είναι σχετικά νέο, έχει πολύ σταθερές βάσεις. Έχουμε πει ότι αυτή η συγκεκριμένη Βουλή που υπάρχει σήμερα μπορεί να δώσει Πρωθυπουργό μόνο τον Αλέξη Τσίπρα. Εμείς θα δούμε τον κ. Μεϊμαράκη, όπως θα ανταποκριθούμε και σε αίτημα του κ. Τσίπρα, αν ξανασκεφτεί ότι πρέπει να κάνει μια κουβέντα στο διάστημα μέχρι τις εκλογές. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κουβέντα, αλλά η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει να πάμε το νωρίτερο δυνατό σε εκλογές, με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες και να υπάρξει μια Κυβέρνηση την επόμενη μέρα, η οποία θα εκφράζει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Η χώρα έχει τέτοια προβλήματα που δεν μπορεί να τα περάσει με τις «πλάτες» ενός μόνο Κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σε περίπτωση που πάρετε τη διερευνητική εντολή σκοπεύετε να την εξαντλήσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το Σύνταγμα θα πρέπει, κι έχουμε δει και τον Πρωθυπουργό να δακρύζει για κάθε γράμμα του Συντάγματος που έφτιαξε ο κ. Βενιζέλος, να γίνεται σεβαστό. Άρα είναι πολύ λογικό το Κόμμα που παίρνει την εντολή να προσπαθήσει να κάνει την πρόταση του προς τα άλλα Κόμματα και την κοινωνία, μέσα στα όρια που το ίδιο το Σύνταγμα θέτει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ποτάμι μπορεί να συμπορευτεί μετεκλογικά είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι, από τη σύστασή του πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, έχει βάλει ένα πολύ μεγάλο στόχο: να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, να φύγουν οι παλιοί πολιτικοί που με τα ίδια κόλπα, είτε λέγονται ΣΥΡΙΖΑ είτε λέγεται Νέα Δημοκρατία, προσπαθούν να κυβερνήσουν τη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Οι νέες δυνάμεις, να εκφραστούν μέσα από το Ποτάμι και να υπάρξει μια δημιουργική απάντηση της κοινωνίας στα προβλήματα που ζει η χώρα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο λαός έχει καταλάβει ότι τα ψέματα που ειπώθηκαν ήταν πολλά και οι υποσχέσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν ακόμη περισσότερες. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ο λαός να πάρει την απόφαση και να στρίψει αυτός το τιμόνι προς τις νέες καθαρές δυνάμεις, όπως αυτές τις εκφράζει το Ποτάμι. Ο στόχος μας είναι το Ποτάμι να καθορίσει την επόμενη Κυβέρνηση. Το Ποτάμι να είναι ο εγγυητής μιας Κυβέρνησης λογικής, προοδευτικής, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει και με ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν από την πολιτική. Να μην επιζητούν απλώς κάποιες καρέκλες, αλλά να θέλουν να λύνουν προβλήματα. Φοβάμαι ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι δεν έχουν διάθεση να λύσουν κανένα πρόβλημα. Η διάθεσή τους ήταν να περνάει ο χρόνος, να διορίζουν παιδιά, να βάζουν ανθρώπους στα Υπουργεία, να ελέγχουν τις θέσεις και να αφήσουν την κοινωνία να λύνει μόνη της τα προβλήματα. Αυτή δεν είναι πολιτική. Πολιτική είναι να λύνεις, σε αντίξοες συνθήκες, τα προβλήματα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το όριο για το Ποτάμι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το όριο είναι ο ουρανός, δεν έχουμε βάλει πιο κάτω τον πήχυ. Πάντως σας το λέω με κάθε σιγουριά ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να περάσουμε από την εποχή που κυριαρχούσαν τα ψέματα και οι υποσχέσεις στην εποχή της αλήθειας. Κάτι που αναγνωρίζουν όλοι στο πολιτικό σύστημα–ακόμη και οι εχθροί μας, οι αντίπαλοί μας- είναι ότι το Ποτάμι υπήρξε πάντα πρόταση ευθύνης και αλήθειας. Τις πιο δύσκολες στιγμές πήραμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις και τις είπαμε χωρίς φόβο. Το ότι η χώρα κρατήθηκε στην Ευρώπη είναι ένα έργο και δικό μας. Το μικρό μας μπόι, ήταν πολύ μεγάλο εκείνες τις μέρες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έπαιξε και καθοριστικό ρόλο εντός της χώρας. Σας θυμίζω ότι πάρα πολλοί έπαιζαν είτε με τα απωθημένα τους, είτε προσπαθούσαν να κάνουν πολιτικά παζάρια. Το Ποτάμι όμως ήταν το Κίνημα που από την πρώτη στιγμή είπε: ευρωπαϊκή λύση για να υπάρχει άμεσα στη χώρα πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Το είπαμε πρώτοι, ακολούθησαν πολλοί αλλά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνάει ποιοι άνοιξαν το δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην κυβέρνηση μετεκλογικά με τους ΑΝΕΛ; Περασμένα – ξεχασμένα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο λαός θα αποφασίσει ποια Κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή και ο λαός θα αποφασίσει και σε ποια σειρά θα είναι αυτά τα Κόμματα. Εμείς έχουμε αρχές. Λέμε ότι αυτή η χώρα για να σωθεί, χρειάζεται μεγάλες κυβερνητικές συμμαχίες. Συμμαχίες όμως όχι στη βάση των ανταλλαγών, όχι στη βάση «πάρε μερικά Υπουργεία και στήριξε οποιαδήποτε πολιτική». Χρειάζεται, και είμαστε απόλυτοι σε αυτό, δέκα συγκεκριμένοι στόχοι και είκοσι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποφασισμένοι να κάνουν τη δουλειά. Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η ανάγκη της χώρας και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει στο Ποτάμι τη δυνατότητα να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο σχέδιο για τη χώρα και αυτό το καινούργιο σχέδιο πρέπει να έχει ένα μεγάλο σύνθημα: τέλος στα ψέματα, πάμε σε μια νέα εποχή αλήθειας, με δυνάμεις καθαρές, αποφασισμένες να συγκρουστούν με όλα τα παλιά της πολιτικής. Το Ποτάμι έχει καταφέρει να αποδείξει ότι θα συγκρουστεί με συντεχνίες, με συμφέροντα και με τους κομματικούς στρατούς που θέλουν να λυμαίνονται τη δημόσια εξουσία.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας