Σκεπτόμενοι πολίτες!!!

Η κάθε πόλη, η κάθε επαρχία, αποτελεί μια μικρή κοινωνία. Με τους πολίτες της, με τα θετικά της, αλλά και με τα προβλήματα της. Όλοι έχουν ∙  άλλοι μικρά, άλλοι μεγάλα. Και όλοι παλεύουν γι΄ αυτά. Όμως ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να είναι μόνος, ούτε για να μάχεται  μόνος. Χρειάζεται βοήθεια και στήριξη από τους δυνατότερους. Τώρα θα μου πείτε γιατί να υπάρχουν δυνατότεροι από άλλους; Γιατί να υπάρχουν άτομα που  ηγούνται μιας κοινωνίας; Θα σας πω για να μην δημιουργηθεί χάος!

Όπως χρειάζονται νόμοι για να μην υπάρχει αναστάτωση, έτσι είναι αναγκαίοι και οι άνθρωποι που θα τους εφαρμόζουν, για να μην φτάσουμε στις «φαύλες πολιτείες», όπως έλεγε και ο Πλάτωνας. Όλοι θέλουμε  κάποιον εκφραστή! Και όλοι συνήθως με αυτό το σκεπτικό  επιλέγουμε αυτόν που θα μας κυβερνήσει, με την πεποίθηση ότι θα πραγματοποιήσει αυτά που μας υποσχέθηκε. Αυτό, κακά τα ψέματα, δεν το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά.

Ας επιστρέψω, όμως, στο θέμα μιας τοπικής κοινωνίας, με το οποίο ξεκίνησα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθεμιά,  μικρή ή μεγάλη  δεν έχει σημασία, τα γνωρίζουν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτήν, που καθημερινά τα βιώνουν. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι τόσο σημαντικά, που να χρειάζεται πραγματικά κάποιος με εξουσία και δύναμη, που θα μπορέσει να τα λύσει. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να τα γνωρίζει. Εδώ είναι το δύσκολο. Βλέπουμε τις περισσότερες φορές ανθρώπους που ο τόπος τους στήριξε όταν το ζήτησαν, να μην είναι  τώρα εκεί γι΄ αυτούς.  Χρειαζόμαστε κάποιον που να ζει με τους ανθρώπους αυτούς, να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα τους, να τρέχει, να ενημερώνεται. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη αυτούς, οι οποίοι, με εξουσία ή χωρίς, θα είναι εκεί για όλους, θα έχουν ανοιχτή την πόρτα τους,  χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Όμως, η στήριξη δεν φαίνεται μόνο στις δυσκολίες ενός τόπου, αλλά και στα καλά του, στις δράσεις του, στους φορείς πολιτισμού, κ.λπ. Πως είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος δεν ζει σε μια τοπική κοινωνία, δεν έχει σχέση με τους ανθρώπους της, δεν ακούει τα προβλήματα της, δεν είναι εκεί γι΄ αυτούς όταν τον χρειάζονται, που δεν υποστηρίζει τις δράσεις και τους φορείς, να έρχεται από το πουθενά και να ζητάει οι πολίτες να τον επιλέξουν για εκφραστή τους  και να του δώσουν εξουσία; Και πώς είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος είναι εκεί για τον τόπο του και βοηθά σε  όλα τα παραπάνω, να μην είναι βέβαιο αν οι άνθρωποι της κοινωνίας του θα τον στηρίξουν; Δεν έχουμε ανάγκη από ήρωες, αλλά από ανθρώπους με όρεξη και θέληση να βοηθήσουν την κοινωνία τους, πρώτα να λύσει τα προβλήματα της, και έπειτα να εξελιχθεί. Και για να μην πάω παραπέρα, εγώ αυτήν την προσπάθεια για την στήριξη φορέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζητούν να ακουστούν, στην Κομοτηνή  τη βλέπω στο πρόσωπο λίγων ατόμων, που προσπαθούν όσο δύνανται να βοηθήσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ας έχουμε μάτια να τους δούμε!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας