Σε «ομηρία» χιλιάδες άτομα με αναπηρία στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ

Επιστολή με τίτλο «Αποφυλακίστε τώρα τις δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ που είναι σε κατάσταση ομηρίας στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ» απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον νέο υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, θέτοντας σε γνώση του το αναντίρρητο γεγονός ότι χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί μήνες στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ, και κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει έως και σήμερα αναλάβει την ευθύνη αυτής της αναμονής. Μιας αναμονής που έχει οδηγήσει χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε οικονομική απόγνωση και ψυχική ταλαιπωρία.

Η κατάσταση είναι πια εκρηκτική. Περισσότερα από 50.000 (!!!) άτομα περιμένουν επί μήνες την εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία/πάθησή τους και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους. Πολλοί εξ’ αυτών των χιλιάδων έχουν υποστεί τη διακοπή καταβολής της σύνταξής τους ή του προνοιακού τους επιδόματος, γεγονός που τους έχει οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης.

Ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ ήταν ελλιπής και άναρχος από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε επισημάνει από την αρχή τις αντιρρήσεις της ως προς τον τρόπο οργάνωσής και λειτουργίας του, καταθέτοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις που ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας λειτουργεί ως σύγχρονος Καιάδας για την αναπηρία. Σήμερα η Συνομοσπονδία καταθέτει για ακόμη μία φορά συγκεκριμένες προτάσεις, απόλυτα αναγκαίες για να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΕΠΑ.

– Ανάληψη ευθύνης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης γνωματεύσεων και συνακόλουθα καταβολής συντάξεων/επιδομάτων στους δικαιούχους. Ανάληψη ευθύνης σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναστέλλεται ουδεμία οικονομική κοινωνική παροχή, εάν η έκδοση της γνωμάτευσης καθυστερεί πέραν του ενός μηνός.

– Άμεση συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για τον καθορισμό αναπηριών που είναι μη αναστρέψιμες και την στην αναθεώρηση – συμπλήρωση σημαντικών κεφαλαίων του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας βάσει σύγχρονων επιστημονικών – ιατρικών δεδομένων.

– Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, μέσω του οποίου συστήνεται το ΚΕΠΑ και συμπλήρωση του με διατάξεις που θα εγγυώνται την αδιαβλητότητα και διαφάνεια.

– Ειδική πρόβλεψη για την κατ’ οίκον εξέταση ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν.

– Στελέχωση των Υγειονομικών Επιτροπών με καταρτισμένους γιατρούς, και όχι ανεκπαίδευτους όπως συμβαίνει σήμερα.

– Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της καταβολής του αστρονομικού ποσού των 46€ από ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. διαμηνύει προς τον υπουργό ότι ο χώρος της αναπηρίας και η κοινωνία ζητάει έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στα δικαιώματα εκείνων των πολιτών που αντικειμενικά βάλλονται με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τον καλεί να συμβάλλει μέσω συγκεκριμένων ενεργειών στην αποφυλάκιση των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, που χωρίς να ευθύνονται ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας