Σεμινάριο – Νομικό Debate με θέμα «Διαδίκτυο και Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Η Ευρωπαική Ένωση Νέων Νομικών – Τμήμα Νομικής (ELSA Komotini), σε συνεργασία με το Ρητορικό Όμιλο Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. διοργανώνει Σεμινάριο – Νομικό Debate με θέμα «Διαδίκτυο και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στα πλαίσια της ELSA Day. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής ΔΠΘ (Αμφιθέατρο Ορκωμοσίας)
Λίγα λόγια για την εκδήλωση:
Στα πλαίσια της ELSA Day, η ELSA Komotini διοργανώνει Σεμινάριο – Νομικό Debate με θέμα «Διαδίκτυο και Ανθρώπινα Δικαιώματα», σε συνεργασία με το Ρητορικό Όμιλο Νομικής ΔΠΘ. Ομιλητές του debate θα είναι φοιτητές, μέλη της ELSA Komotini καθώς και μέλη του Ρητορικού Ομίλου Νομικής ΔΠΘ. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει την επιχειρηματολογία τους και θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση επί του θέματος.
Το Διαδίκτυο απέκτησε ταχύτατα, μεγάλη σημασία καταρχήν για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας σε πολλά επίπεδα και με απίθανους συχνά τρόπους όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών και και τη κοινωνική συμπεριφορά καθώς και τον τρόπο που το άτομο πλέον συναλλάσσεται και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο γύρω του. Καθώς μέχρι πρόσφατα επρόκειτο για μια tabula rasa, καθήκον του νομοθέτη είναι να προστατέψει τους πολίτες από τις γκρίζες ζώνες της νέας αυτής πραγματικότητας. Πολλές δυσεπίλυτες προβληματικές έχουν ανακύψει έκτοτε. Το Νομικό Debate της 5ης Μαρτίου θα κινηθεί στο εξής ζήτημα: “Η Βουλή πιστεύει στην μη υιοθέτηση του δικαιώματος στη λήθη”, όπου δικαίωμα στη λήθη (‘the right to be forgotten’) είναι ένα νεόκοπο νομικό δημιούργημα που συνίσταται στο δικαίωμα του ατόμου να προστατεύει τη ιδιωτική του σφαίρα από την εκμετάλλευσή της μέσω των πληροφοριών αυτού που έχουν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο. Το άτομο έχει δικαίωμα να απαιτήσει να διαγραφούν τα προσωπικά στοιχεία που τον αφορούν και οι πάροχοι και οι φορείς του διαδικτύου να υποχρεούνται να το κάνουν, ώστε να μην εκτείθεται το άτομο σε κινδύνους χρήσης των στοιχείων αυτών (και) εναντίον του.
Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται για την οργάνωση ενός Νομικού Debate και τους κανόνες της ρητορικής τέχνης, 2 ομάδες των 3 ατόμων θα κλιθούν να επιχειρηματολογήσουν, η μία ομάδα υπέρ και η άλλη κατά του θέματος. Αυτή με την ισχυρότερη επιχειρηματολογία και την καλύτερη παρουσίαση θα είναι η νικήτρια. Στο τέλος θα υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική προσέγγιση επί του θέματος από τους εισηγητές.
Η ELSA Day αποτελεί μια μέρα αφιερωμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι μέσα από την ιδιαίτερη επιστημονική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων του δικτύου της ELSA, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των φοιτητών για τα θέματα αυτά με διεθνή προσανατολισμό καθώς και να αποκτήσουν μια ευρύτερη πολιτισμική κατανόηση. Όλα τα μέλη ELSA, φοιτητές Νομικής και νέοι δικηγόροι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τις διαφορετικές εθνικότητες και με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, είναι πρόθυμα να αποδείξουν σε όλη την Ευρώπη ότι οι νέοι σπουδαστές μπορούν να λάβουν μέρος και να επηρεάσουν τη διεθνή σκηνή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με εκδηλώσεις υψηλής ακαδημαϊκής ποιότητας και με την ενέργεια και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της ELSA. Όπως άλλωστε δηλώνει και το σύνθημα της ELSA Day: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι μαζί». Πηγή και έναυσμα όλων αυτών των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν παράλληλα στις 5 Μαρτίου 2014 ,όπου υπάρχει σωματείο ELSA αποτελούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το ELSA Vision, «Ένας δίκαιος κόσμος στον οποίο υπάρχει σεβασμός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτιστική ποικιλομορφία».