Πώς θα καεί η απλή αναλογική

Ενισχύονται τα σενάρια -κυρίως από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης– για αιφνιδιασμό Μητσοτάκη με πρόωρες εκλογές μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο απόψε στη Βουλή.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τους 158 κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ καταψηφίζουν. Το νομοσχέδιο καταργεί το σύστημα της απλής αναλογικής και καθιερώνεται το κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον βέβαια υπερβεί ή είναι ίσο του 25% που είναι η βάση.

Το νέο εκλογικό σύστημα, ωστόσο, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές αλλά τις μεθεπόμενες.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο νόμος ψηφίζεται σε ουδέτερη συγκυρία για αυτό και προηγήθηκε η εκλογή της νέας Προέδρου Δημοκρατίας.

Συνεπώς αυτό που φοβάται η αντιπολίτευση περί εκλογικού αιφνιδιασμού δεν υφίσταται, τονίζουν κατηγορηματικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο νέο νόμο κατά τη συζήτηση στη Βουλη, κατηγόρησε σε έντονο ύφος την κυβέρνηση ότι στο βάθος της αλλαγής του εκλογικού νόμου υποκρύπτονται εκλογές.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για κάτι που έκανε και ο ίδιος στο παρελθόν όταν δεν επανεξελέγησαν βουλευτές του κόμματός του, αφού είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι είναι μιας χρήσης:

Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου -Ελληνική Λύση- ενδέχεται να ταχθεί υπέρ.

Καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ το κόμμα του κ. Βελόπουλου ίσως ταχθεί υπέρ και να ψηφίσει το νόμο της κυβέρνησης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας