Πώς θα βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πιθανότατα κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι σας: κατεβάζετε και πλένετε τις κουρτίνες, τραβάτε τα έπιπλα, αερίζετε τα λευκά σας είδη, ξεσκονίζετε όλες τις επιφάνειες και σκουπίζετε κάθε γωνιά… Παράλληλα, ξεκαθαρίζετε τα πράγματά σας, κρατώντας όσα χρειάζεστε και πετώντας ή χαρίζοντας όσα δεν χρησιμοποιείτε πια. Σίγουρα, όλη αυτή η διαδικασία καθαρίσματος και ξε-καθαρίσματος είναι κουραστική, μόλις όμως την ολοκληρώσετε, θα νιώσετε μια αίσθηση ανακούφισης και θα είστε σε θέση να απολαύσετε το ανανεωμένο σπίτι σας. Με παρόμοιο τρόπο λοιπόν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε και όσα έχετε μέσα στο μυαλό σας, αφήνοντας πίσω σας άχρηστες έγνοιες και σκέψεις και εξασφαλίζοντας αρκετό «χώρο» ώστε να επικεντρωθείτε στα όσα πράγματι θέλετε από τη ζωή, στους στόχους σας και στα όνειρά σας.

Ξεκινήστε από το σπίτι σας

«Το συγύρισμα του σπιτιού σας μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας». Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η γιαπωνέζα γκουρού της οργάνωσης Μαρί Κόντο, η οποία σας καλεί να διαλέξετε όσα αντικείμενα σας γεμίζουν χαρά και να χαρίσετε ή να πετάξετε όσα δεν σας προκαλούν θετικά συναισθήματα. Πέρα από τον προφανή παραλληλισμό ότι όπως ξεκαθαρίζετε τα πράγματά σας και βάζετε σε τάξη το σπίτι σας τακτοποιείτε και το μυαλό σας, είναι πολύ σημαντικό να έχετε έναν καθαρό ζωτικό χώρο γύρω σας. Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι όταν το περιβάλλον γύρω σας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσετε περισσότερο άγχος και στρες, αλλά και να γίνετε πιο αναβλητικοί.

Επικεντρωθείτε σε λίγα και σημαντικά

Η σύγχρονη κοινωνία θέλει να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι προκειμένου να είμαστε και κατά κάποιον τρόπο επιτυχημένοι. Άλλωστε, διαρκώς δεχόμαστε νέα ερεθίσματα και είμαστε ασταμάτητα συνδεδεμένοι μέσω των νέων τεχνολογιών. Με αυτόν τον τρόπο όμως μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε παγιδευμένοι σε συνεχείς ευθύνες και να βιώνετε στρες για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι σημαντικά. Ο στόχος σας λοιπόν θα πρέπει να είναι το να ασχολείστε με πιο λίγα πράγματα, τα οποία σας ενδιαφέρουν πραγματικά και στα οποία αφιερώνεστε ολοκληρωτικά.

Μην υπεραναλύετε τις έγνοιες σας

Το να έχετε έγνοιες και ανησυχίες είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, όταν τις υπεραναλύετε συνεχώς στο μυαλό σας το επιβαρύνετε και περιορίζετε πολύ το «χώρο» που αφήνετε ελεύθερο για οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε, όταν έχετε πολλά στο κεφάλι σας, χαλάει η διάθεσή σας και αγχώνεστε. Πολλές φορές μπορεί να πέφτετε στην παγίδα να νομίζετε ότι με το να σκέφτεστε τις έγνοιες σας οδεύετε προς τη λύση τους αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Αντίθετα σας βάζει σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης που σας κάνει να χάνετε όποια αυτοπεποίθηση θα μπορούσατε να έχετε ότι θα λύσετε τα προβλήματά σας.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας