«Πόλεμο» κατά της διαφθοράς ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ένα πολιτικό, νομικό και θεσμικό «οπλοστάσιο» έχει ετοιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μάχη που ετοιμάζεται να δώσει κατά της διαφθοράς. Πεποίθηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς χρειάζεται ισχυρούς και καλά δομημένους θεσμούς, που θα πατάνε σε γερές βάσεις, θα λειτουργούν τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της καταστολής και θα φέρνουν πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το βασικό εργαλείο στη μάχη αυτή είναι μια τολμηρή μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνεται στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου.

Τολμηρή, γιατί για πρώτη φορά θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών σωμάτων της Δημόσιας Διοίκησης σε μια ανεξάρτητη Αρχή και θα τις απομακρύνει, έτσι, από τον πολιτικό έλεγχο και τον «εναγκαλισμό» τους πολλές φορές με την κυβέρνηση.

Και όχι μόνο αυτό: Θα της δώσει τέτοια ισχύ, ώστε για πρώτη φορά να μπορεί να κάνει ελέγχους (ακόμα και «εφόδους») όχι μόνο σε οποιοδήποτε φορέα του Δημοσίου, αλλά και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Τα δε πορίσματα των εκθέσεων ελέγχου των επιθεωρητών ή ελεγκτών δεν θα καταλήγουν σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα οδηγούν στον καταλογισμό προστίμων και θα μεταβιβάζονται στον εισαγγελέα Διαφθοράς για να διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας