Πρόωρες «βλέπει» ο Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου ολοένα και περισσότερο πείθονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση των γεγονότων θα επιδιώξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας το λέει ευθέως στις συζητήσεις που έχει με τους συνεργάτες του, ενώ ανάλογες προβλέψεις κάνει πλέον και στις δημόσιες τοποθετήσεις του.. Απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην ζητήσει ο ίδιος εκλογές. Όταν όμως ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προσφύγει στον λαό, «θα τις δεχτώ με χαρά»

Η κρίση στο ποδόσφαιρο έχει αφήσει πολλά εσωτερικά τραύματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η εικόνα των «γαλάζιων» βουλευτών στη Βουλή το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, όταν ψηφιζόταν η συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Πειραιώς και στο Μαξίμου. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτή η πληγή δύσκολα μπορεί να επουλωθεί.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει την ανεπάρκεια και την επιτελική της ανικανότητα να διαχειριστεί μείζονα προβλήματα. «Εσείς αντί να λύνετε τα προβλήματα, τα γεννάτε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, κατηγορώντας τον ότι «δεν μπορείτε να χωρίσετε δυο γαϊδάρων άχυρα». Κοινώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα συσσωρευτούν τόσο πολλά προβλήματα λόγω αδυναμίας επίλυσής τους, ώστε ο κ. Μητσοτάκης θα συρθεί σε εκλογές μόνο και μόνο για να απαλλαγεί από αυτά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον πρωθυπουργό αδυναμία να διαχειριστεί τα εθνικά και γεωπολιτικά θέματα, και εκτιμά ότι ενδεχομένως η ελληνική πλευρά να στριμωχτεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας το πόσο προβλέψιμα απρόβλεπτος είναι ο Ερντογάν. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν ότι η επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επιπροσθέτως θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που επίμονα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να μην αποδεχτεί την αποτυχία του να χειριστεί τα εθνικά θέματα, κάτι που κατά τα στελέχη του φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ, το οποίο σφραγίστηκε με μια πρωθυπουργική παρέμβαση 73 δευτερολέπτων!

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποτιμά καθόλου και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι πολίτες ανησυχούν σφόδρα από την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και την έλλειψη διορατικότητας στην ελληνική διπλωματία. Ομως παράλληλα υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα στο κοινωνικό πεδίο που τραυματίζουν την κυβερνητική εικόνα και προκαλούν αστάθεια. Και συνδέονται με τη ζοφερή κατάσταση που παρατηρείται στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της εργασίας και συνολικά στο κοινωνικό κράτος. Βεβαίως, κορωνίδα των προβλημάτων για το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μεταναστευτικό, όπου όλα δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα όσο θα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι τόσο να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές, προκαλώντας περαιτέρω αναβρασμό στις τοπικές κοινωνίες.

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας