Προκηρύχθηκε ο Ετήσιος Διαγωνισμός για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος 2013

Αρχίζει η διαδικασία επιλογής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος. Απευθύνεται σε νέους που έχουν εμπλακεί σε προγράμματα που προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών των Ευρωπαϊκών κρατών. Η προθεσμία για την υποβολή των προγραμμάτων για το διαγωνισμό του επόμενου έτους, για έκτη συνεχή φορά από το 2008, είναι η 28η Ιανουαρίου 2013.
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος, το οποίο διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, χορηγείται σε προγράμματα ή έργα που πραγματοποιούνται από άτομα μεταξύ 16 και 30 ετών. Τα βραβευμένα προγράμματα ή έργα θα πρέπει να χρησιμεύουν ως πρότυπα για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα. Δραστηριότητες που έχουν σχέση με ανταλλαγές νέων, καλλιτεχνικά ή διαδικτυακά έργα με Ευρωπαϊκή διάσταση είναι μεταξύ των προγραμμάτων που επιλέγονται.
Ο Πρόεδρος Schulzδήλωσε:”Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος είναι η ευκαιρία σας να παρουσιάσετε τη δική σας ιδέα για την Ευρώπη – να συμβάλετε με τον δικό σας τρόπο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Διαδραματίστε το δικό σας ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης με τον τρόπο που θέλετε!”
Συνολικό χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ
Στα τρία έργα ή προγράμματα που θα βραβευθούν θα απονεμηθεί το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ, 3.000 ευρώ, και 2.000 ευρώ, αντίστοιχα. Οι νικητές θα προσκληθούν επίσης να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο.
Οι εκπρόσωποι των εθνικών έργων ή προγραμμάτων που θα βραβευθούν, θα προσκληθούν όχι μόνο στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου το Μάιο του 2013, αλλά δύο ημέρες αργότερα θα παραστούν επίσης στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου στο Άαχεν της Γερμανίας, σε ένα τετραήμερο ταξίδι.

Νικητές 2012

H δημοσιογραφικού χαρακτήρα ελληνική δράση “EuropeontheGround” απέσπασε το πρώτο Βραβείο Καρλομάγνος για τη Νεολαία 2012. Το δεύτερο Βραβείο απενεμήθη στο τσεχικό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus “EuropemeetsSchool”, ενώ το τρίτο Βραβείο κέρδισε το ουγγρικό ντοκιμαντέρ – οδοιπορικό “CycleMeHome.

Χρονοδιάγραμμα

Έναρξη διαγωνισμού και υποβολής αιτήσεων στο διαδίκτυο: 11 Οκτωβρίου 2012
Λήξηπροθεσμίας: 28 Ιανουαρίου 2013
Επιλογή των 27 έργων από εθνικές εξεταστικές επιτροπές: έως τις 19 Μαρτίου 2013
Επιλογή των τριών βραβευμένων έργων από ευρωπαϊκή εξεταστική επιτροπή: 25 Απριλίου 2013
Τελετή απονομήςστο Άαχεν: 7 Μαΐου 2013

Σύνδεσμοι:
Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεότητας Καρλομάγνος:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/en/index.html
Αιτήσεις συμμετοχής:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/en/introduction.html
Ανακοίνωση Τύπου για τους νικητές για το 2012:
http://www.europarl.europa.eu/news/en/pressroom/content/20120510IPR44851/html/Europe-on-the-Ground-wins-2012-European-Charlemagne-Youth-Prize
Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν:
http://www.karlspreis.de/
Για περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο Καρλομάγνος:
ΚΑΪΛΗΣ Αντώνης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Γραφείου Ενημέρωσης του ΕΚ στην
Ελλάδα (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
e-mail: antonios.kailis@europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας