Πούτιν – Ερντογάν : Κοινή θέση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησαν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ σε μέσα ενημέρωσης των χωρών τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια «κοινή θέση» ως προς τη λιβυκή διένεξη.

Κατά τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Μόσχα και Άγκυρα τάσσονται υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός από απόψε το βράδυ έως την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ οι δύο ηγέτες καλούν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο λιβυκό ζήτημα να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην περιοχή και την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Το κοινό ανακοινωθέν για τη Λιβύη
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν Μόσχας – Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια «κοινή θέση» ως προς τη λιβυκή διένεξη και κάλεσαν όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε μία βιώσιμη εκεχειρία, η οποία θα υποστηρίζεται από τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις»

Για την ένταση στη Μέση Ανατολή
Σε ό,τι αφορά την ένταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αμφότεροι ζήτησαν την επίλυση όλων διενέξεων με ειρηνικά μέσα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Μόσχας και της Άγκυρας για την ειρηνική διευθέτηση του συριακού ζητήματος, όπως και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν δεν παρέλειψαν να αποδοκιμάσουν τις αμερικανικές ενέργειες στον Περσικό Κόλπο και την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, μάλιστα, έχουν ήδη αναπτυχθεί 35 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι βέβαια, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

«Οι στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν. Και οι στρατιώτες που θα σταλούν αργότερα δεν θα εισέλθουν σε καμία μάχη», διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet».

Ωστόσο, η Αγκυρα έχει προωθήσει και δυνάμεις από τη Συρία στη Λιβύη, με τον λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χαριστεί στους σύρους τρομοκράτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας