Πολλές οι δράσεις του Κέντρου Στήριξης Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών χωριών SOS Ελλάδος πραγματοποίησε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης ημερίδα με θέμα “Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά – Ο ρόλος της οικογένειας και η συμβολή του κράτους”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς του Απόρους) του Δήμου Κομοτηνής με τη βοήθεια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής. Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος μπορεί να υποστηρίξει παιδιά και οικογένειας μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που πλήττονται κοινωνικοοικονομικά.

Στην ημερίδα παρέθεσαν ομιλίες ο κ. Ισπικούδης Δήμος, η κα. Παρασκευή Λιγκόζη, Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Κομοτηνής, η κα. Κατσικίδου Μάγδα, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, και η κα. Μαδεμλή Κασσιανή, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη των παιδικών χωριών SOS Ελλάδος για τα προγράμματα της Θράκης.

Η Πρόεδρος της τοπικής διοικούσας επιτροπής των παιδικών χωριών SOS, κα Φελίνα Καζάκου, δήλωσε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει το κέντρο στήριξης της Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, το οποίο υλοποιούν ως σύμπραξη δημόσιοι φορείς της περιοχής, όπως είναι οι Δήμοι, η Ιερά Μητρόπολης και τα παιδικά χωριά SOS, που συμμετέχουν ως πιστοποιημένος φορέας.

 

Όπως τόνισε η κα Καζάκου, αν και η προσέλευση στην εκδήλωση δεν ήταν μεγάλη, εντούτοις οι γονείς και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές του κέντρου στήριξης, ώστε να ενημερωθούν τόσο για το έργο των παιδικών χωριών όσο και του κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας.

Ακόμη, η Πρόεδρος ανέφερε πως ακολουθεί μία μεγάλη πολύωρη δράση προς τα τέλη Ιουνίου για παιδιά δημοτικού, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών του κέντρου στήριξης αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού, με διαδραστικά παιχνίδια. Τέλος, η κα Καζάκου ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση αυτή και ιδιαίτερα για την πολύτιμη συμμετοχή τους το σύνολο των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής.

Η κα. Κατσικίδου Μάγδα, Ψυχίατρος, αναφέρθηκε στην συναισθηματική σχέση της μητέρας με το παιδί, ένα θέμα πολύ ιδιαίτερο, καθώς η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που ανακουφίζει και διαμορφώνει την προσωπικότητα. Ο ασφαλής αυτός δεσμός μητέρας-παιδιού μπορεί να επηρεάσει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και να θέσει τα σωστά θεμέλια ώστε το παιδί να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν φυσιολογικότερα.

Η μητέρα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη του παιδιού, ανάπτυξη την οποία μπορούν να επηρεάσουν πολλοί παράγοντες, όπως κοινωνικοί και οικονομικοί. Ωστόσο, ο βασικός συναισθηματικός δεσμός, η στήριξη, καθοδήγηση, η αφοσίωση από τη μητέρα, μπορούν να συμβάλουν πάντοτε θετικά, ακόμη κι αν υπάρχουν προβλήματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής, η οποία συνεχάρη την τοπική επιτροπή για το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρουν σε όσους το χρειάζονται και δήλωσε πως θα είναι δίπλα στο Κέντρο Στήριξης, τόσο προσωπικά όσο και ως Δήμος. Ακόμη, στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας