Πολιτική προστασία Κομοτηνής- Δεν διαθέτει ούτε καν τα αυτονόητα

Διαβάζω χτες και σήμερα τα επικαιροποιημένα σχέδια προστασίας του συνόλου του δήμου Κομοτηνής  απο καταστροφές.

Άκρως αναλυτικά όλα…περιγράφουν επαρκώς το τι πρέπει να γίνει για πρόληψη …από ποιους πρέπει να γίνει… τι γίνεται  και από ποιους  και με ποια μέσα…κατά τη διάρκεια του καταστροφικού φαινομένου (πυρκαγιά, πλημμύρα,παγετός,χιονόπτωση) και το ίδιο αναλυτικά περιγράφονται οι ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν  μετά τις καταστροφές, ομολογουμένως  εξαίρετη δουλειά  από τον υπεύθυνο του  Αυτοτελούς  Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Αδαμάντιο Ευτυχιάκο.

Όμως παρόμοια σχέδια υπήρχαν και στον Εβρο και στη Θεσσαλία…αλλά μπόρεσαν να λειτουργήσουν…όχι επειδή  δεν ήταν στην πράξη εφαρμόσιμα…αλλά επειδή βασίζονται στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί φορείς.  Κι εκεί γίνεται το έλα να δεις. Καλά τα σχέδια καλά τα λόγια καλές οι φωτογραφίες και οι συνεντεύξεις…καλά τα έργα που κάποτε Θαααα γίνουν, αλλά όταν έρχεται η ώρα της πράξης …ψάχνουμε όποια εθελοντική ομάδα υπάρχει για να μας σώσει.

Και αν έχετε τον Θεό σας …τι βρήκα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο…και αφορά τις ενέργειες που έκαναν  οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί στους τομείς ευθύνης τους.

Λοιπόν λοιπόν λοιπόν  δώστε λίγη προσοχή. Το σχέδιο επιβάλει να υπάρχουν ασύρματα μέσα επικοινωνίας  για άμεση συνεννόηση της αυτοδιοίκηση  με τους κύριους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών (Πυροσβεστική,αστυνομία, στρατός κτλπ)…που όμως ο δήμος Κομοτηνής ΔΕΝ διαθέτει….δηλαδή τόσα χρόνια δεν προμηθεύθηκε 3-4 ασυρμάτους …τους οποίους όμως διαθέτει η Ομάδα Διάσωσης του παραρτήματος Ροδόπης…Τους διαθέτει λοιπόν μια εθελοντική ομάδα και δεν τους διαθέτει ο αρμόδιος φορέας…που κανονικά αυτός έπρεπε να τους μοιράζει σε όλες τις εθελοντικές ομάδες που εμπλέκονται.

Και ξανά αν έχετε το θεό σας

Τι κάνει ο δήμος μας για να τηρήσει τις προδιαγραφές  του σχεδίου;  Υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την ομάδα διάσωσης  ώστε αυτή να του παραδώσει τους ασυρμάτους της σε περίπτωση επαπειλούμενης καταστροφής.

Δυο τα ερωτήματα…και η ομάδα διάσωσης που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή , τι θα έχει;

Δεύτερη ερώτηση…αν η ομάδα διάσωσης βρίσκεται εκείνη την στιγμή σε άλλο σημείο της χώρας που βρίσκεται πιο μπροστά  σε ανάγκη…τι θα κάνει η πολιτική μας προστασία; Θα περιμένει να γυρίσουν πίσω οι ασύρματοι μέσω κούριερ;

Και προσοχή…. δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό…αλλά βρε παιδί μου μια που υπάρχει ο τρόπος να καλύψουμε την προδιαγραφή γιατί να ξοδέψουμε μερικές χιλιάδες ευρώ; Δεν τα δίνουμε καλύτερα να κάνουμε κανένα πανηγύρι ή δεν ξέρω τι άλλο;

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας