Ποιο είναι το νέο σχέδιο ανάπτυξης της Ροδόπης;

Μνημόνια τέλος (που λέει ο λόγος)…αλλαγή κυβέρνησης με σαφή αναπτυξιακή στόχευση…και 2 χριστιανοί βουλευτές. Ιδανικές θεωρητικά οι συνθήκες για να αναπτυχθεί η Ροδόπη σύμφωνα μ αυτά που μας έλεγαν.
Στην πραγματικότητα τι ισχύει όμως;
Φύλλο ανάπτυξης δεν κουνιέται …ενώ και οι τοπικοί εκπρόσωποι της αγοράς μας βεβαιώνουν πως νέο χρήμα δεν ρέει με τίποτα.
Κι όμως η Ροδόπη έχει αναπτυξιακό σχέδιο.
Τον χρυσό! Θα βρουν δουλειά 400-500 άτομα … θα πλουτίσει κάποια εταιρία…θα τα οικονομήσουν μερικοί επιτήδειοι…και θα καταστραφεί «λίγη» από τη φύση.
Έτσι βαδίζει η Ροδόπη.
Επένδυση σου λέει.
Από το ολότελα …καλή είναι και αυτή.
Υπάρχει και η άλλη πρόταση…να επιτραπεί στα λεωφορεία να διασχίζουν τον κάθετο άξονα προς τη Βουλγαρία. Συμφωνώ απολύτως υπό τον όρο όμως τα λεωφορεία να έρχονται με τουρίστες …και όχι να πηγαίνουν δικά μας εκεί γεμάτα με υποψήφιους αγοραστές των προϊόντων των βουλγαρικών καταστημάτων…όπως μάλλον θα γίνει.
Τρίτη πρόταση υπάρχει;
Να έρθει πχ καμιά βιομηχανία στην ΒΙ.ΠΕ.ΚΟ;
Ούτε για αστείο ε;
Με τόσα λόγια προεκλογικά …περίμενα ήδη οι ορδές των επενδυτών να είναι εδώ. Άφαντοι όμως. Χάθηκαν ως δια μαγείας.
Ροδόπη …
Χαμένη υπόθεση…
600-700 θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις ανά έτος
Η νεολαία να φεύγει για τις μεγάλες πόλεις ή το εξωτερικό.
Και η Ροδόπη να περιμένει
Τι; Το θαύμα;
Ανοίγουν λέει περισσότερες επιχειρήσεις απ ότι κλείνουν.
Αλήθεια;
Και από ποιους;
Τις καφετέριες και τα φαγάδικα εννοούν;
Γιατί όποια σοβαρή επιχείρηση και να ανοίξει…σίγουρα είναι μικρές οι πιθανότητες να ανήκει σε χριστιανό. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ,μάλλον ήταν πιο οικονόμοι από εμάς… Λέω εγώ τώρα …γιατί μπορεί να συμβαίνει και τίποτα άλλο.
Και τι κάνει το κράτος για τη Ροδόπη;
Τίποτα!!
Κοτζαμ νοσοκομείο μέσω δωρεάς …θα μας φέρει.. Μην είστε αχάριστοι. Αν τύχει και το ίδρυμα Νιάρχος πάρει οικοδόμους από τη περιοχή…έχει καλώς…για ένα χρόνο θα βγάλουν το ψωμάκι τους μερικοί άνθρωποι.
Α! είναι και τα 5μηνα και 8μηνα του δημοσίου και των δήμων…για λίγο καιρό βγαίνει το μεροκάματο για όσους έχουν τα μόρια να επιλεγούν.
Ευτυχώς δεν μας έφεραν μετανάστες…κάτι είναι και αυτό.
Μας ήρθε βέβαια ο Παυλόπουλος ο οποίος παρεμπιπτόντως , «μεταναστεύει» από την Προεδρία της Δημοκρατίας στην σύνταξη.
Ήρθε και καμάρωσε την αρχαία Μαρώνεια…και εμείς βέβαια την καμαρώνουμε αλλά ποιο το κέρδος; Όλη η ανάπτυξη της περιοχής περιορίζεται σε 2 ψαροταβέρνες.
Εχει και 3-4 ξενοδοχεία τα οποία φυτοζωούν. Πόσο δα να αντέξει ο τουρίστας στην ερημιά; Ποιος να τον ξεναγήσει στους αρχαιολογικούς τόπους-οι οποίοι βέβαια κάποτε πρέπει να ανοίξουν- και από ποιους δρόμους να πάει;
Μη μου τους κύκλους τάραττε είμαστε σαν περιοχή.
Εκεί να ζούμε στη μιζέρια μας.
Τα πάντα να γίνονται με ρυθμούς χελώνας «βαλσαμωμένης».
Αλλά τα θέλουμε και τα παθαίνουμε.
Διεκδικούμε τα αυτονόητα ή δεν τα διεκδικούμε;
Μετά λόγου γνώσης σας διαβεβαιώνω πως όχι.
Γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι τα αυτονόητα
Μια ζωή το πρόβλημα μας είναι η μειονότητα.
Και τι θα άλλαζε δηλαδή αν δεν υπήρχε αυτή;
Θα συνέβαινε τίποτα το διαφορετικό;
Ναι ναι ξέρω… πολλοί από σας ισχυρίζεστε πως κουμάντο στη Ροδόπη κάνει το προξενείο…και πως τίποτα δεν γίνεται αν δεν δώσει εκείνο την άδεια του.
Δύο περιπτώσεις υπάρχουν για να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ή ότι το προξενείο εξαγοράζει συνειδήσεις ή «κρατάει» πολλούς ξέροντας τα άπλυτα τους.
Και επί 30 χρόνια δεν βρέθηκε μια κυβέρνηση για να πει stop; Ούτε μια; Ακόμα και αν είχε ευρεία πλειοψηφία και δεν στηριζόταν στους βουλευτές της μειονότητας της Θράκης;
Περίεργο δεν σας φαίνεται;
Τι συμβαίνει; Μας πούλησαν όλοι;
Ή μήπως να το πάρουμε αλλιώς και να υποθέσουμε πως ως ντόπιος λαός είμαστε παρτακηδες …ο καθένας για το συμφέρον του και ότι θέλει ας γίνει ο τόπος.
Για σκεφθείτε το λίγο. Μήπως εν μέρει ισχύει και αυτό;
Να αναφέρω περιπτώσεις που ακυρώθηκαν τεράστιες επενδύσεις…επειδή δεν έγιναν με την «μεσολάβηση» του τάδε ή του δείνα πολιτικού ή άλλες που δεν έγιναν επειδή θιγόταν τα συμφέροντα κάποιων επιχειρηματιών;
Βλέπετε το Φανάρι και κλαίτε…και όμως χάθηκαν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις από εκεί. Το ίδιο και στον Ίμερο…τους Προσκυνητές και τη Μαρώνεια.
Βλέπουμε την Κομοτηνή και κλαίμε…με ένα δήμο ανήμπορο οικονομικά να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη της πόλης. Κι όλα αυτά …επειδή πριν μερικά χρόνια ένα golden boy σήκωσε τα ταμεία.
Και τι καταλάβαμε που ξεχάσθηκε η υπόθεση; Και τι καταλάβαμε που δεν ρίχθηκαν ευθύνες σ αυτόν που τον έφερε εδώ; Τι καταλάβαμε που δεν θίξαμε τις ιερές αγελάδες όσο ύπατο αξίωμα και αν απέκτησαν αυτές μετά;
Η Αθήνα βοούσε αλλά εμείς στην Ροδόπη δεν ξέραμε τίποτα! Σφυρίζαμε αδιάφορα.
Ξέρουμε …όλα τα ξέρουμε…αλλά δεν μπορεί να φταίμε εμείς!
Όχι …σε καμιά περίπτωση .
Το εξιλαστήριο θύμα είναι η μειονότητα. Γενικώς και αορίστως…σαν να είναι ένα πράγμα!
Μια μειονότητα που αν περιορίζαμε το ρόλο του προξενείου ..η μισή και παραπάνω θα μας ευγνωμονούσε για πάντα.
Αλλά όχι…εμείς θέλουμε τον «μπαμπούλα» μέσα στα πόδια μας…τον έχουμε ανάγκη για να ρίχνουμε επάνω του όλα τα στραβά μας.
Και τι έγινε δηλαδή που ο Ερντογαν είναι κουμπάρος μας; Θα τον στεναχωρούσαμε αν κάναμε τα αυτονόητα …όπως θα έκανε κάθε σύγχρονο κράτος; Εκείνος κάνει 1000 φορές χειρότερα και εμείς μούγκα στη στρούγκα
Αλλά όχι… τίποτα δεν κάνουμε επειδή κρατά μυστικά και ντοκουμέντα.
Και έτσι για τα μάτια του κόσμου κάνουμε επιτροπές υποεπιτροπές και κουραφέξαλα για να λέμε πως κάτι κάνουμε ….και για να γίνουμε και πιο πειστικοί βγάζουμε συχνά πυκνά και καμιά εθνικιστική κορώνα.
Αν για το καλό της Θράκης πρέπει να θυσιασθούν μερικοί πολιτικοί ας θυσιαστούν …αρκεί να βγούμε από τη μιζέρια μας…να ζήσουμε και εμείς σαν να ανήκουμε σε χώρα της Ε.Ε. και όχι σε αποικία.
Γιατί έτσι ζούμε…με το φόβο του τι θα πει ο αποικιοκράτης.
Επαναλαμβάνω…υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Ροδόπη; Και γιατί επιμένω σ αυτό; Μα γιατί προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η ειρήνη και η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Οπότε μ έναν σμπάρο 2 τρυγόνια.
Και κλείνοντας θα το ξανατονίσω για άλλη μια φορά. Αν το μόνο αναπτυξιακό σχέδιο που υπάρχει για τη Ροδόπη είναι ο χρυσός…τότε κλάφτα Χαράλαμπε…η κοινωνία από διχασμένη που είναι τώρα …θα τριχασθεί.

Δ.Κ.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας