Ποιος πρυτανεύει τελικά στο Δημοκρίτειο;

Με βολές κατά πολλών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος βρισκόταν με απόφαση του Υπουργού Παιδείας σε αποχή καθηκόντων από τον Ιούλιο, και τον οποίο επανέφερε την 1η Μαρτίου το ΣτΕ, με απόφαση του, στη θέση του Πρύτανη, μετά από ένσταση ακυρότητας που είχε καταθέσει ο ίδιος κατά της έκδοσης της διοικητικής πράξης του Υπουργού.

Ο κ. Καραμπίνης δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον του και πως ο Υπουργός δεν έχει λόγο να τον θέτει σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα.

Σε αυτό που επικεντρώθηκε, βέβαια, η συζήτηση ήταν η χθεσινή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Υπουργείου, λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη του Πρύτανη, στην οποία γινόταν λόγος για πρόθεση του Υπουργού ως προς νέα παύση των πρυτανικών καθηκόντων του κ. Καραμπίνη.

Ο κ. Καραμπίνης, βέβαια, αμφισβήτησε χθες ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η παραπάνω δημοσίευση γράφτηκε εν γνώση του Υπουργού Παιδείας και την απέδωσε σε “υπαλληλικό λάθος”. Εκ του αποτελέσματος, μόνο λάθος δεν ήταν, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε στο ραδιόφωνο του “Χρόνου” σήμερα, έλαβε e-mail από γραφείο του Υπ. Παιδείας, με το οποίο του γνωστοποιήθηκε πως ο Υπουργός έχει υπογράψει νέα απόφαση για αποχή καθηκόντων.

Επανερχόμενος στη συνέντευξη τύπου, ας θυμίσω την απάντηση του κ. Καραμπίνη, σχετικά με την απόφαση του Υπουργού γι΄αυτή τη νέα παύση καθηκόντων: “Δεν αξίζει σχολιασμού να ξαναπάει κόντρα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Αν συνεχίσει, θα τον παραδώσω στην κρίση της κοινωνίας”.

Οι βολές του Πρύτανη, όμως, δεν περιορίστηκαν στο πρόσωπο του Υπουργού Παιδείας, αλλά λόγος έγινε και για τον εκτελούνταν χρέη Πρυτανεύοντα, κ. Σταύρο Τουλουπίδη, τον οποίο ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε κατώτερο των περιστάσεων. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, μάλλον ο κ. Καραμπίνης χρεώνει πολλά στον Πρυτανεύοντα, τα οποία ίσως οφείλονται σε προσωπική αντιπαλότητα και όχι στις πανεπιστημιακές ενέργειες.

Βολές εξαπολύθηκαν και κατά τοπικών στελεχών του Κυβερνώντος κόμματος, τόσο Βουλευτών όσο και εσωκομματικών γραμματέων τοπικών οργανώσεων.

Για να μην βλέπουμε μονόπλευρα τα πράγματα, όμως, παραθέτω την απάντηση του Υπουργού Παιδείας στην Τομεάρχη Παιδείας της Αντιπολίτευσης, σχετικά με τον κ. Πρύτανη:

“Δυστυχώς η κ. Κεραμέως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα και να είναι πιο προσεκτική όταν εκφράζει την υποστήριξή της στον πρώην Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο κ. Καραμπίνης έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό και η παραπομπή του είναι αποτέλεσμα του πορίσματος καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης όπου αναφέρονται αξιόποινες πράξεις – που καταρρακώνουν το ακαδημαϊκό ήθος – του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το Υπουργείο, λοιπόν, διαφυλάσσει τη νομιμότητα και σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες και εφαρμόζει.
Η κ. Κεραμέως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ, και με τις αδιαμφισβήτητες νομικές της γνώσεις θα κατανοήσει το σύνολο των ενεργειών που είναι υποχρεωμένο να κάνει το Υπουργείο.
Και κάτι ακόμη: κάποιοι, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να προστατέψουν το κύρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.”

Για να στηρίξει περισσότερο τη θέση του, ο κ. Καραμπίνης ανέγνωσε στη συνέντευξη τύπου την απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, στην οποίο δηλώνεται η στήριξη προς το πρόσωπο του:

“Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης χαιρετίζει την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η οποία είχε θέσει τον εκλεγμένο πρύτανη καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του. 

Παράλληλα, αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και διότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ επιβεβαίωσε απόλυτα την ορθότητα των απόψεων, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων της Συγκλήτου σχετικά με το θέμα. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση όλων ότι μετά από τη δικαίωση του πρύτανη, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν θα ξαναγίνουν μάρτυρες ανάλογων προσπαθειών και το Πανεπιστήμιο θα αφεθεί απερίσπαστο, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. 

Η Σύγκλητος στη σημερινή της συνεδρίαση με ιδιαίτερη ευθύνη έλαβε αποφάσεις για τη λειτουργία του ιδρύματος και διαμόρφωσε τους άξονες της στρατηγικής για την ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου ως κρίσιμου πόλου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας.
Τέλος, εξουσιοδότησε τον πρύτανη κ. Καραμπίνη, ώστε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τους φορείς της Περιφέρειας και της Πολιτείας, προς εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου”.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Ψήφισμα υπογράφηκε από την πλειονότητα της Συγκλήτου, “πλην δύο Λακεδαιμονίων” και χωρίς αυτός να είναι παρών.

Όλα πολλά ρόδινα παρουσιάσθηκαν, λοιπόν, χωρίς, όμως, να απαντώνται κάποια βασικά ερωτήματα. Πρώτον, κατέχει τον τίτλο του νόμιμου Πρύτανη ο κ. Καραμπίνης; Διότι στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζεται ως “πρώην Πρύτανης”. Αυτό το ερώτημα οφείλει να το διαλευκάνει το Υπουργείο Παιδείας.

Δεύτερον, αν όντως ο κ. Καραμπίνης τεθεί το επόμενο διάστημα σε εκ νέου παύση καθηκόντων, θα επανέλθει ο κ. Τουλουπίδης στη θέση του Πρυτανεύοντος;

Τρίτον, οι βολές Καραμπίνη κατά Τουλουπίδη είναι αποδεκτές από το Υπουργείο και την ακαδημαϊκή κοινότητα ή αμφισβητούνται ως αβάσιμες;

Τέταρτον, στις επόμενες Πρυτανικές εκλογές θα έχει δικαίωμα ο κ. Καραμπίνης να επανεκλεγεί; Μέχρι πότε θα υπάρχει υπηρεσιακός Πρυτανεύων;

Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν. Παρ΄όλα αυτά, το επόμενο διάστημα θα μας δώσει τις απαντήσεις που μας λείπουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας