Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία κατά την επικείμενη απογραφή ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να ενημερωθεί ενόψει της επικείμενης απογραφής στην Αλβανία για τις ενέργειες της Επιτροπής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Η προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία το 2011 είχε επικριθεί σφοδρά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σοβαρές παρατυπίες και αυθαιρεσίες ενώ το Συμβούλιο είχε εκφράσει την άποψη ότι τα αποτελέσματά της θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με υψηλό βαθμό σκεπτικισμού.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyiαναφέρει ότι η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα. Μία απογραφή που θα πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ενώ τονίζει ότι η διαδικασία θα παρακολουθείται σε όλα τα στάδιά της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας