Περί χρηστής οικονομικής διοίκησης στον δήμο

Ότι και να λέμε για περί χρηστής οικονομικής διοίκησης σε έναν δήμο…δεν είναι τίποτα άλλο παρά αριθμοί τους οποίους μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Τα ποσά που διακινούνται είναι υπέρογκα  και τα παραστατικά που ανεβαίνουν στην Διαύγεια τόσο περιληπτικά που αν δεν έχεις δεί με τα μάτια σου τι είναι αυτό που αναφέρει η δαπάνη , δεν μπορείς να βγάλεις κανένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ο δήμαρχος και ο κάθε δήμαρχος πρέπει να έχει τα μάτια του όχι 14 αλλά 104 για μην χαθεί ο έλεγχος.

Αλλά και υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί ένας δήμος με την κατάλληλη οργάνωση να περικόψει άνετα ένα 30% των δαπανών του…και να αυξήσει κατά αντίστοιχο ποσό τα έσοδα του;

Δυό μήνες μόνο άρχισα να παρακολουθώ τα του δήμου μέσω των εγγράφων της Διαύγειας και όχι με λόγια του αέρα…και αμέσως με  μια μόνο κίνηση του βρήκα τρόπο να εξοικονομεί περί τις 300.000 ευρώ.

Παράδειγμα: Κάθε χρόνο η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ προκηρύσσει διαγωνισμό  για ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων του δήμου αξίας 139.000 χιλ ευρω….δηλαδή ενοικίαση υπηρεσιών διάθεσης μεγαφώνων ,μικροφώνων, κονσόλας και ίσως προβολέων αν χρειασθεί.

Στην Κομοτηνή υπάρχουν αρκετά καταστήματα που ειδικεύονται στον ήχο και έκανα μια έρευνα αγοράς…για το κόστος αγοράς τους σε περίπτωση που η ΔΚΕΠΠΑΚ ήθελε να έχει δικό της εξοπλισμό και όχι να τα νοικιάζει.

Τι λέτε να μου είπαν; Σοβαρολογούσαν ή αστειευόταν μαζί μου δεν ξέρω….αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ έβγαλα το συμπέρασμα πως το κόστος αγοράς τους είναι λιγότερο και από το μισό της ετήσιας ενοικίασης τους. Λοιπόν υπολογίζουμε 4 χρόνια επί 139000 μας κάνουν 556.000 ευρώ έξοδα …. και άντε σας λέω πως οι ειδικοί αστειευόταν περί το κόστος των μεγαφώνων των μικροφώνων και λοιπών και αυτά θα κόστιζαν στην ΔΚΕΠΠΑΚ αν τα αγόραζε 100.000 ευρω. Πόση θα ήταν η εξοικονόμηση δαπανών; 446.000…και επειδή είμαι πιο δίκαιος να αφαιρέσω και άλλες 46.000 για τους ανθρώπους που θα χειριζόταν τα μηχανήματα …πόσο μένουν; 400.000.  Έγραψα  στην αρχή του άρθρου  για 300.000  αναφερόμενος σ αυτή τη δημαρχιακή θητεία μια που οι δαπάνες για εκδηλώσεις την περίοδο του COVID  ήταν περίπου στο μισό.

Μίνιμουμ αυτά…γιατί η ΔΚΕΠΠΑΚ κάνει και άλλες διοργανώσεις που δεν περιλαμβάνονται στο ετήσιο κονδύλιο των 139.000 ευρώ…και φτάνουν και εκείνες σε μεγάλο ύψος πληρωμών αφού απαιτούν και εκείνες παρόμοιου είδους κάλυψη.

Μάλιστα εδώ έψαξα και βρήκα όχι τιμές πώλησης αλλά το πιο ακριβό ίσως συναυλιακό σύστημα ήχου ενοικίασης στην Ελληνική αγορά ήχου με 25 ηχεία . Τιμή ενοικίασης την ημέρα 800 ευρω. 

Δηλαδή με 139.000 ευρώ  αν είχαμε αυτό νοικιάσει θα έπρεπε να κάνουμε στην Κομοτηνή  173 συναυλίες τον χρόνο …. περίπου μια μέρα παρά μέρα δηλαδή….εξαιρώντας φυσικά το φεστιβάλ που Φαναρίου που εκείνο γίνεται από ιδιωτική εταιρεία.

Αντε να το κάνουμε 150 συναυλίες άμα υπολογίσουμε και τα έξοδα από τα μικρόφωνα τα φώτα και τον χειρισμό τους  και τα εργατικά.

Οι μεγάλες εκδηλώσεις μας είναι τα Ελευθέρια , και οι 4-5 συναυλίες του καλοκαιριού στην Πλατεία. Όλες οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν απαιτούν ούτε τα μισά συναυλιακά συστήματα.

Μήπως πρέπει να το ξαναδούν το θέμα εκεί στο δήμο;

Και εδώ ενα σύστημα ενοικίασης ήχου με πολύ πιο προσιτές τιμές 

για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης για του τι χρειάζεται η πόλη για τις διάφορες ανάγκες της  των μικρών εκδηλώσεων.

Φυσικά δεν συζητείται ότι ο πιο συμφέρον τρόπος είναι η αγορά τους.

 

 

 

 

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας