Περί Μουμίν Οντέρ ο λόγος

Για ακόμα μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας των Αθηνών στράφηκαν προς τη Ροδόπη. Ω τι έκπληξη; Και πάλι το θέμα αφορούσε τη μειονότητα.
Ρουτίνα δεν κατάντησε;
Πότε επιτέλους θα βρεθεί ένας Πρωθυπουργός να ασχοληθεί σοβαρά με την Θράκη;
Κι όταν λέω Πρωθυπουργός εννοώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…όχι το Πρωθυπουργικό γραφείο…όχι κάποιος αντ αυτού…όχι καμιά κόρη ή αδελφή Πρωθυπουργού.
Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη…έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το 1993 όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαράξει και εφαρμόσει ο ίδιος την τελευταία σοβαρή πολιτική για το μειονοτικό.
Εκτοτε το χάος!
Η Θράκη δινόταν ως ρεγάλο σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο για να τη διαχειρίζεται.
Μα τι αλησμόνητες εποχές περάσαμε; Τι να πρωτοθυμηθώ; Τη διακίνηση μαύρου χρήματος από το Προξενείο που επί 20 συνεχή χρόνια «κυνηγάμε» και δεν μπορούμε να πιάσουμε;…ενώ την ίδια ώρα στο άψε σβήσε πιάνουν κάποιο καστανά που δεν έκανε έναρξη επαγγέλματος;
Και όχι μόνο δεν πιάσαμε το μαύρο χρήμα…αλλά φέραμε και την τράπεζα ΖΙΡΑΤ στην Κομοτηνή για να δίνει και δάνεια-και ο νοών νοείτω!
Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;
Ή να θυμηθώ εκείνες τις εποχές που υπήρχαν πράκτορες της ΕΥΠ στη Ροδόπη οι οποίοι δεν γνώριζαν την Τουρκική γλώσσα…καλός ο μισθός βλέπετε να μην βολευθούν κάποιοι νοτιοελλαδίτες που είχαν μπάρμπα στην Κορώνη;
Αλλά από ρητορική σκίζουμε…
Και το τι δεν έχουμε πει για τη μειονότητα…ιδίως παραμονές εκλογών…και μετά τα ξεχνάμε μια που θα μας χρησιμεύσουν και στις επόμενες εκλογές.
Άστε που ανοίγουμε συνεχώς και νέες κερκόπορτες .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κύριος Ραγκούσης που ως υπουργός εσωτερικών του ΓΑΠ σχεδίασε το δήμο Ιάσμου. Τώρα βέβαια πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρει και αυτός ένα ισχυρό μετερίζι προκειμένου να συνεχίσει τον εθνικό αγώνα του.
Να θυμηθούμε και ποιοι αντέδρασαν τότε για την οριοθέτηση του δήμου Ιάσμου;
Οι δημότες του…και πέραν αυτού ουδείς!
Και φυσικά κανείς δεν φρόντισε να αλλάξει τα όρια του δήμου…αν και πέρασαν τόσες κυβερνήσεις από τότε.
Τώρα ξαφνιαζόμαστε που ο δήμαρχος Ιάσμου αποκαλεί την Τουρκία μητέρα πατρίδα.
Ως φυσικό πρόσωπο έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει…και μάλιστα έχει όλα τα δίκια με το μέρος του αφού τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας τους ωθούμε προς την Τουρκία εμείς οι ίδιοι.
Αγαπητοί μου Ροδοπίτες …βάλτε το χέρι στην καρδιά και απαντήστε μου…όταν βλέπετε έναν μουσουλμάνο …πως τον αποκαλείτε; Ελάτε μην ντρέπεστε …ομολογήστε το . Τούρκο τον λέτε…χωρίς καν να διερωτάσθε αν ο ίδιος θέλει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Υπάρχουν χίλιοι δυο που μπορούν να αισθάνονται ή Πομάκοι ή ακόμα και αν δεν το πιστεύετε Ελληνες.
Ο Οντέρ αισθάνεται Τούρκος …όπως και πάρα πολλοί ακόμα από τη μειονότητα…όμως δεν παύει να είναι Έλληνας τόσο ως προς την υπηκοότητα όσο και προς την ιθαγένεια.
Εκ των πραγμάτων άστοχες λοιπόν οι δηλώσεις του…πόσο μάλλον όταν εκλέχτηκε και με ψήφους χριστιανών…ή Ελλήνων όπως τους αποκαλεί ο ίδιος τους χριστιανούς στην ομιλία του.
Ας κάνουμε μια παρένθεση όμως για να μεταφερθούμε στην περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πάρα πολύ κακό το timing για το δήμο Ιάσμου μια που αφ ενός σε μερικούς μήνες θα ακολουθούσαν οι εθνικές εκλογές και αφ ετέρου υπήρχε έντονη κόντρα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ Μέτιου και Οντερ…όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Εδώ να σημειώσουμε ότι ανάλογη κόντρα υπήρχε και υπάρχει και εντός της μειονότητας μεταξύ Ερντογανικών και Γκιουλενιστών.
Υποψήφιοι οι εξής : Οντερ Μουμίν-Δικηγόρος- ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος…σφοδρός πολέμιος του Χρήστου Μέτιου και φίλα προσκείμενος στην παράταξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη
Ισμετ Καδή…Ιατρός και απερχόμενος δήμαρχος Ιάσμου
Κυριάκος Αμουτζας …Καθηγητής ΤΕΦΑΑ και πρώην δήμαρχος Ιάσμου( πριν τον Καλλικράτη) Πασοκογενής με γιο στέλεχος της ΝΔ
Παναγιώτης Σπορίκης… Οδοντίατρος…στηριζόμενος από το ΚΚΕ και Πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου…
Μικτός ο δήμος με το μουσουλμανικό στοιχείο να υπερισχύει κατά πολύ του χριστιανικού …έπρεπε να βρεθεί μια λύση ώστε και τα δύο σύνοικα στοιχεία να είναι ευχαριστημένα. Πιο πρόσφορη λύση η συνεργασία του μετριοπαθούς Γκιουλενιστή Καδή Ισμέτ με τον Κυριάκο Αμούτζα. Η πρόταση τέθηκε στο τραπέζι από την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ στη Ροδόπη Βούλα Ελευθεριάδου η οποία αντιλαμβανόμενη πως η πλέον ιδανική λύση στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν η κοινή κάθοδος του Καδή Ισμετ και του Αμούτζα …και που θα έδινε νίκη στο συνδυασμό και επαναφορά της «συνδιοίκησης» στο δήμο ,με τον Καδή στο Σώστη και τον Αμουτζα στον Ιασμο. Στη συνάντηση που ακολούθησε η δύο υποψήφιοι είδαν θετικά την πρόταση…με τη συνεργασία να θεωρείται σχεδόν δεδομένη.
Στην πολιτική όμως σχεδόν ποτέ δεν πρυτανεύει η λογική αλλά το συμφέρον τρίτων προσώπων ή μεγαλοπαραγόντων.
Αφορμή για τον μη «γάμο» οι περιφερειακές εκλογές …όπου το χριστιανικό στοιχείο χωρίσθηκε στα 2 με τους οπαδούς του Τοψιδη να προτιμούν τον πολέμιο του Μέτιου Οντέρ…και τους οπαδούς του Μέτιου τον Αμούτζα.
Η αιτία όμως ήταν ακόμα βαθύτερη και αφορούσε τα εσωκομματικά της ΝΔ …και την κόντρα στη Ροδόπη μεταξύ των προεδρικών του Κυριάκου Μητσοτάκη…και των αυτοαποκαλούμενων Καραμανλικών συν της Ντόρας συμπεριλαμβανομένης.
Οι εκλογές έγιναν ..οι προεδρικοί κέρδισαν την περιφέρεια αλλά έχασαν τον δήμο Ιάσμου. Δείτε λίγο τα αποτελέσματα και θα διαπιστώσετε πως αμιγώς χριστιανικά χωριά προτίμησαν να ρίξουν την ψήφο τους σε μεγάλο ποσοστό στον Οντέρ.
Αυτοί οι ίδιοι θα είναι που σήμερα θα ρίχνουν το ανάθεμα στον νυν δήμαρχο Ιάσμου. Δεν ξέρουν τίποτα δεν είδαν τίποτα…για όλα φταίνε οι άλλοι… Ποιοι άλλοι; Οι άλλοι γενικώς…και προπαντός η μειονότητα. Όχι πάντως οι ίδιοι …μια που αυτοαποκαλούνται πατριώτες.
Μη φωνάζετε λοιπόν εναντίον του Οντερ. Αυτά αισθάνεται αυτά λέει. Κάνει βέβαια σοβαρότατο λάθος αφού θίγει πολλούς συνδημότες του. Τον περίμεναν ή τους τον παρουσίασαν ως πιο ήπιο και έπεσαν από τα σύννεφα. Προς το παρόν ο ίδιος φαίνεται να το μαζεύει το πράγμα…και εκείνο που απομένει είναι να δούμε τι θα πράξει στο μέλλον.
Όσο για τους Αθηναίους που για άλλη μια φορά εξεπλάγησαν για τα τεκταινόμενα στη Ροδόπη ένα έχω να τους πω …η ειρήνη και η ευημερία στη Θράκη …δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με το ποιος θα εκλεγεί βουλευτής, περιφερειάρχης , πρόεδρος κόμματος ή ακόμα και πρόεδρος της δημοκρατίας. Η Θράκη ανήκει μόνο στην Ελλάδα και δεν είναι τσιφλίκι κανενός πολιτικού! Όταν κάποιος Πρωθυπουργός το καταλάβει επιτέλους αυτό…μόνο τότε θα δει άσπρη μέρα αυτός ο τόπος. Μέχρι τότε θα είναι μια περιοχή που κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου…κάποιοι κτίζουν πολιτικές καριέρες …και κάποιοι απλά αδιαφορούν.
Πολύ αργά για δάκρυα πλέον… οι επόμενες εκλογές αργούν. Οι Ροδοπίτες ψήφισαν και αποφάσισαν μια από τα ίδια.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας