Πάιατ : Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν, δεν θέλουν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Τη δική του εκδοχή έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το θόρυβο που ξέσπασε στην Ελλάδα για το αν ήταν επιτυχημένο ή φιάσκο όπως αλληλοκατηγορούνταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «φανταστικά επιτυχημένη» την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζέφρι Πάιατ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού αποκάλυψε τις προθέσεις των ΗΠΑ σε ότι αφορά την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Πάιατ: «Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του πρωθυπουργός ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις».

Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε με νόημα: «Ανόητη η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάει (σ.σ. εννοεί στην Ελλάδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης), φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον λέει ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Πάιατ υπενθύμισε δύο περιστατικά τα τελευταία 3,5 χρόνια κατά τα οποία υπήρξε αμερικανική παρέμβαση: Τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και το διεμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό.

Ο κ. Πάιατ στάθηκε στο γεγονός ότι Ελλάδα και ΗΠΑ θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Σχολίασε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν για το περιεχόμενο των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα είναι με τη Δύση, ενώ υπογράμμισε ότι ενεργειακά project όπως ο East Med βοηθούν την ανεξαρτησία της ΕΕ από τη Ρωσία, σε αντίθεση με έργα όπως ο Turkish Stream και ο Nord Stream.

Ερωτηθεί αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, τόνισε πως «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο».

Σε ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε:

«Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass».

Πρόσθεσε επίσης: «Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις»

Σε ό, τι αφορά τα F35, ο κ. Πάιατ τόνισε πως έχει ξεκινήσει ο διάλογος και θα είναι μακρύς. “Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα”.

Καταλήγοντας, ο Πάιατ σημείωσε ότι «υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Θα ενημερώσω τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση όπως είχα κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας