Ο Benjamin Hendrickx εντάχθηκε στην οικογένεια των Επίτιμων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή Αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, Benjamin Hendrickx, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο κ. Benjamin Hendrickx είναι καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), επιμελητής εκδόσεων του επιστημονικού περιοδικού “Εκκλησιαστικός Φάρος” (Αλεξάνδρεια/ Γιοχάνεσμπουργκ), Διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών στο Γιοχάνεσμπουργκ, Πρόεδρος των Ελληνικών Αρχείων της Νότιας Αφρικής και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στη Νότια Αφρική.

Ειδικεύεται στην ιστορία της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Έχει λάβει διεθνή βραβεία και χορηγίες μεταξύ των οποίων το Βελγικό Βραβείο Christoffel Plantin, το Χρυσό Σταυρό (α’ κατηγορία) του Αγίου Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας) και χορηγία από το Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάση (α’ Τάξεως).

Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, η υπηρεσιακή Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, κα. Κοντογιάννη Βασιλική, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας, κ. Βαρβούνης Εμμανουήλ, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και νεοεκλεγείσα Κοσμήτορας της Σχολής, κα. Καμπάκη-Βουγιουκλή Πηνελόπη, καθώς και Καθηγητές του Πανεπιστημίου.

Η Αντιπρύτανης, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, στο χαιρετισμό της υπογράμμισε πως στο ευρύ έργο του Καθηγητή Hendrickx αναγνωρίζει κανείς την άρτια επιστημονική θεμελίωση, την αναλυτική εμβάθυνση, το διεισδυτικό βλέμμα, την πρωτοτυπία και τη σημαντική επίδραση που άσκησε στην επιστημονική κοινότητα. “Επομένως σήμερα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Ίδρυμα το οποίο εκπροσωπούμε η ένταξη του τιμώμενου στο σώμα των Επίτιμων Διδακτόρων του Δ.Π.Θ.”, είπε τελειώνοντας η κα. Γαβριηλίδου.

Η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, κα. Βασιλική Κοντογιάννη, στην προσφώνηση της δεν παρέλειψε να τονίσει πως η επιτιμοποίηση του Καθηγητή κ. B. Hendrickx αναδεικνύει τον δυναμισμό των σχέσεων οι οποίες αναπτύσσονται με τον διεθνή επιστημονικό χώρο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως σε μια εποχή που οι ελληνικές σπουδές βάλλονται και περιορίζονται παντοιοτρόπως, σε μια περίσταση κατά την οποία οι κλασικές σπουδές αμφισβητούνται και περιφρονούνται και στον τόπο μας, ο Καθηγητής Hendrickx επιμένει να δείχνει στον κόσμο και στην πόλη του το μεγαλείο, την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα του υλικού πνεύματος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας, κ. Τσιγάρας Γεώργιος, ανέγνωσε τον έπαινο του τιμώμενου Καθηγητή κ. Benjamin Hendrickx. Εκεί υπογράμμισε ο κ. Τσιγάρας πως ο τιμώμενος καθηγητής καθόρισε την πορεία των μεσαιωνικών και βυζαντινών σπουδών τις τελευταίες δεκαετίες και πως σφράγισε με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα την εξέλιξη της έρευνας για τη Λατινοκρατία στο Βυζάντιο. Ολοκληρώνοντας το εγκώμιο του τιμωμένου, ο κ. Τσιγάρας χαρακτήρισε τον κ. Benjamin Hendrickx ως “έναν επιφανή λόγιο και επιστήμονα με θερμή αγάπη και πάθος για τη δουλειά του, με θερμή αγάπη για τη νεώτερη και σύγχρονη Ελλάδα”.

Ο κ. Benjamin Hendrickx, ως Επίτιμος Διδάκτωρ, παρέθεσε ομιλία με θέμα “Η Φραγκοκρατία στη Θράκη: παρατηρήσεις για την πολιτική και στρατηγική των Φράγκων και τις αντιδράσεις των Ελλήνων”. Ο Καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση της Θράκης από τους Φράγκους, στο αμυντικό τους σύστημα καθώς και την πολιτική τους. Αναφέρθηκε στη Βυζαντινή Θράκη με χρονολογικό άνοιγμα από το 1203 έως και 1262. Τόνισε ότι παρ΄ όλο που η Θράκη είχε μεγάλη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία για την Λατινική αυτοκρατορία, δεν προκάλεσε το ίδιο επιστημονικό ενδιαφέρον όπως άλλες περιοχές του Βυζαντίου. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η Φραγκική Θράκη δεν έγινε ανεξάρτητο πριγκιπάτο όπως το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, το Δουκάτο των Αθηνών, κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας