Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης στην αγκαλιά του ΔΠΘ ως Επίτιμος Διδάκτωρ του ΤΕΦ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο» που διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, η αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος.

Η αίθουσα του αμφιθεάτρου κατακλείστηκε από Καθηγητές, φοιτητές και όχι μόνο, προκειμένου να τιμήσουν τον κ. Χαραλαμπάκη και να παρακολουθήσουν την Επιτιμοποίηση του. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΔΠΘ, κ. Φώτιος Μάρης, η Κοσμήτορας του Τ.Ε.Φ.Α.Α., κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, η Πρόεδρος του ΤΕΦ και νεοεκλεγείσα Κοσμήτορας, κα. Ζωή Γαβριηλίδου, η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, κα. Μαρία Δημάση, ο κ. Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και εκπρόσωπος του Προέδρου του Τμήματος, και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία ανέγνωσε τον Έπαινο του τιμώμενου.

Η Ζωή Γαβριηλίδου στην προσφώνηση της ανέφερε: «Είναι πολύ δύσκολο να απευθύνει κανείς ένα σύντομο χαιρετισμό για ένα μεγάλο Πανεπιστημιακό Δάσκαλο, όπως τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Ο Καθηγητής Χρ. Χαραλαμπάκης, λαμπρός επιστήμονας και άνθρωπος σεμνός, υπηρέτησε μακρά και ευδόκιμα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή εκφράζει. Προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της Γλωσσολογίας, όσο και στην ελληνική Λεξικογραφία, και αυτή η συνεισφορά αποτυπώθηκε στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών. Δεν υπήρξε ποτέ δάσκαλος μου με την στενή έννοια του όρου, μιας και είμαι «παιδί» του ΑΠΘ. Στο ευρύ έργο του αναγνωρίζουμε την άρτια επιστημονική θεμελίωση, την αναλυτική εμβάθυνση, το όραμα για την Ελληνική Γλωσσολογία και τη Λεξικογραφία. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν σήμερα η τιμή είναι μεγαλύτερη για εκείνον, που τον τιμά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, εντάσσοντας τον στους Επίτιμους Διδάκτορες του, ή για το ίδιο το Τμήμα, στο μέτρο που ένας ερευνητής, δάσκαλος, και άνθρωπος με ήθος και σεμνότητα, όπως ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, αποδέχθηκε την πρόταση μας να συγκαταλεγεί  στους Επίτιμους Διδάκτορες μας.»

Π. Καμπάκη: «Η Γλωσσολογία για τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη δεν μπορεί να υπάρξει απομονωμένη από την κοινωνία.»

Ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, στην πρώτη του ομιλία ως Επίτιμος Διδάκτορας του ΤΕΦ, αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και στον Νίκο Καζαντζάκη, και ευχαρίστησε θερμά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την τιμή που του έκανε να τον συγκαταλέξει στους κόλπους του.

Χ. Χαραλαμπάκης: «Η συγκίνηση μου είναι πραγματικά μεγάλη, η γενναιοδωρία του Πανεπιστημίου είναι απίστευτη. Ευγνωμονώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που πρωτοπορεί, που μου έκανε αυτήν την ύψιστη τιμή, που δεν θα ξεχάσω όσο ζω. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι όταν κάποιος έχει θέληση, πείσμα, υπομονή και επιμονή, μπορεί να επιτύχει στη ζωή του και δεν πρέπει να το βάζει κάτι στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Ο Καζαντζάκης για μένα ήταν και είναι θρύλος, όπως και για όλον τον κόσμο, γιατί έδειξε τι σημαίνει θέληση, υπομονή και επιμονή.»

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας