Ο Μουφτής Κομοτηνής Σοφολογιότατος δρ. Τζιχάτ Χαλήλ σε μια συνέντευξη εφ όλης της υλης

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον χριστιανικό πληθυσμό της Ροδόπης, εντούτοις ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Σοφολογιότατος δρ. Τζιχάτ Χαλήλ (άνθρωπος της θρησκείας, με ανοιχτό όμως μυαλό, όπως περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του) τυγχάνει πολλή μεγάλης εκτίμησης από το σύνολο της μειονότητας, ενώ παράλληλα δεν διστάζει ούτε μια στιγμή να λέει την γνώμη του, έστω και αυτή ακούγεται δυσάρεστη στα αυτιά κάποιων.
Τον είδαμε να ψάλλει με περηφάνια τον εθνικό μας ύμνο.
Τον ακούσαμε να λέει πως η Αγία Σοφία έπρεπε να μετατραπεί σε χριστιανικό ναό και όχι σε τέμενος.
Διαβάσαμε την εγκύκλιο του προς τους Ιμάμηδες των Τζαμιών να μην χρησιμοποιούν τα εξωτερικά μεγάφωνα κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας , προς ένδειξη σεβασμού στους χριστιανούς πιστούς.
Στην διάρκεια της συνέντευξης δεν αποφεύγει να μιλήσει για το Τουρκικό Προξενείο, και τις σχέσεις του με τους Ροδοπίτες θεσμικούς ομόθρησκους του.
Ζητάει προκαταβολικά συγγνώμη για τα μη στρωτά Ελληνικά του, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι έφυγε από την Ελλάδα μετά από το δημοτικό σχολείο και επέστρεψε πολλά χρόνια έπειτα , περνώντας μεγάλο μέρος της ζωής του στην Σαουδική Αραβία , όπου τελείωσε το πανεπιστήμιο, το μεταπτυχιακό , και το διδακτορικό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας