Ο Κώστας Καρβούνης, Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας στην Κομοτηνή

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην πόλη μας προκειμένου να επισκεφθεί τον τοπικό Ροταριανό Όμιλο, συναντήσαμε τον κ. Κώστα Καρβούνη, Διοικητή της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας που καλύπτει τη Β. Ελλάδα και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συνομιλία:

καρβουνης

κ. Καρβούνη κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε θετικά σχόλια για το έργο του Ροταρυ, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το Ροταρυ και τι εκπροσωπεί. Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην πόλη μας θα ήθελα στη συνέντευξη αυτή να απαντήσουμε σε κάποια από αυτά. Κατ’ αρχήν, τί είναι το ΡΟΤΑΡΥ;

Το ΡΟΤΑΡΥ είναι ένας Παγκόσμιος ανοικτός σε όλους και δημοκρατικά οργανωμένος Εθελοντικός Οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που τους ενώνουν κοινές αξίες και κυρίως η διάθεση να προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες στον τόπο τους αλλά και διεθνώς. Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά των ροταριανών ξεχωρίζει η δέσμευσή τους να προωθούν υψηλές ηθικές αρχές στην άσκηση των επαγγελμάτων τους και να προσπαθούν να οικοδομήσουν καλή θέληση και ειρήνη στον κόσμο.

Ποια είναι η δομή του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού; Πώς και από ποιούς διοικείται;

Το βασικό κύτταρο του Ρόταρυ είναι ο τοπικός ροταριανός όμιλος. Υπάρχουν σήμερα περίπου 34.000 Ροταριανοί Όμιλοι σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές. Κάθε όμιλος εκπροσωπεί κατά το δυνατόν την τοπική κοινωνία συμπεριλαμβάνοντας μέλη από όσα περισσότερα επαγγέλματα μπορεί. Πρόκειται για τη βασική αρχή της «διαφοροποίησης» η οποία αφ’ ενός επιτρέπει σε κάθε Όμιλο να έχει περισσότερες «κεραίες» απλωμένες στην τοπική κοινωνία ώστε να μπορεί καλύτερα να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα προβλήματά της και αφ’ ετέρου αποτρέπει τη μετατροπή του Ομίλου σε «συντεχνιακό» όργανο της Α ή της Β επαγγελματικής ομάδας καθώς δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μέλη ιδίου επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των μελών του ομίλου.

Κάθε Όμιλος είναι εντελώς αυτόνομος, με δικό του καταστατικό εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές του κράτους στο οποίο ασκεί τη δραστηριότητά του. Έχει το δικό του Δ.Σ. το οποίο εκλέγεται κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνο για τις δράσεις του Ομίλου. Από εκεί και πέρα, κυρίως για λόγους οργανωτικούς, εκπαιδευτικούς και συντονισμού δράσεων σε υπερτοπικό επίπεδο ένας αριθμός «γειτονικών» ομίλων – συνήθως από 40 έως 75 – συναποτελούν μια Περιφέρεια. Υπάρχουν σήμερα 530 Περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε 2 ροταριανές Περιφέρειες σε ένα σύνολο 125 ροταριανών ομίλων. Κάθε περιφέρεια εκλέγει με δημοκρατικό τρόπο έναν έμπειρο ροταριανό για να αναλάβει τα καθήκοντα του Διοικητή της για μια και μόνη ετήσιας διάρκειας θητεία. Οι 530 Περιφέρειες οργανωτικά εντάσσονται σε 34 Ζώνες. Ανά διετία οι μισές κάθε φορά Ζώνες στέλνουν μετά από εκλογική διαδικασία από έναν εκπρόσωπό τους στο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ροταρυ, του οποίου ο Πρόεδρος εκλέγεται κάθε χρόνο για μια ετήσια μη ανανεωνόμενη θητεία.

Πρόκειται δηλαδή για μια παγκόσμια οργάνωση, ένα παγκόσμιο ιστό με τοπικά παραρτήματα. Μήπως αυτό το γεγονός επηρεάζει αρνητικά τον «πατριωτισμό» των ροταριανών; Πώς μία Διεθνής οργάνωση προασπίζεται τοπικά και Εθνικά θέματα και προσφέρει υπηρεσίες στον κάθε τόπο;

Κατ’ αρχήν θα μου επιτρέψετε να προτιμήσω την λέξη «δίκτυο» αντί του «ιστού». Θα έλεγα μάλιστα ότι το Ρόταρυ είναι το πρώτο διεθνές κοινωνικό και επαγγελματικό δίκτυο που λειτουργεί πολλές δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των σημερινών ηλεκτρονικών Κοινωνικών Δικτύων. Ακριβώς αυτή η διεθνής διάσταση του Ροταρυ όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά αλλά αντιθέτως δίνει τεράστιες δυνατότητες στην προβολή και υπεράσπιση εθνικών υποθέσεων σε διεθνή fora καθώς επιτρέπει να μεταφέρεις απόψεις και να υπερασπιστείς θέσεις σε ανθρώπους που ο καθένας στον τόπο του μπορεί να κατέχει σημαντικές θέσεις ευθύνης ή διαμόρφωσης της κοινής γνώμης (opinion makers). Μπορώ δε να σας διαβεβαιώσω ότι σε πλείστα όσα εθνικά μας θέματα οι Έλληνες ροταριανοί έχουμε πάντοτε πράξει στο ακέραιο το καθήκον μας υπερασπιζόμενοι όπου βρεθούμε τις ελληνικές θέσεις. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που σε επίπεδο Διοικητών των Ελληνικών Περιφερειών έχει υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες κάθε φορά κυβερνητικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι συμμετέχουμε σε ένα Διεθνές δίκτυο δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πρώτα απ’ όλα Έλληνες ή Τούρκοι ή Ιάπωνες κ.ο.κ.

κ. Καρβούνη ασφαλώς δεν σας είναι άγνωστο το γεγονός ότι ορισμένοι κατηγορούν το Ρόταρυ ως μια μυστική ή παραθρησκευτική οργάνωση. Πολλοί μάλιστα σας προσάπτουν ότι το Ροταρυ είναι προθάλαμος της Μασονίας. Τί λέτε;

Ασφαλώς και είναι σε γνώση μας. Είναι απορίας άξιον γιατί στη χώρα μας μια αναγνωρισμένη Διεθνής Οργάνωση, που κατέχει μάλιστα έδρα παρατηρητή στον ΟΗΕ και συνεργάζεται ισότιμα με άλλες οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στοχοποιείται με «κατηγορίες» που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι αυτές οι απόψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άγνοια και όχι σε υστερόβουλα κίνητρα.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι στο Ροταρυ δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές, πολιτικές ή άλλες προτιμήσεις ή αναζητήσεις κανενός. Γίνονται δεκτοί όλοι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική ή άλλη επιλογή. Οι Όμιλοι συνεδριάζουν τακτικά, σε εβδομαδιαία βάση, πάντοτε σε δημόσιο χώρο – συνήθως αίθουσες ξενοδοχείων, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ – και οι πόρτες είναι πάντοτε ανοικτές για οποιονδήποτε συμπολίτη ή επισκέπτη επιθυμεί να περάσει μαζί μας 1-2 ευχάριστες ώρες. Δεν υπάρχουν στο Ροταρυ «μυστικές» τελετές ή σήματα, στολές κανενός είδους ή «κρυφά» κείμενα. Κάθε νέο μέλος είναι αυτομάτως ισότιμο με κάθε άλλο, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάθε μέλος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει, να παραιτηθεί ή και να ξαναέρθει αν εξέλιπαν οι λόγοι που το οδήγησαν στην επιλογή της εξόδου. Στο Ροταρυ όλοι είναι σεβαστοί και μέσα από τη διαφορετικότητα προάγεται το κοινό μας ανθρωπιστικό έργο. Είναι λοιπόν σαφές ότι το Ροταρυ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Μασονία ή οποιαδήποτε παραθρησκευτική οργάνωση.

Μας είπατε ήδη ότι το Ροταρυ δεν ασχολείται με την πολιτική. Υπάρχει όμως η διάχυτη εντύπωση ότι οι ροταριανοί είναι κατ’ εξοχήν συντηρητικής «απόχρωσης». Τι λέτε γι αυτό;

Το γεγονός ότι το Ροταρυ στα 110 χρόνια ύπαρξής του δεν είχε ποτέ πολιτική ιδεολογία, στάση και θέση και δεν ασχολείται με τις πολιτικές πεποιθήσεις, απόψεις κλπ των μελών και των φίλων του δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν έχει τις απόψεις και τις θέσεις του για το Α ή το Β ζήτημα. Άλλωστε οι ροταριανοί είναι κατ’ εξοχήν ενεργοί πολίτες και το αποδεικνύουν έμπρακτα τόσο με την κοινωνική τους δράση όσο και με την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Για παράδειγμα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές βρέθηκα αρκετές φορές στην ευχάριστη θέση να ευχηθώ «καλή επιτυχία» σε ροταριανούς «αντίπαλων» παρατάξεων.

Στο σχόλιό σας περί «συντηρητικού προφίλ» θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ρωτώντας σας τι είναι σήμερα στον τόπο μας συντηρητικό και τι προοδευτικό με την ευρεία έννοια του όρου; Θα έλεγα λοιπόν ότι – καθώς η πλειονότητα των ροταριανών είναι καθημερινοί μαχόμενοι επαγγελματίες κάθε είδους που διακρίνονται πρωτίστως για το ήθος τους – ως άνθρωποι της δράσης και της δημιουργίας απέχουν πολύ από τον ορισμό του συντηρητικού, δηλαδή από την λογική εκείνου που επιθυμεί να διατηρηθεί μια όποια κατάσταση ανεξάρτητα από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του τόπου. Τέλος επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το Ροταρυ λειτουργεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου με ελάχιστες εξαιρέσεις χωρών οι οποίες ζουν κάτω από αυστηρά δικτατορικά ή θεοκρατικά καθεστώτα όπως είναι η Β. Κορέα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.

Αυτό το οποίο υπάρχει ως “ετικέτα” αν μου επιτρέπετε τον όρο, είναι ότι αποτελείτε την ελίτ της κάθε τοπικής κοινωνίας. Ισχύει αυτό κ. Καρβούνη;

Το Ροταρυ βασίζεται στη συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών επαγγελμάτων. Αυτό απαιτεί πρωτίστως επαγγελματική και φυσικά προσωπική ηθική. Οι επαγγελματίες που λειτουργούν με όρους ευθύνης συνήθως καταφέρνουν και διακρίνονται επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων είναι – ο καθένας και η καθεμία στο χώρο του, στο επάγγελμά του – διακεκριμένα μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει φυσικά δεν είναι η οικονομική κατάσταση των μελών μας αλλά η κοινωνική τους υπόσταση και κυρίως το περίσσευμα καρδίας που διαθέτουν.

Είστε δηλαδή μία φιλανθρωπική Οργάνωση;

Είμαστε μια παγκόσμια ανθρωπιστική εθελοντική οργάνωση με σκοπό το “υπηρετείν υπεράνω εαυτού”. Προσφέρουμε τον χρόνο μας, το όποιο ταλέντο μας και τις ικανότητές μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, συμμετέχοντας ταυτόχρονα όσο μας επιτρέπουν οι μικρές μας δυνάμεις σε διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα. Πρέπει να ξέρετε ότι σε κάθε γωνιά της γης δεκάδες χιλιάδες προγράμματα υλοποιούνται από ροταριανούς αυτή τη στιγμή που μιλάμε αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ακριβώς αυτό είναι που κάνει το Ρόταρυ ξεχωριστό.

Κάθε ροταριανός όμιλος και κάθε ροταριανός μέσα σ’ αυτόν αναλαμβάνει την ευθύνη να βρει τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων γύρω του. Οι όμιλοι διαπιστώνουν τις ανάγκες και παρεμβαίνουν με προγράμματα που υλοποιούν μόνοι τους ή και σε συνεργασία με μη ροταριανούς εθελοντές. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές, με την τοπική εκκλησία, με διάφορα Ιδρύματα, με άλλες οργανώσεις, με φορείς επαγγελματικών κατηγοριών όπως τα Επιμελητήρια και βάζουμε εδώ και χρόνια τα δυνατά μας να εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα από τον πλανήτη.

Μα όλα αυτά τα προγράμματα χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα! Ποιος σας χρηματοδοτεί;

Το Ροταρυ έχει μόνο φανερούς οικονομικούς πόρους που προέρχονται από τις εθελοντικές εισφορές των μελών και των φίλων του. Είναι η δύναμη των πολλών. Καθώς η αξιοπιστία της οργάνωσής μας – μετρημένη βάσει διεθνών προτύπων από επίσημους διεθνείς οίκους αξιολόγησης – την κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες παγκοσμίως ως προς την διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, είναι πολλές χιλιάδες οι δωρητές και ευεργέτες σε όλο τον κόσμο που συνεισφέρουν τακτικά στα προγράμματα του Ροταρυ και στον παγκόσμιο κουμπαρά μας, το καμάρι μας, το Ροταριανό Ίδρυμα.

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Το 1917 με πρόταση του τότε Προέδρου του Δ.Ρ. Arch Klumph καθιερώθηκε ένα κοινό ταμείο “με σκοπό να κάνει καλό στον κόσμο”. Όταν το 1928 το κεφάλαιό του ανήλθε στα 5.000 δολάρια, το ταμείο μετονομάστηκε σε Ροταριανό Ίδρυμα και από τότε αποτελεί μία άλλη οντότητα του Διεθνούς Ρόταρυ. Είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, ελάχιστο διοικητικό κόστος και διαχειρίζεται και επενδύει με φειδώ και προσοχή τα αποθεματικά του ώστε με την απόδοση των επενδύσεων να χρηματοδοτούνται εκατοντάδες προγράμματα ετησίως.

Μιλήσατε πριν για την πολιομυελίτιδα. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 3 δεκαετίες να δούμε κρούσμα της νόσου. Ποια είναι η σημερινή εικόνα παγκοσμίως;

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μάστιγα που αφήνει πίσω της νεκρούς και αναπήρους. Το 1985, έτος κατά το οποίο με πρωτοβουλία του Δ. Ροταρυ ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία για την εκρίζωσή της, καταγράφονταν από τις επίσημες υπηρεσίας υγείας παγκοσμίως περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα της νόσου ετησίως. Από τότε το Ρόταρυ πρωτοστατεί στον εμβολιασμό όλων των παιδιών του κόσμου συνεργαζόμενο με την Unicef, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κυβερνήσεις κρατών, σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και προπαντός με την υποστήριξη χιλιάδων εθελοντών. Σήμερα η νόσος έχει περιοριστεί κατά 99% – με μόλις μερικές δεκάδες νέα κρούσματα το 2013 εντοπισμένα σε 3 δυσπρόσιτες και σε εμπόλεμη κατάσταση περιοχές του πλανήτη, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Βόρειο Πακιστάν.

Μένει μια τελική προσπάθεια για να αποτελέσει τη δεύτερη ασθένεια μετά την ευλογιά που εκλείπει από τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα Ροταριανοί εθελοντές έχουν εμβολιάσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια παιδιά! Χάρη σε αυτή την τεράστια προσπάθεια περισσότερα από 10.000.000 παιδιά μπορούν και περπατούν σήμερα επειδή εμβολιάστηκαν έγκαιρα. Στις μέρες μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αναμολύνσεις. Άτομα που μετακινούνται από χώρα σε χώρα μπορεί να μεταδώσουν ξανά τον ιό σε περιοχές απ’ όπου είχε εκλείψει. Και η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μακριά από τις κρίσιμες περιοχές.

Με ποιο άλλο τρόπο το Ροταρυ κάνει πράξη το σύνθημά του «Υπηρετείν Υπεράνω Εαυτού»;

Τα προγράμματα του Δ. Ροταρυ εστιάζουν σε 6 τομείς δράσης: την προώθηση της Ειρήνης, την καταπολέμηση ασθενειών, την εξασφάλιση καθαρού νερού, την προστασία των μητέρων και των παιδιών, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την υποστήριξη της ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες. Δημοφιλή προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας είναι οι υποτροφίες με ή χωρίς φιλοξενία, η υποστήριξη κέντρων για μεταπτυχιακές σπουδές στη διαμεσολάβηση και την ειρηνική επίλυση κρίσεων, οι ανταλλαγές νέων για γνωριμία με έναν τόπο ή για σπουδές, οι ομάδες ανταλλαγών νέων επαγγελματιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η μικροχρηματο-δότηση της οικογενειακής επιχειρηματικότητας σε περιοχές του τρίτου κόσμου, η υποστήριξη της εκπαίδευσης και μάλιστα αυτή των κοριτσιών και μια σειρά άλλα ευρείας ή τοπικής εμβέλειας προγράμματα. Επίσης κάθε ροταριανός όμιλος σε κάθε τόπο στηρίζει με όποιο τρόπο είναι εφικτό την τοπική κοινωνία προσπαθώντας να θεραπεύσει πραγματικές ανάγκες. Πότε προσφέροντας εξοπλισμό σε νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα κλπ, πότε χορηγώντας υποτροφίες, πότε συμμετέχοντας σε κοινωφελείς εργασίες πχ επισκευάζοντας μια παιδική χαρά ή καθαρίζοντας μια παραλία, ένα άλσος, προσφέροντας τρόφιμα ή φάρμακα όπου χρειάζεται κ.ο.κ. Για όλα αυτά η ενεργός συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας των πολιτών είναι πάντοτε σημαντική και επιθυμητή.

Ξέρετε, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο ακόμη κι αν αλλάζουμε τη ζωή ενός ανθρώπου κάθε φορά. Κανένα πρόγραμμα δεν είναι μικρό ή ασήμαντο γι αυτούς που ευεργετούνται από αυτό. Ένα δέντρο που φυτεύτηκε, ένα παγκάκι για να ξεκουράζονται οι ηλικιωμένοι, δυο κούνιες και μια τσουλήθρα στο πάρκο της γειτονιάς, ο καθαρισμός μιας παραλίας, μια εθελοντική αιμοδοσία, κάθε τι που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μιας περιοχής, κάθε τι που τους κινητοποιεί να συνεργαστούν για το κοινό καλό, είναι στόχος του Ρόταρυ.

κ. Καρβούνη μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια αν θέλετε, για να γίνει κάποιος ροταριανός; Και τι κόστος έχει η συμμετοχή κάποιου στο Ροταρυ;

Βασική προϋπόθεση είναι να ασκεί ένα οποιοδήποτε αναγνωρισμένο επάγγελμα και να χαίρει εκτίμησης στον κύκλο του. Από εκεί και πέρα μετράει η διάθεση του καθενός να συνεισφέρει με τις ιδέες και τη δράση του στα προγράμματα και τις δράσεις του ομίλου του.

Πολλοί στέκονται αμήχανα μερικές φορές στην «υποχρέωση» της τακτικής συνάντησης. Πράγματι οι τακτικές συναντήσεις αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας των ομίλων. Σ’ αυτές συζητούνται ανοικτά όλα τα θέματα, οι δράσεις, τα προγράμματα και γίνονται ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις. Κυρίως όμως σφυρηλατούνται οι φιλικοί δεσμοί που επιτρέπουν στον όμιλο να δουλεύει «με μια ψυχή» για το κοινό καλό. Έτσι πολύ σύντομα η «υποχρέωση» παρουσίας μετατρέπεται σε μια πραγματικά ευχάριστη συνάντηση φίλων. Όσο για το κόστος στην πραγματικότητα οι υποχρεωτικές συνδρομές δεν ξεπερνούν τα 3-4 € την εβδομάδα, δηλαδή τα 15€ το μήνα. Σε αυτό το κόστος οι περισσότεροι όμιλοι προσθέτουν το κόστος του φαγητού ή του ποτού που συνοδεύει τη συνάντησή τους χωρίς όμως αυτό να είναι γενικός υποχρεωτικός κανόνας. Είναι θέμα κάθε ομίλου να ορίσει τη δική του πολιτική στο θέμα αυτό.

Γενικότερα νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τα μέλη του ροταριανού ομίλου της περιοχής του και να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Διεθνούς Ροταρυ (www.rotary.org) ή της δικής μας Περιφέρειας της Β. Ελλάδας (http://rotarydistrict2484.org) για να πάρει πληροφορίες και να έχει μια σφαιρική εικόνα του έργου των ροταριανών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας