Ο καρκίνος του Προστάτη το θέμα της Ημερίδας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης

Στην Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ συμμετείχε ο εξαιρετικά δραστήριος Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής” με μία ημερίδα που έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στον κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης αφιερωμένη στον Καρκίνο του Προστάτη και την πρόληψη του.

Προσεκτική παρακολούθηση και έγκυρη διάγνωση είναι το κλειδί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό καλύτερης αντιμετώπισης της αρρώστιας αυτής, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στο ισχυρό φύλο μετά την ηλικία των 50-55 ετών. Ακόμη, αναφορά έγινε και στους ασθενείς μεγάλης ηλικίας που δεν δύνανται να υποβληθούν σε χειρουργείο και στην περίπτωση τους εφαρμόζονται εναλλακτικές μορφές θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, όπως είναι η ακτινοβολία ή η ορμονοθεραπεία.

Με τα ισχυρά βήματα που έχει κάνει η επιστήμη στις μέρες μας, η ασθένεια του καρκίνου του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύπλευρα και, όσο εγκυρότερα γίνει η διάγνωση της, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας θα έχει η θεραπεία για το ασθενή.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι ειδικοί Χειρούργοι Ουρολόγοι του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. κ.κ. Αϊδονόπουλος Αναστάσιος, Δημητριάδης Χαράλαμπος και Τάκος Δημήτριος.

Ο κ. Αϊδονόπουλος Αναστάσιος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στον καρκίνο του προστάτη και παρατήρησε πως το ζήτημα αυτό και η γνώση του αφορά όλους τους άνδρες. Κάθε άνδρας θα πρέπει να κάνει εξετάσεις στον προστάτη του περίπου στην ηλικία των 50 ετών.

Ο κ. Δημητριάδης Χαράλαμπος αναφέρθηκε στην θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του προστάτη και σε όλα τα βήματα που ακολουθούνται μετά από μία διάγνωση του. Ακόμη, λόγος έγινε για τους τρόπους διάγνωσης, καθώς και τους νέους τρόπους θεραπείας που η σύγχρονη ιατρική επιστήμη φέρνει στο φως.

Ο κ. Τάκος Δημήτριος εστίασε στη διάγνωση, στη βιοψία και στα νέα μοντέλα βιοψίας που γίνονται κυρίως μετά από προετοιμασία του ασθενούς με την πολυμετρική μαγνητική τομογραφία και έκανε λόγο για την αιματολογική εξέταση PSA που βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και η οποία στους άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Επίσης, ο κ. Τάκος τόνισε πως οι εξετάσεις για τον προστάτη πλέον συνταγογραφούνται από τους περισσότερους κλινικούς ιατρούς για να προληφθούν και να διαγνωστούν οι πιθανές ασθένειες.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, κα. Ροδούλα Κοκκινάκη, στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής για τη συνεργασία και παρότρυνε τους άνδρες να εξετάζονται συχνότερα και να παρακολουθούν την υγεία τους.

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας