Ομιλία με θέμα «CERN, Τεχνολογικά Επιτεύγματα και Προοπτικές. Η Ελληνική Συμμετοχή»

1

2

3

4

5 Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε ομιλία με τίτλο«CERN, Τεχνολογικά Επιτεύγματα και Προοπτικές. Η Ελληνική Συμμετοχή» στο Διοικητήριο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Ο διακεκριμένος Φυσικός και πρώην Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο CERN καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής μίλησε για τα δρώμενα και προσδοκώμενα από τα πειράματα του μεγάλου επιταχυντή στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και οι συντονιστές της ήταν η Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της ΔΔΕ Ροδόπης και Ερευνήτρια στο CERN (2003-7) και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ.Πέτρος Σουκουλιάς, ο οποίος συνεργάζεται με το CERN από το 2004.
Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο κ.Γαζής για την επίσκεψή του στην Κομοτηνή με σκοπό να μιλήσει για τον τρόπο της ανακάλυψης του μποζονίου χίγκς, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Φυσικής .Πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσω του οποίου η ύλη αποκτά τη μάζα της ,συμβάλλει δηλαδή στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων. Όπως ανέφερε ο κ. Ε.Γαζής μέσα σ’αυτή την επιστημονική κοσμογονία συμμετέχουν 6 ελληνικά πανεπιστήμια και ένα ερευνητικό κέντρο ο Δημόκριτος ενώ τόνισε της σημαντικότητα των αποτελεσμάτων λαμπρότατης συνεισφοράς των συμμετοχών αυτών . Επιπλέον ο κ. Γαζής επισήμανε την σπουδαιότητα του γεγονότος της ανάπτυξης της ελληνικής συμμετοχής στις Ιατρικές Εφαρμογές που αφορούν στην θεραπεία του καρκίνου .Αυτή τη στιγμή το CERN απασχολεί 250 Έλληνες ερευνητές, επιπλέον κάθε χρόνο 100 καθηγητές έχουν την ευκαιρία να μετεκπαιδευτούν δωρεάν ενώ παράλληλα υπάρχουν 50 μεταπτυχιακοί φοιτητές με υποτροφίες του CERN.


About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας