Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας της Συνόδου δήλωσε:

«Σε μία εποχή διαρκών μεταβολών και εξελίξεων, η Ατλαντική Συμμαχία προσαρμόζει τις δομές της και αναμορφώνει τις προτεραιότητές της.

Με μεθοδική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και της τεχνολογίας, αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα ιδίως της κυβερνοάμυνας. Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμος είναι ο ρόλος των εμπειριών και των δυνατοτήτων κάθε κράτους μέλους και της ετοιμότητας για άμεση συνδρομή και συνεργασία.

Με δεδομένη εξάλλου την ανάγκη αλλά και την ευκαιρία για ανάπτυξη και κεφαλαιοποίηση των συνεργειών, ως Ελλάδα αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της «έξυπνης άμυνας» (smart defence) και στην επεξεργασία κοινών δομών και σχηματισμών.

Η επιδίωξη των κοινών σκοπών και στόχων θα ενισχυθεί και από την αξιοποίηση όλων των κονδυλίων της Συμμαχίας που διατίθενται στα κράτη-μέλη.

Η χώρα μας είναι παρούσα σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο μάλιστα της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014, όπου η κοινή πολιτική στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας είναι βασική προτεραιότητα, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επιδίωξη όλων αυτών των στόχων, που προϋποθέτουν την ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με πρωτοβουλίες σε κοινούς τομείς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, της Ε.Ε. και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι εξαιρετικής σημασίας, όπως φάνηκε και στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας κ. Sergey Shoygu.

Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του αναβαθμισμένου σταθεροποιητικού ρόλου της στην περιοχή, μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει από μια τέτοια προοπτική».000_0009 - Αντίγραφο

Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε και στη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoygu.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Mimi Kodheli, τον Υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania και τον Υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ Talat Xhaferi.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας