Ολα τα νέα μέτρα αυξήσεων που ανακοινώθηκαν για μισθούς, αφορολόγητο και εισοδήματα

Παράταση του market pass έως τον Οκτωβρίο, αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσιάζοντας το οικονομικό σχέδιο το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Παρουσιάζοντας τους άξονες του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι υλοποιεί το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το market pass παρατείνεται έως τον Οκτώβριο, ενώ ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Εξήγησε ότι με την αύξηση αυτή θα έχουν όφελος έως και έναν μισθό.

Παράλληλα ανακοίνωσε και αύξηση 30% του επιδόματος ευθύνης και ειδικά για τους ένστολους αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου.

Αναλυτικα

 

  1. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
  2. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
  3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
  4. Κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
  5. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
  6. Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
  7. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρω. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

Τα κριτήρια για το market pass

Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για το market pass πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους.

Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει είδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass» εξήγησε ο κ . Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.

Για μείωση ΕΝΦΙΑ

Για τη μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για καταστροφές. Θα αφορά τον ΕΝΦΙΑ των συγκεκριμένων κτισμάτων, Θα είναι αναλογική η έκπτωση για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο.

Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομυρίων κατοικιών από τα 6 εκατ. που μπορεί να ασφαλιστούν.

Αυξήσεις μισθών

Το συνολικό κόστος των μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά.

Τα μέτρα προβλέπουν οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης ευθύνης, επιπρόσθετα των άλλων αυξήσεων. Αφορά και τα επιδόματα των ενστόλων και των γιατρών του ΕΣΥ, ερευνητές. Ειδικά για τους ένστολους η αύξηση επιδόματος παραμεθορίου θα ανέρχεται στα 130 ευρώ, ενώ η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στους ένστολους θα είναι κατά 15 ευρώ.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας