‘ Οι σοβαρές επιπτώσεις του κοροναιού..στις κρατικές οικονομίες ‘.

Employees are reflected on an electronic board displaying stock prices at the Athens stock exchange in Athens April 7, 2010. Greek banks have asked for permission to access the remaining part of a 28 billion euro state support package first agreed in 2008, Finance Minister George Papaconstantinou said on Wednesday. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)

Εμφανής είναι η ταραχή που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναιού ανά τον κόσμο. Στη Χουμπέι, η οποία αποτελεί και το κέντρο της επιδημίας σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 149 θάνατοι όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Ο ανησυχητικός αυτός αριθμός σηματοδοτεί την επιδείνωση της κατάστασης με ακόμη 97 θανάτους ,καταγεγραμμένους, χθες Κυριακή. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας μίλησε , επίσης , για 409 νέα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες , με τα περισσότερα από αυτά , να σημειώνονται στη Χουμπέι. Παρά ταύτα, ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνου του προγράμματος υγειονομικής διαχείρισης της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου , βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την ανάσχεση του Covid-19 , όπου , τώρα, ο Π.Ο.Υ. και τα κράτη μέλη του θα πρέπει να περάσουν σε μία στρατηγική ύφεσης , σε μία στρατηγική περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνέχιση της διάδοσης της ασθένειας, του ιού . Την Παρασκευή συγκεκριμένα ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λέγοντας : ‘ τη στιγμή που μιλάμε , βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει ‘.
Οι επιπτώσεις του ιού πολλαπλές, αλλά κυρίως οικονομικές. Την ίδια στιγμή που στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμός, με 7 μέχρι στιγμής καταγεγραμμένους θανάτους εξαιτίας του Covid-19 , αυτή πραγματοποιεί , αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τις συγκοινωνίες , ( κάτι το οποίο μαρτυρά και το γεγονός της διακοπής δρομολογίου τρένου , από Ιταλία προς Αυστρία , λόγω εντοπισμού δύο επιβατών που έφεραν κάποια συμπτώματα , με στόχο τον έλεγχο τους ) , οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Ξεχύνονται στους δρόμους προκειμένου να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα προιόντα από τα διάφορα σούπερ μάρκετ και καταστήματα , θυμίζοντας λίγο σκηνές πολέμου. Παράλληλα , υφίσταται συζήτηση για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Βατικανού , ενώ το φημισμένο καρναβάλι της Βενετίας δε θα πραγματοποιηθεί φέτος. Μαθητικές εκδρομές με προορισμό την Ιταλία ακυρώνονται, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει φόβος για όσους μαθητές βρίσκονται ήδη εκεί, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν επίσης κλειστά. Ο κοροναιός έπληξε και τη Γαλλία στο πλαίσιο του τουρισμού , επισκιάζοντας τις οικονομικές προοπτικές της γαλλικής οικονομίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ. Το ποσοστό είναι 30 με 40 % κάτω του αναμενόμενου, αυτό φυσικά θα έχει και ανάλογο αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία , πρόσθεσε ο κ. Λεμέρ, καθώς ο τουρισμός στη Γαλλία , σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων, αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Η Γαλλία αποτελεί πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας και περίπου 2,7 εκατ. Κινέζους τουρίστες το χρόνο, ο δε Γάλλος υπουργός παραδέχθηκε πως φέτος δε θα συμβεί το ίδιο. Ανάλογο κλίμα αναταραχής επικρατεί και στην Αυστρία , αυξάνοντας τους ελέγχους εισόδου ατόμων στη χώρα. Στο Ελληνικό πεδίο, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας έχει παρουσιάσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, , ενώ και στη χώρα μας υφίσταται το ίδιο αίσθημα ‘φόβου’ , λόγω της σοβαρής εξάπλωσης του Covid-19 στη γειτονική μας χώρα, Ιταλία.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο τα ταμπλό δείχνουν ”κόκκινο”. Συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο Αθηνών, οι τελευταίες εξελίξεις του ιού προκαλούν μαζική φυγή από το ρίσκο των μετοχών, με το σύνολο των κλάδων του χρηματιστηρίου να αιμορραγούν και τις απώλειές τους να υπερβαίνουν το 2,7 %. Ανηλεές σφυροκόπημα δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι, με το δείκτη να καταγράφει πτώση 7,7 %. Υπό αυτές τις συνθήκες , ο γενικός δείκτης βυθίζεται με πτώση άνω του 6% και οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού. Ωστόσο, όλοι οι τίτλοι δεν ωφελούνται στον ίδιο βαθμό. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι τα κρατικά ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης, με τις τιμές τους να επιδίδονται σε ράλι και τις αποδόσεις να βουλιάζουν ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά, τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο στόχαστρο με τις αποδόσεις τους να ακολουθούν ανοδική πορεία.
Εν ολίγοις δεν κάνουμε λόγο για μία επιδημία ασθένειας, αλλά για μία οικονομική επιδημία που εξαπλώνεται ταχύτατα και παντού. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Λαικής Τράπεζας της Κίνας , τον Λιου Γκουκιάνγκ, η Κίνα έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα του κοροναιού, με αρκετά εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Θεωρεί πως, η πίεση από την εξάπλωση της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι μικρή σε διάρκεια, και πως δε θα αλλάξει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της οικονομίας της Κίνας.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας