Οι εκλογές που έρχονται ,η αλαζονεία της εξουσίας και το πορτοφόλι του λαού.

Όλα δείχνουν πως το φθινόπωρο θα έχουμε εθνικές εκλογές…μια που η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης για  εξάντληση της τετραετίας  μετατράπηκε σε απλή βούληση για εξάντληση της τετραετίας.

Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν καλού κακού να τρέξουμε( τρόπος του λέγειν …αφού η πλειοψηφία  του λαού δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική) στις κάλπες.

Ξέρουμε ήδη το κόμμα που θα κερδίσει αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το ποσοστό, το οποίο φαίνεται να  κυμαίνεται σε ένα εύρος μεταξύ του 25% και του 35%.

Έξω η κυβέρνηση τα πάει καλά αφού κερδίζει αβέρτα πόντους όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά …αλλά μέσα η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά.

Αυτά ως προς την γενική εικόνα που όλοι της ξέρουμε…αλλά ας πάμε και στην τοπική η οποία είναι μεν άστατη αλλά και παράλληλα βαλτωμένη.

Τα δεδομένα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το 2019

Κύρια αλλαγή η μεταβολή της «εποπτείας» ολόκληρης της Θράκης.

Από την Γερμανορωσική «εποπτεία» μεταπηδήσαμε στην «εποπτεία» των ΗΠΑ, φυσικά  λόγω Αλεξανδρούπολης. (Μια και με τους πρώτους δεν είδαμε την παραμικρή επένδυση …ας ευχηθούμε πως θα δούμε με τους δεύτερους.)

Συνέπεια αυτής της μετάβασης είναι και η μεταβολή στάσης του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ως προς την μειονότητα.

Προφανώς βρισκόμενο σε κατάσταση πανικού φτάνει σε σημείο να διαγράφει μειονοτικούς –από πού άραγε-;  Ιλχάν και Οντέρ τα πιο φανταχτερά του θύματα μέχρις στιγμής, «απειλώντας» με πολιτική τους εξαφάνιση. Ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός επιχειρηματιών ιερωμένων και απλών μειονοτικών που  έχουν δεχθεί και αυτοί πιέσεις.

Η κυβέρνηση προς το παρόν παρακολουθεί το θέμα διακριτικά (αφού επέμβαση στα εσωτερικά άλλου κράτους θα μπορούσε να σημαίνει μέχρι και απέλαση) λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνοτουρκικά και τις εκλογές ή προσδοκώντας να λύσουν το θέμα οι αμερικανοί.

Ας δούμε όμως και τη δράση των κομμάτων στη Ροδόπη.

Η ΝΔ στέλνει τον υπουργό εθνικής οικονομίας (επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου) την προσεχή Τετάρτη στην Κομοτηνή προφανώς για να προβεί σε αναπτυξιακές εξαγγελίες.  Προσωπική μου άποψη αλλά θεωρώ τον Σταικούρα από τους πιο σοβαρούς πολιτικούς που έχουν επισκεφτεί διαχρονικά την Ροδόπη. Συνήθως ότι λέει το κάνει .  Ευχή όλων να ξεκαθαρίσει επιτέλους και το θέμα της επένδυσης του χρυσού και τη θέση να πάρει κάποια άλλου είδους επένδυση στην περιοχή των Σαπων.

Οσο για την τοπική ΝΔ …απλά μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως ανύπαρκτη.

Δικαιολογίες μπορεί να υπάρχουν πολλές … όπως πχ ο κορωνοιός αλλά αυτό δεν επαρκεί για ένα κόμμα εξουσίας…πόσο μάλλον κυβερνητικό.

Τα 2/3 του προηγούμενου ψηφοδελτίου της είναι εντελώς απόντα από τα πολιτικά δρώμενα και δύσκολα θα γυρίσουν πίσω ενώ οι δυο πόλοι εξουσίας που διαθέτει το κόμμα , βουλευτής και περιφερειάρχης … δεν «μιλιούνται» μεταξύ τους.

Ο Μέτιος ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη Ροδόπη…ενώ ο Ευριπίδης δεν έχει πλέον στη κυβέρνηση την αίγλη του παρελθόντος…αλλά διαθέτει ακόμα ισχυρές κομματικές διασυνδέσεις(Καραμανλής)

Εντελώς απούσα η ΝΔ και στη μειονότητα…με τα πράγματα να δυσκολεύουν εκλογικά με τη μεγάλη επιρροή που έχει ο Βελόπουλος στους ψηφοφόρους στα χριστιανικά χωριά της περιοχής.

 

Ποιος να εξηγήσει και να πείσει τους απλούς ανθρώπους τι πραγματικά πρεσβεύει η Ελληνική Λύση και πόσο επικίνδυνα είναι αυτά ειδικά για την Θράκη …υπό τις νέες συνθήκες.

Ειμαι περίεργος να δω πόσο θα δουλέψει το προεκλογικό πρότζεκτ και ποιο θα είναι το νέο ελκυστικό αφήγημα της ΝΔ.

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ τώρα… που η εκλογική του ατμομηχανή δηλαδή ο Ιλχαν θα έχει απέναντι του το Προξενείο.  Το κόμμα θα ποντάρει και πάλι σ αυτόν ή θα βρει και έναν δυνατό χριστιανό υποψήφιο και όποιος βγει;

Το έλα να δεις …με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μια που ο νυν βουλευτής Τάκης Χαρίτου θα βρεθεί αντίπαλος με τον κολλητό του Τούρκου Πρόξενου…και μη σας προκαλέσει καμιά απορία ακόμα και η περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα στο νομό Ροδόπης.

Φυσικά μην ξεχνάμε πως οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και ουδείς γνωρίζει τι καραμπόλες μπορούν να προκύψουν ως προς την εκλογή των βουλευτών.

Άγνωστο και αν σχηματισθεί κυβέρνηση ή θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της αυξημένης αναλογικής.  Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο επιβαρυμένος οικονομικά για τους πολίτες θα είναι ο προσεχής χειμώνας…κι αν το πολιτικό κόστος μπορεί να το αντέξει μια μονοκομματική κυβέρνηση ή θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις .

 

Δ.Κ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας