Ξεκίνησε τις εργασίες της η Διημερίδα για την Αρχαιοκαπηλία στην Κομοτηνή

Ξεκίνησε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 η Διημερίδα με θέμα «Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική πολιτική και νομική διαχείριση» υπό τη διοργάνωση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Sciacca.

Στη διημερίδα λαμβάνουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές και γνώστες του ζητήματος της Αρχαιοκαπηλίας. Ακόμη, καλεσμένοι του Τμήματος είναι οι κ.κ. Matthew Bogdanos, Βοηθός Εισαγγελέας στο Μανχάταν Νέας Υόρκης και Βασιλόπουλος Χρίστος, Δημοσιογράφος και δημιουργός της «Μηχανής του Χρόνου».

Η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, στο χαιρετισμό της τόνισε: «Οι αρχαιότητες ανήκουν στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, πολιτισμικό κεφάλαιο που μας κάνει πλουσιότερους και φωτίζει το παρελθόν. Η αρχαιοκαπηλία μας το αποστερεί, το απομακρύνει, και αποτελεί εδώ και αιώνες μάστιγα για τον τόπο».

Ο διοργανωτής της διημερίδας, Επίκουρος Καθηγητής, κ. Andrew Farrington, δήλωσε: «Έχουμε προσκαλέσει τους καλύτερους επιστήμονες σε αυτό το πεδίο. Σκοπός είναι να γίνουν γνωστές οι διαστάσεις του προβλήματος»

Η Γενική Γραμματέας Βραβείων Sciacca, κα. Βίκυ Μπαφατάκη, στο χαιρετισμό της επισήμανε: «Η αρχαιοκαπηλία δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά συμβαίνει παντού. Πίσω από την αρχαιοκαπηλία κρύβονται τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η αρχαιοκαπηλία είναι το τρίτο παγκόσμιο έγκλημα. Ξεπουλάμε γιατί αγνοούμε τον ελληνικό πολιτισμό και τη γονιδιακή μας ρίζα».

Ο δημοσιογράφος, κ. Χρίστος Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Καταγράψαμε σε δύο ντοκιμαντέρ τη δυσάρεστη πραγματικότητα της Ελλάδας από το 1800 και μετά. Ο τίτλος αυτών των επεισοδίων ήταν «Κλεμμένη Ελλάδα». Είναι η Ελλάδα που εκλάπη από τους ξένους της εποχής εκείνης, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως αρχαιολάτρες, κάποιοι ίσως και «φιλέλληνες», άρπαξαν κορυφαίες ελληνικές αρχαιότητες, που σήμερα κοσμούν τα ευρωπαϊκά μουσεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας