Νικητής ο Γκαράνης και χαμένοι όλοι οι άλλοι

Συνήθως στις εκλογικές διαδικασίες υπάρχουν πολλοί νικητές…εκτός του πρώτου.  Σπάνια εξαίρεση αποτέλεσε  αυτή τη φορά ο δήμος Κομοτηνής όπου ο μόνος κερδισμένος ήταν ο νυν και επόμενος δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης και χαμένοι όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οι συνδυασμοί του Κώστα Καραΐσκου  και του Γιάννη Λεβέντη με    4,83 % και 3,24 %  αντίστοιχα … ενώ ο συνδυασμός του Αντώνη Γραβάνη συγκέντρωσε        38,06 %  έναντι  53,87% του νικητή.

Η πρώτη επιφανειακή ανάλυση δεν μπορεί να δείξει τίποτα άλλο παρά εντυπωσιακή συσπείρωση στο πρόσωπο ενός δημάρχου  ,πολιτών που ή ήταν ευχαριστημένοι με τη θητεία του ή ήθελαν να του δώσουν ακόμα μια ευκαιρία ή δεν τους εξέφραζε κάποιος από τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους.

Αυτό ως γενική εικόνα που μένει σε απλούς ψηφοφόρους ή σ αυτούς που δεν ασχολούνται και τόσο πολύ με την πολιτική και είναι οι περισσότεροι.

Γιατί υπάρχει και η πολιτική εξήγηση του πράγματος για έναν συνδυασμό ο οποίος αν και στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να συγχωνεύσει σε ψήφους όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Σε γενικές γραμμές στην πρώτη τετράδα των υποψηφίων που εκλέγονται στο 84% της καταμέτρησης των σταυρών υπάρχουν δύο δεξιοί  και δυο μουσουλμάνοι του Πασοκ

Ισμαήλ Λεβέντ
1.492
Τσακιρίδης Ευστράτιος (Στράτος)
1.409
Μεχμέτ Μεσούτ
1.374
Τζενετίδης Παρθένιος (Θέμης)
1.308
 και από εκεί και κάτω ακολουθούν τα μεγάλα ονόματα της σοσιαλιστικής παράταξης.
Το μεγάλο μυστήριο είναι το πως έγινε αυτή η συγχώνευση χωρίς να μπορέσουν να αντιδράσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις που διεκδικούσαν το δήμο.  Γνωρίζουμε  πως το ΚΚΕ είναι μπετόν αρμέ ως προς τους ψήφους κι όμως έχασε… το ίδιο και η παράταξη του Σπάρτακου …και όμως και αυτή έχασε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν συμμετείχε στις εκλογές φαίνεται να στήριξε και αυτός την κοινωνία των πολιτών άσχετα αν το Πασοκ είναι πλέον ο κύριος αντίπαλος του.
Και η Ελληνική Λύση  έμμεσα στήριξε τον Γκαράνη αφού είχε υποψήφιο βουλευτή της στο ψηφοδέλτιο της κοινωνίας των πολιτών.
Το ίδιο φαίνεται να έκαναν και οι Σπαρτιάτες.
Και τώρα πάμε  στην Ν.Δ.   η διοικούσα νομαρχιακή επιτροπή της οποίας έκανε το ακατόρθωτο αφού στην προεκλογική της τακτική πήρε σχεδόν δέκα   στην βοήθεια προς τον Γκαράνη.
Σίγουρα αναμένεται  μια θέρμη περίοδος στα εσωκομματικά της ΝΔ αφού σε λίγους μήνες θα υπάρχουν εκλογές για την εκλογή νέων διοικουσών επιτροπών αλλά δεν είναι θέμα του παρόντος…
Όσο για την μεγάλη επικράτηση του  Γιάννη Γκαράνη αυτό που πιθανά του εύχονται οι δημότες είναι  να μην ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος , να κάνει προσεκτικές επιλογές  στα πρόσωπα που θα διοικήσουν και να εννοεί πράγματι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του δήμου διδασκόμενος του τι κάνουν οι γειτονικές πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.
Για τον Αντώνη Γραβάνη τι μπορεί να ευχηθεί κάποιος άραγε…εκτός από κουράγιο και ότι ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές…γιατί αυτές ήταν μεγάλες και πολλές …πισώπλατα μαχαιρώματα και πόση κώνειου ταυτοχρόνως. Είχε στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στην κρίση των ψηφοφόρων περιμένοντας αυτοί να καταλάβουν, όμως χωρίς τον κρατικό μηχανισμό , χωρίς τον κομματικό μηχανισμό, χωρίς άφθονη χρηματοδότηση, χωρίς επικοινωνιολόγους , τι μπορεί να κάνει κανείς παρά να εύχεται και να ελπίζει.
Δυστυχώς για τον Γραβάνη ούτε οι ευχές έπιασαν ούτε η ελπίδα ούτε το γεμάτο με επιστήμονες ψηφοδέλτιο του. Οι ψηφοφόροι συνήθως πάνε με αυτόν …που βλέπουν με τα μάτια τους τόσο την στήριξη που έχει όσο και τον αέρα της νίκης που αυτή δημιουργεί.
Για τους Καραΐσκο και Λεβέντη τι μπορεί να ευχηθεί κανείς; Να είναι υγιείς για να μπορούν να παρίστανται σε όλα τα δημοτικά συμβούλια μια που δεν έχει εκλεγεί και δεύτερος σύμβουλος από την παράταξη τους;  Κατάλαβαν και αυτοί πως πάντα οι εκλογές στην Κομοτηνή ειναι αν μη τι άλλο ….ιδιαίτερες.

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας