Να χάσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας στη Ρόδο!!!

Ο τίτλος τα λέει όλα…Να χάσουμε το Καστελόριζο για να εξασφαλίσουμε την Ρόδο.
Πάει το τερμάτισαν οι Τούρκοι θα σκεφθείτε…από τι πράγμα δηλαδή να εξασφαλίσουμε την Ρόδο; Βραχονησίδα είναι; Μη αναφερόμενη στις συνθήκες; ή μήπως είναι ακατοίκητη; Τι στο καλό πρόβλημα να έχει η Ρόδος; Το μόνο που μπορεί να σκεφθώ είναι να πάθουν καμιά αρρώστια οι πεταλούδες της και να μείνει η ομώνυμη φημισμένη κοιλάδα χωρίς την ατραξιόν της.
Ας ξαναδιαβάσω μια μια τις λέξεις της φράσης που ειπώθηκε περί Ρόδου και Καστελόριζου…μήπως και κάτι άλλο εννοούσε αυτός που την είπε!
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».
Ωπ! τι είναι αυτό το “μερικές απώλειες για μας”; Από την δικιά μας μεριά ειπώθηκε η φράση;Εμείς λέμε ότι θα εξασφαλίσουμε την Ρόδο; Αμ και το έλεγα εγώ! Αυτό το κάστρο των Ιπποτών θα μας την κάνει τη ζημιά! Θα ξαναζωντανέψουν οι Βενετσιάνοι Ιππότες θα βάλουν τις πανοπλίες τους, θα πάρουν τα δόρατα , τα σπαθιά και τα τόξα τους…και θα μας το πάρουν ξανά το νησί.
Κοιτάτε να δείτε που στα καλά καθούμενα μας βγήκε και άλλη διεκδικούμενη περιοχή της χώρας μας. Βρε μπας και είναι δάκτυλος των Αγγλων για να πάρουν το Φαληράκι υπό τον έλεγχό τους προκειμένου να κάνουν ανενόχλητοι τις καλοκαιρινές τους διακοπές… μετά ποτού και οργίων;
Αλλά από την άλλη πως να χάσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου…αφού το διεθνές δίκαιο θαλάσσης το προβλέπει ρητά! (παρεμπιπτόντως μόνο η Τουρκία και 2-3 άλλες χώρες της υφηλίου..δεν το δέχονται).
Αυτό το θέμα με την ΑΟΖ επίσης το έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα τόσο η Ε.Ε.(γενικά) όσο και οι ΗΠΑ(και ειδικά για το Καστελόριζο).
Άλλα τι στο καλό ειναι αυτό το Καστελόριζο…εκτός από ένα Ελληνικό νησάκι στις νότιες ακτές της Τουρκίας..στο μέσο περίπου της απόστασης Κρήτης Κύπρου;
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας Κύπρου , του ενεργειακού στρατηγικού δόγματος Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ Αιγύπτου και πολλά άλλα…αφου η θέση του και μόνο ακυρώνει την πρόσφατη ΑΟΖ που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Το Καστελόριζο λοιπόν…δεν είναι μερική απώλεια ή οποιαδήποτε απώλεια! Είναι σα να χάνει η Ελλάδα τη Θράκη και κάποιοι να λένε …δεν πειράζει τουλάχιστον εξασφαλίσαμε την Θεσσαλία!
Όσο για την περίφημη φράση; Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου του την είπε η κ Ντόρα Μπακογιάννη.
Παρεμπιπτόντως…μετά από μερικούς μήνες αναμονής μας λύθηκε η απορία για το ποιες είναι οι επώδυνες αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο Ελληνικός λαός όπως έλεγε ο Κώστας Καραμανλής στις τελευταίες ομιλίες του.
Και επειδή πάντα ένα και ένα μας κάνουν δύο…δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι θα χάσουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία από τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής μεσογείου…αλλά τι θα κερδίσει η Ελλάδα κάνοντας το αυτονόητο…δηλαδή υπερασπίζοντας ακόμα και την τελευταία σπιθαμή του εδάφους της!

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας