Μικρές σαδίστριες ανάμεσα μας.

000_0009Συνήθως η λέξη “σαδισμός” παραπέμπει σε σεξουαλικά ταμπού και συμπεριφορές. Τις περισσότερες φορές όταν την ακούμε μας έρχονται στο μυαλό ονόματα όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ και ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, στην πραγματικότητα όμως ο “σαδισμός” δεν αφορά μόνο ακραίες “εγκληματικές” συμπεριφορές.
Στις μέρες μας οι γυναίκες είναι δυναμικές και πολλές απ αυτές σκληρές και ανελέητες, παρ όλα αυτά όμως στο τέλος της ημέρας θέλουν να παραδοθούν στα χέρια ενός “βίαιου” άντρα.
Επιθυμούν κατά κύριο λόγο επαγγελματική επιτυχία, οικονομική ανεξαρτησία και συναισθηματική σταθερότητα. Πως όμως είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς και ταυτοχρόνως όλοι αυτοί οι στόχοι δεδομένου ότι ο ένας τομέας απαιτεί θυσία χρόνου από τον άλλο;
Στις μέρες μας οι αντικρουόμενες βλέψεις και οι επιταγές των καιρών προωθούν και επιβάλλουν το πρότυπο της τέλειας και ικανότατης γυναίκας. Της γυναίκας αράχνης αν θα μπορούσαμε να την ορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια.Από τη μια , η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα με το αντίθετο φύλο που την καθιστούν επίμονη στις προσπάθειες της για αυτονομία και επιβίωση και από την άλλη μια σαγηνευτική προσωπικότητα, γεμάτη όμως συναισθηματικά κενά και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που την ορίζουν στο μυαλό των αντρών ως μια αναποφάσιστη, ανήσυχη και συνάμα περίεργη ύπαρξη.
Πρέπει όμως να σκεφτούμε αν όλα αυτά έχουν οδηγήσει ν επιλέγει μεθόδους επίπονους(για αυτό), προκειμένου να κατακτήσει και να πραγματοποιήσει κάθε στόχο του.
Η φυσική πρόθεση και θεώρηση της ως αδύναμο φύλο, υποχείριο στα χέρια ενός ισχυρού άντρα, την τοποθετούν ως μια κοινή γυναίκα υποταγμένη συναισθηματικά στο αντίθετο φύλο. Η δίψα της ωστόσο για την επικράτηση της ,έναντι των αντρών ,της υπενθυμίζει την άλλη φυσική της πλευρά, αυτή της αντιζηλίας και της κατάκτησης του κυρίαρχου ρόλου κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο. Μπερδεύοντας όμως αυτόν της τον ρόλο με τη συναισθηματική λογική που διαθέτει, οδηγείται σε συναισθηματικές ανασφάλειες που την αναγκάζουν να βρεθεί στο άκρο του “σαδισμού” σε πολλά επίπεδα.
Αυτή ακριβώς η συναισθηματική πτυχή της, την εμποδίζει να είναι απόλυτα λογική.
Έτσι κατανοούμε ότι προϋπόθεση του γυναικείου επαγγελματικού-κοινωνικού “σαδισμού” αποτελεί ο συναισθηματικός “σαδισμός” και πως πίσω από μια επιτυχημένη και κοινωνικά καταξιωμένη γυναίκα κρύβεται πολύ πιθανόν μια συναισθηματικά τραυματισμένη προσωπικότητα, η οποία επέλεξε να επενδύσει τον χρόνο της σε σταθερότερη βάση, αυτήν της καριέρας της.
Μια γυναίκα “σαδίστρια”, από συναισθηματική σκοπιά, επιλέγει συνήθως την εκδίκηση με οποιοδήποτε κόστος, αγνοώντας κάθε πιθανή αρνητική συνέπεια για την ίδια. Γιαυτό άλλωστε θεωρείται συναισθηματικά ευάλωτη και απροσδιόριστη.
Κατά συνέπεια η τάση της εποχής μας να χαρακτηρίζουμε “σαδίστριες” τις γυναίκες δικαιολογείται εν μέρη στην συμπεριφορά τους που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Καραπουρτσίδου
Γεωργία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας