Με 172 ψήφους οδηγείται στην προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος

Υπερψηφίστηκε με 172 ψήφους από τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.
Σύμφωνα με την πρόταση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για 4 αδικήματα:
Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.
Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.
Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Ήδη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό. Από τη Βουλή αποχώρησαν το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Το ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά γεγονότα, το δε κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επειδή θεωρεί εκτροπή τη μετατροπή της βουλής σε υποκατάστατο εισαγγελικής αρχής. Αντίθετα, υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και του να χυθεί φως στην υπόθεση τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίζεται σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Novartis, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφα των καταθέσεων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Τασούλα.
Να σημειωθεί πως ο κ Παπαγγελόπουλος θεωρείται πως ανήκει στο περιβάλον του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μια και του είχαν ανατεθεί κυβερνητικές θέσεις κλειδιά , κατά την περίοδο 2004-2009

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας