Με φόντο τον Πολιτισμό ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA 2018

Την έναρξη του κήρυξε το 4ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia 2018 που λαμβάνει χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΤΕ Θράκης το απόγευμα της Παρασκευής, αφορούσε την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού.

Ένα φεστιβάλ το οποίο από όραμα έχει γίνει θεσμός, ένα περιφερειακό φεστιβάλ που από μια σκέψη έγινε πράξη. Το Via Egnatia είναι ένα φεστιβάλ που προάγει την πολιτιστική αλλά και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας μας, ενισχύει την πολιτισμική αλλά και την αρχαία διαδρομή της Εγνατίας και μέσα από όλα τα δρώμενα ενισχύεται η ενδοπεριφερειακή συνείδηση.

Μέσα από το Φεστιβάλ μια αρχαία διαδρομή θα ζωντανέψει, ώστε να ενώσει τις πόλεις που κάποτε αποτελούσαν και ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς. Σκοπός είναι να αναδειχθούν πολιτισμικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί και ευρήματα της περιοχής και να συνδεθούν όλες οι περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μέσω της Αρχαίας Εγνατίας οδού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, από το βήμα αναφέρθηκε σε αυτό το όραμα του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη, το οποίο η σημερινή διοίκηση κατάφερε να ολοκληρώσει και να διοργανώσει με επιτυχία και ευχαρίστησε τους εθελοντές αλλά και όλους τους φορείς που βοήθησαν και συνέδραμαν στην οργάνωση του Φεστιβάλ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, οι  Ταξίαρχοι της 21ης και 29ης Ταξιαρχίας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Λουρίκας Δημήτριος, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, η Πολιτευτής της ΝΔ, κα. Βούλα Ελευθεριάδου, ο Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου, η εκπρόσωπος του Δημάρχου, κα. Κατερίνα Ιωαννίδου, κ.α., ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η Δημοσιογράφος, κα. Νατάσσα Βαφειάδου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κα. Χρύσα Καραδήμα, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, και ο κ. Ευάγγελος Μπεμπέτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, κα. Χρύσα Καραδήμα, αναφέρθηκε σε ένα τμήμα της Εγνατίας Οδού, αυτό που αφορά τη Ροδόπη, αλλά και σε κάποιες πόλεις-σταθμούς της Εγνατίας Οδού στην περιοχή του Νομού Ροδόπης, όπως την Αναστασιούπολη, τη Μαξιμιανούπολη και την Κομοτηνή (που δεν ήταν γνωστός σταθμός αλλά υπάρχουν κάποια ευρήματα). Η κα. Καραδήμα έκανε λόγο για τις πόλεις αυτές και τη ιστορική διαδρομή τους, αλλά και για όσες από αυτές είχαν το ρόλο της πόλης (civitas), ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί της περιοχής ήταν σταθμοί ανεφοδιασμού.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ, κ. Ευάγγελος Μπεμπέτσος, με ειδικότητα στην Αθλητική ψυχολογία, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στη σχέση του πολίτη και της πόλης με εμπλοκή της φυσικής δραστηριότητας και πως αυτή μέσα από την πόλη βοηθά τα άτομα ώστε να ενεργοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν στο ευρύτερο σύνολο. Ο ομιλητής παρουσίασε κάποιες προτάσεις που υπάρχουν μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία όσον αφορά την εμπλοκή της πόλης με διάφορα δρώμενα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας