Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσαν και φέτος τα Παρχάρια

Ολοκληρώθηκε και φέτος, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το τριήμερο εκδηλώσεων «Παρχάρια 2012», που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», με μεγάλη επιτυχία από το 2002. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την αναβίωση παραδοσιακών ποντιακών παιχνιδιών την Παρασκευή 7/9, τον καθαρισμό του άλσους της Νυμφαίας το Σάββατο 8/9 και κορυφώθηκε με την ολοήμερη υπαίθρια εκδήλωση «Παρχάρια» την Κυριακή 9/9. Το ΔΣ του Συλλόγου αλλά και τα μέλη του θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας όλους τους επισκέπτες μας, που σε πείσμα των χαλεπών καιρών που περνάει η χώρα, αψήφησαν τις δυσκολίες και επισκέφτηκαν το Οχυρό Νυμφαίας στην Ροδόπη, τιμώντας με την παρουσία τους την προσπάθεια του Συλλόγου. Οι υποδομές μας χωρητικότητας 1000 και πλέον καθούμενων ατόμων ήταν ασφυκτικά γεμάτες, γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά.
Κοντά μας βρέθηκαν, επίσης, αποστολές Συλλόγων της Περιφέρειας, που με την συμμετοχή και τα χορευτικά τους τμήματα εμπλούτισαν την εκδήλωση. Το «Παρχάρι» επισκέφτηκαν: ο Σύλλογος Ποντίων Σιταγρών Δράμας, ο Σύλλογος Ποντίων Κεφαλαρίου Δράμας, ο Σύλλογος Ποντίων «Τα Κασσιτερά» Σαπών, ο Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Σαπών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Γρατινής και ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Φαναρίου, Ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής, Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ροδόπης , Ο Σύλλογος Γυναικών Υφαντών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων «Η Ιερά Γωνίτσα», ενώ στο χορευτικό μέρος συμμετείχε και το τμήμα παραστάσεων του δικού μας Συλλόγου.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τους νεαρούς αθλητές του Δημοκρίτειου Συλλόγου Πάλης Κομοτηνής, που έχουν εκπροσωπήσει την πόλη μας και την Ελλάδα σε μεγάλες διοργανώσεις και έχουν κατακτήσει αρκετές φορές χρυσές διακρίσεις. Οι αθλητές πάλης υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους και συντοπίτη μας Θόδωρου Καρυπίδη, τέως Ομοσπονδιακού Προπονητή Ουζμπεκιστάν, ενθουσίασαν το κοινό και ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους με τις εντυπωσιακές παλαιστικές επιδείξεις τους.
Η εκδήλωση συνέχιστηκε με την κάθοδο και είσοδο στο «Παρχάρι», από το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, των χορευτών με ενωμένα τα χέρια σε κυκλικό χορό περνώντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Οι νέοι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό υπό τους ήχους της λύρας, της φλογέρας, του ζουρνά, του κλαρίνου της γκάϊντας και με το πρόσταγμα του νταουλιού προσέφεραν στους επισκέπτες ένα θέαμα μοναδικό.
Τη μουσική επένδυση ανέλαβαν τα ταλαντούχα παιδιά του τόπου μας, που με τις μουσικές και το τραγούδι τους ξεσήκωναν τον κόσμο και δεν έπαψαν να παίζουν και να τραγουδούν για τους «παρχαρέτες» ως αργά το απόγευμα. Για τους επισκέπτες μας τραγούδησαν ο Στέλιος Ταϊρίδης και ο Μιχάλης Κακουλίδης, στην λύρα ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, o Βασίλης Κάτσικας και ο Λευτέρης Ξενιτιάδης, στο αγγείο και το χειλιάυλι ο Γιώργος Μοσκοφίδης, στο ζουρνά ο Κατηκαρίδης Ηρακλής, στα πλήκτρα ο Κωστας Σαββίδης και στο νταούλι ήταν ο Νικόλας Καλογερίδης και η Μαρία Αποστολίδου. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στην εκδήλωση ο νεαρός καλλιτέχνης από τα Πλάτανα Τραπεζούντας Bahattin Kılıç ο οποίος με τους ξεχωριστούς ήχους στο Ζουρνά και τη Λύρα μας ταξίδεψε στην Πατρίδα της ψυχής, τον Πόντο.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε επίσης από εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, βιβλιοπαρουσίαση, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και δωρεάν προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων. Τα μέλη του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» ετοίμασαν και μοίρασαν στους επισκέπτες παραδοσιακά και μη εδέσματα, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Οι παρευρισκόμενοι, για άλλη μια φορά, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν παραδοσιακά ποντιακά τυριά, και γενικότερα παραδοσιακά προϊόντα.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν και εκπρόσωποι από όλους τους επίσημους φορείς της περιοχής, η βοήθεια των οποίων κατά το στάδιο της διοργάνωσης των εκδηλώσεων ήταν πολύτιμη. Να αναφερθεί πως συνδιοργανωτές του Συλλόγου για την πραγματοποίηση των «Παρχαρίων» ήταν η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Κομοτηναίων και γι’αυτό τους ευχαριστούμε θερμά. Κοντά μας, λοιπόν, ήταν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Πάυλος Δαμιανίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως Πρόεδρος του Συλλόγου μας Ιωάννης Νικολαΐδης. η εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου, ο εκπρόσωπος του Δ΄ Σώματος Στρατού Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κοτανίδης, ο εκπρόσωπος της 29ης Ταξιαρχίας ΠΖ Αντισυνταγματάρχης Φώτης Γκίκας, ο εκπρόσωπος της ΧΧΙ Ταξιαρχίας Πεζικού Λοχαγός Κωσταντίνος Κωστίκας και ο διοικητής του 511 ΤΠ Αντισυνταγματάρχης Παύλος Παπανικολάου. Στο πλευρό μας βρέθηκε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μέσω της εκπροσώπου της Χρύσας Μαυρίδου, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕ και προέδρου του ΣΠοΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Θα ήταν παράληψη εάν δεν γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία και στήριξη, σε υλικοτεχνική υποδομή, του Δ΄ Σώματος Στρατού καθώς επίσης και στη συνεργασία της Αστυνομικής Δ/νσης και της Τροχαίας Κομοτηνής όπως επίσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Κομοτηνής.
Τέλος σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας αποτελεί η σταθερή στήριξη και προβολή της εκδήλωσης από όλα τα τοπικά και πανελλήνια μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι εκδηλώσεις «Παρχάρια» έχουν γίνει πλέον παράδοση για τον τόπο μας αλλά και για τον Σύλλογο Ποντίων Ν Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», και παρόλο που ενός τέτοιου μεγέθους διοργάνωση απαιτεί πολύ κόπο, χρόνο, κουράγιο και δύναμη, τα μέλη του Συλλόγου δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία, σε αυτόν τον μοναδικό χώρο αναψυχής, ενός δασικού χωριού στα πρότυπα των Παρχαροχωρίων του Πόντου, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το πολεμικό μουσείο του Οχυρού της Νυμφαίας θα αποτελεί έναν ακόμη τουριστικό προορισμό για την Ροδόπη. Βασικός στόχος είναι να προσφέρουμε μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς και επαφής με την παράδοση στους επισκέπτες και τους συντοπίτες μας. Ακόμα και στις δύσκολες συγκυρίες οι Πόντιοι δηλώνουν παρόντες.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας