Μας εξέπληξε ο Δένδιας

Να σας πω την αλήθεια;

Δεν του το είχα  σε τέτοιο βαθμό του Δένδια.

Τον παρακολουθούσαμε όλοι στις κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής που κάνει… και λέγαμε, εντάξει προσπαθεί ο άνθρωπος να λύσει τα προβλήματα στηριζόμενος στη διεθνή διπλωματία, προσπαθώντας να υπερκεράσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν εντός της Ε.Ε.

Γιατί μη ξεχνάμε  ότι είχε πρώτιστος να αντιμετωπίσει την Γερμανική εξωτερική πολιτική …και μετά την Τουρκική.

Και τα κατάφερνε καλά…αλλά όχι τόσο καλά ώστε να πεισθούμε και να  πούμε.. μπράβο αυτός είναι επιτέλους ένας υπουργός εξωτερικών που υπερασπίζεται πάνω απ όλα τα δίκαια της Ελλάδας.

Η επίσκεψη στην Τουρκία συνέπεσε και με δύσκολη συγκυρία εντος της Ελλάδος.

Η πολιτική κόντρα για το Ελσίνκι μεταξύ Σημίτη –Καραμανλή δεν ήταν ότι το καλύτερο.  Παλιά ξινά σταφύλια που ήρθαν στην επικαιρότητα χάρη στην πρόθεση του Σημίτη , να επιβραβεύσει τη δικιά του εξωτερική πολιτική;

Τι το ήθελε;

Προς τι η τόση δημοσιότητα;

Έβαλαν πάλι οι γερμανοί το χεράκι τους ή ήταν παρέμβαση δικιάς του έμπνευσης;

Ποιος ξέρει;

Έδειξε πάντως ξεκάθαρα πως στην Ελλάδα υπάρχουν 2 σχολές εξωτερικής πολιτικής.

Εκείνης που λέει συζητάμε για τα πάντα …και εκείνης που υποστηρίζει πως η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.

Το ότι η Τουρκία θέτει συνεχώς ζητήματα προς επίλυση…φυσικά και ακυρώνει στην πράξη την θεωρεία προς πρέπει να συζητάμε για τα πάντα.

Δεν φταίει η Ελλάδα αν του Ερντογαν του ήρθε στο μυαλό να ανασυστήσει …έστω και στα λόγια…μεγάλο μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οκ …τεράστιο κράτος η Τουρκία…έχει τις επιρροές της…μπορεί να κάνει προβολές δύναμης…μπορεί να θέλει να γίνει η περιφερειακή δύναμη της μεσογείου…αλλά ως εκεί. Αυτό δεν θα το κάνει εις βάρος των άλλων κρατών ή με την επιβολή των όπλων.

Άραγε θυμάστε πόσες φορές κατά τη διάρκεια επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα… αυτοί έθεσαν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας…και οι δικοί μας  έκαναν την πάπια;

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου έχουμε να αντιδράσουμε κατά πρόσωπο.

Να πούμε…όπα βρε καρντάση…εσύ μπορείς να λές ότι λές…αλλά  δεν είναι έτσι τα πράγματα…αλλά αλλιώς…και συγκεκριμένα είναι ετσι ετσι και έτσι.

Ναι δεν θέλουμε την Τουρκία αντίπαλο, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την γείτονα χώρα σε μια μετωπική στρατιωτική αντιπαράθεση μακράς διάρκειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα τα υπομένουμε όλα με σκυμμένο το κεφάλι.

Και αυτά τα σκυμμένα κεφάλια στην Ελλάδα είναι πολλά…πάρα πολλά…και σε όλα τα κόμματα…και είναι μεγάλα κεφάλια…ούτε μικρομεσαία ούτε μικρά.

Και μη νομίζεται πως σκύβουν για λόγους ιδεολογίας… αυτά είναι τρίχες.

Αξιώματα και οικονομικά συμφέροντα κρύβονται από πίσω.

Φυσικά υπάρχουν και από τις 2 μεριές οι Τουρκοφάγοι και οι Ελληνοφάγοι…που ζουν ακόμα στις εποχές που έπαιρνε ο καθένας ένα γιαταγάνι ή ένα τουφέκι και όποιον αντίπαλο πάρει ο χάρος.

Αμ δεν γίνονται πλέον έτσι οι πόλεμοι.  Τώρα είναι η εποχή των πλοίων των αεροπλάνων και των πυραύλων. Χάνεις τη μάχη χωρίς να ξέρεις από πού σου ήρθε.

Οι μόνες αναίμακτες είναι οι διπλωματικές μάχες, όπου χάνεις τα σώβρακα, πριν προλάβεις να πεις κιχ.

Και μια τέτοια διπλωματική μάχη δόθηκε χτες στην Άγκυρα, όπου ο Δενδιας δεν έκανε την πάπια αλλά τον αετό.  Πέταξε πιο ψηλά από τον Τσαβούσογλου και του είπε αυτά που λέει όλος ο κόσμος…αλλά κανείς κατάμουτρα.

Τα νησιά μας έχουν στρατό…γιατί στα απέναντι παράλια υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη στη Μεσόγειο.

Η συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει τα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη…και αυτό δεν μπορεί ούτε πρόκειται να αλλάξει.

Όσο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ …υπάρχει το διεθνές δίκαιο που περιγράφει ρητά τι δικαιούται κάθε κράτος.

Α ναι… και ότι οι Τούρκοι πιλότοι χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση γιατί χάνουν το δρόμο τους και συνεχώς κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος. (εκτός και αν έχουν διαταγές να το κάνουν …αλλά φυσικά αυτό δεν είναι θέμα που τίθεται καν προς παραδοχή.)

Εγγραφείτε στο Newsletter μας