Μήπως ήρθε η ώρα να λύσει ο δήμαρχος το θέμα της ΔΕΥΑΚ ;

νερο δευακ

Έχουμε μπει ήδη στην άτυπη προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης , με τον νυν δήμαρχο Κομοτηναίων Γιώργο Πετρίδη να έχει δηλώσει την απόσυρση του από τα κοινά, ενώ κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των δημοτών της πόλης είναι η κόντρα που υφίσταται μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ για ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί κοινή συναινέσει εν τη γενέσει του.
Αποτέλεσμα αυτής της κόντρας η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η κατ εξοχήν κοινωφελής επιχείρηση του δήμου μας η οποία αντί να έχει ως κύριο μέλημα της την ομόνοια και την άψογη λειτουργία της…δίνει την εικόνα αλληλοσπαρασσόμενης οικογένειας.
Αν και δεν συμφωνώ πολιτικά με τον Γιώργο Πετρίδη εντούτοις τον ξέρω από παιδί μια που μαζί τελειώσαμε το σχολείο. Ήταν πάντα μετρημένος … ακέραιος χαρακτήρας και ποτέ δεν έδινε δικαιώματα για αρνητικά σχόλια.
Γιατί να χαλάσει την εικόνα του τώρα; Μπορεί και πρέπει να κόψει τον γόρδιο δεσμό και να δώσει μια λύση στο θέμα της ΔΕΥΑΚ πριν οι καταστάσεις φτάσουν στα άκρα και φυσικά εις βάρος των κατοίκων αυτού του δήμου.
Είναι δεδομένο πλέον πως διοίκηση και εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κοινό σημείο επαφής και συνομιλούν μεταξύ τους μέσω δικαστηρίων και δικηγόρων, και το κυριότερο όλων ; η διοίκηση δεν δείχνει καμία ένδειξη ότι έχει καταλάβει πως διοικεί μια κοινωφελή δημοτική επιχείρηση και όχι μια πολυεθνική.
Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους , όταν μια ομάδα το πάει από άτυχο αποτέλεσμα σε άτυχο αποτέλεσμα, εκείνος που φεύγει πάντα είναι ο προπονητής και όχι όλοι οι παίκτες.
Μήπως θα ήταν ένα βήμα προόδου η αλλαγή της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ;
Και για να απαλύνω λίγο το κλίμα , όχι με το αιτιολογικό ότι φταίει εκείνη για την κόντρα, αλλά για το ότι δεν υπάρχουν πια οι απαραίτητες καλές εργασιακές σχέσεις εντός της επιχείρησης και δεν μπορεί να αποδώσει στους στόχους που έχει βάλει.
Θα ήταν μια κάποια λύση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση του δήμου και ίσως μια νέα ευκαιρία να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση του προβλήματος ξεκινώντας τις συζητήσεις από μηδενική βάση.
Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση βέβαια … να έχει απόλυτο δίκιο η παρούσα διοίκηση και το άδικο οι εργαζόμενοι για όσα τις καταλογίζουν.
Οπότε η μια είναι η λύση. Όλα στο φως , όχι βέβαια με λόγια του αέρα αλλά με στοιχεία.
Οι νόμοι υπάρχουν , οι ισολογισμοί υπάρχουν , τα μηνιαία ισοζύγια της επιχείρησης υπάρχουν , τα ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν , οι πιστωτές της , οι χρεώστες της , στην διαύγεια είναι αναρτημένες όλες οι αναθέσεις για τα έργα της , οι συμβάσεις , θα δούμε αν κρύβονται και έσοδα από επιταγές , και στο τέλος σε ποιον επιτέλους λογαριασμό του ισολογισμού έμπαιναν επί τόσα χρόνια τα δεσμευμένα χρήματα των εργαζομένων. Άλλωστε υπάρχουν και οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που θα τα διαβεβαιώνουν.
Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η υπόθεση της αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων ΔΕΥΑΚ πρέπει να λυθεί…πρώτα πρώτα γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος προφανώς δεν θα επιθυμεί , να τον συνοδεύει η «ρετσινιά» της αντιπαράθεσης του –έστω και έμμεσα- με εργαζομένους , ούτε φυσικά και η φημολογία για κακοδιαχείρηση στην κορυφαία δημοτική επιχείρηση της πόλης του.
Εκτός κι αν έχει παραχωρήσει ήδη τη διοίκηση του δήμου του στους επιγόνους…κάτι που δεν πιστεύω να ισχύει, ούτε θα ισχύσει μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας