Κοροναϊός : 31 νέα κρούσματα

Την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα στα 418, μετά την επιβεβαίωση 31 νέων κρουσμάτων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη επίσημη απογευματινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα.

Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 79, εκ των οποίων οι 13 είναι διασωληνωμένοι.

«Η διασπορά του ιού συνεχίζεται σε όλον τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, αναφέροντας ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 208.000 παγκοσμίων και οι θάνατοι σε 8.008.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2.000 με 3.000.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος έρευνα της ομάδας της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα.

«Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα εξήγησε ότι η θνητότητα για τον νέο κορωνοϊό κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο.

«Δεν έχουμε λίγα κρούσματα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε», τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε δηλώσεις επιστημόνων ή νέα που διακινούνται μέσω internet. «Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αρκετοί συνάδελφοι του «στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news για την πορεία της επιδημίας. Πώς γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστεσε μία κατάσταση τύπου Ιταλίας».

«Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα δύο επιστημονικά επιτεύγματα σε Κίνα και Γαλλία με τα πολλά υποσχόμενα φάρμακα κατά του κοροναϊού.

Στη Γαλλιά, η ομάδα του διεθνώς διακεκριμένου επιστήμονα Ντιντιέ Ραούλτ (Dider Rault), έκανε επιτυχείς έρευνες σε ασθενείς με την ουσία υδροξυχλωροκίνη (γνωστή με την εμπορική ονομασία Plaquenil).

Στην Κίνα, αντιγριπικό φάρμακο της ιαπωνικής εταιρείας Fujifilm, με βασικό συστατικό την ουσία Αvipiravir αποδείχτηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία του κοροναϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας