Κοροναϊός: Ποιος ο κίνδυνος για τα μωρά εγκύων που νόσησαν

Μεγαλύτερο κίνδυνο γιαπροβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Ειδικότερα, η δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» που έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έπειτα από ανάλυση στοιχείων για 7.772 μωρά που παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 12 μηνών, έδειξε πως από αυτά είχαν γεννηθεί από 222 γυναίκες με μέση ηλικία 33 ετών, διαγνωσμένες με κοροναϊό κατά την κύησή τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως νευροαναπτυξιακές διαταραχές κατά το πρώτο έτος της ζωής τους εμφάνισε ποσοστό 14,4% των μωρών που είχαν γεννηθεί από έγκυες μητέρες με Covid-19, έναντι ποσοστού 8,7% των μωρών γεννημένων από μητέρες χωρίς κορoναϊό κατά την εγκυμοσύνη τους.

Παράλληλα, εκτιμήθηκε ότι η λοίμωξη από covid κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με 86% μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης νευροαναπτυξιακής διαταραχής στο μωρό, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για νευροαναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. τον πρόωρο τοκετό). Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος όταν η μόλυνση από τον ιό συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης μελέτης για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Παράλληλα, μία δεύτερη έρευνα από τη Δανία που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Πολυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα Παιδιά λόγω λοίμωξης Covid-19 έχει γίνει, πλέον, πιο σπάνιο, παρ’ όλο που μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον οι μολύνσεις στα παιδιά είναι συχνότερες.

Ειδικότερα, η μελέτη ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 2021-2022 για 583.618 παιδιά και εφήβους έως 17 ετών, εκ των οποίων 267.086 είχαν εμβολιαστεί κατά του covid. Βρέθηκε μόνο ένα περιστατικό του Συνδρόμου (που προκαλεί φλεγμονή σε καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς και εγκέφαλο ακόμη και μετά από ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη) στα εμβολιασμένα παιδιά και 11 περιστατικά του Συνδρόμου στα ανεμβολίαστα. Τα ποσοστά του Συνδρόμου ήταν πολύ μεγαλύτερα όταν η Δέλτα ήταν η επικρατούσα παραλλαγή του κορoναϊού.

Το γεγονός, πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι είτε επί Δέλτα είτε επί Όμικρον ο κίνδυνος του Συνδρόμου είναι σημαντικά μικρότερος στα εμβολιασμένα παιδιά και εφήβους δείχνει πως το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημά τους να μην υπεραντιδρά με φλεγμονή στη λοίμωξη Covid-19.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας