Καλωσορίσατε στο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας & Πολιτισμού του Δ.Π.Θ.

Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών εγκαινιάστηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018.

Το Κέντρο, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Ρωσικός Κόσμος”, έχει ως σκοπό τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και τέχνης ως σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού, την υποστήριξη των προγραμμάτων εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, τη δημιουργία προϋποθέσεων για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τα κλασικά και σύγχρονα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και τέχνης καθώς και τον πολυεθνικό πολιτισμό των λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την ενημέρωση για τη σύγχρονη ζωή και την ιστορία της Ρωσίας, αλλά και τη διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών επαφών και ανταλλαγών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος, κ. Vladimir Kochin, και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Alexandr Shcherbakov, μαζί με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ, κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Ρωσικός Κόσμος”, κ. Vladimir Kochin, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexandr Shcherbakov, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Κομοτηνή, η νεοεκλεγμένη Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Στρατού, καθώς και πλήθος Καθηγητών και φοιτητών του Δ.Π.Θ.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού, κα. Μαρία Δημάση, στο χαιρετισμό της δήλωσε πως το Τμήμα κάνει προσπάθειες και για τις τέσσερεις γλώσσες που διδάσκονται εκεί, με τη ρωσική γλώσσα να είναι, όπως τόνισε, η πολυπληθέστερη σε αριθμό φοιτητών που την επιλέγουν. Η κα. Δημάση τόνισε πως οι συστηματικές προσπάθειες που οδήγησαν στην ίδρυση του παραρτήματος ρωσικής γλώσσας στο Τμήμα ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια και πως το Ίδρυμα “Ρωσικός Κοσμός” έχει χρηματοδοτήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό το νέο Κέντρο που μόλις εγκαινιάστηκε.

Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, από το βήμα ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ιδρύματος “Ρώσικος Κόσμος” και την Πρόεδρο του Τμήματος, κα. Μαρία Δημάση, για τη δημιουργία αυτού του νέου Κέντρου στους κόλπους του Πανεπιστημίου. “Είμαι σίγουρος ότι το Κέντρο θα συμβάλλει πολύ σημαντικά στη διάδοση της Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αλλά και στην αναβάθμιση τόσο του Τμήματος όσο και του Πανεπιστημίου γενικότερα”, τόνισε ο κ. Πρύτανης.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Alexandr Shcherbakov, στο χαιρετισμό του τόνισε πως η υποστήριξη και η διάδοση της Ρωσικής γλώσσας έχουν μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της παράδοσης της χώρας αλλά και την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Σήμερα, υπογράμμισε ακόμα ο κ. Πρόξενος, ενισχύεται ιδιαίτερα και η δια-πανεπιστημιακή συνεργασία μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Ρωσίας. “Η υποστήριξη τέτοιων εκπαιδευτικών πυρήνων με ακαδημαϊκό κύρος αποτελεί επιτακτική ανάγκη τόσο για την περαιτέρω αναβάθμιση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας όσο και για την προσέλκυση δραστήριων νέων ανθρώπων για τους οποίους η γνώση της ρωσικής γλώσσας διευρύνει τους επαγγελματικούς αλλά και τους προσωπικούς ορίζοντες”, είπε τελειώνοντας ο κ. Shcherbakov.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Ρωσικός Κόσμος”, κ. Vladimir Kochin, ένας από τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, ευχήθηκε το πάθος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών για τη ρωσική γλώσσα να γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας