Κάτω τα ξερά σας από τον Ίασμο

Άνω κάτω ο δήμος Ιάσμου από την κόντρα μέχρις εσχάτων μεταξύ του Δημάρχου και του Προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου.

Ποιος χάνει; Όλοι …μα όλοι ανεξαιρέτως.

Σκοπός του πολιτισμού είναι να ενώνει και όχι να χωρίζει. Αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα για μια περιοχή που εδώ και 2 δεκαετίες είναι έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών και υποτελούς εξωτερικής πολιτικής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

Κυβέρνηση ΓΑΠ και οι πολιτικοί φωστήρες αποφασίζουν ο νομός Ροδόπης να χωρισθεί σε 4 δήμους…χειρουργικά φτιαγμένους ώστε οι 2 να είναι σε πλειονοτικά χέρια και οι 2 σε μειονοτικά.

Ποιοι διαμαρτυρήθηκαν; Εκτός από τους ίδιους τους δημότες Ιάσμου …ουδείς άλλος.  Εκτός αν θεωρούμε διαμαρτυρία …πολιτικές δηλώσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.  Υπουργός εσωτερικών και εμπνευστής των δήμων , ο τότε μεγαλοπαράγοντας του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ κ  Γιάννης Ραγκούσης… αλλά σίγουρα τίποτα δεν έγινε χωρίς την απαίτηση της Τουρκίας…στο πλαίσιο ικανοποιούμε όλες τις επιθυμίες προκειμένου να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας.

Τα πράγματα κυλούσαν σχεδόν ομαλά…με κορύφωση την περίοδο δημαρχίας του Καδή Ισμέτ… όπου πολλές φορές κατηγορήθηκε από τους ομόθρησκούς του ότι φρόντιζε περισσότερο τους χριστιανούς δημότες του παρά τους μουσουλμάνους.

Και ερχόμαστε σε μια  μακρά εκλογική περίοδο ντροπή για την Ροδόπη.

Μια περίοδος που αντιστράφηκε η παροιμία ο σκοπός  αγιάζει τα μέσα… σε… τα μέσα αγιάζουν το σκοπό.

Μια περίοδος που την χρεώνεται εξ ολοκλήρου η Νέα Δημοκρατία.

Ο νυν δήμαρχος Ιάσμου κ Μουμιν Οντερ- τότε περιφερειακός σύμβουλος- βρισκόταν σε σκληρή πολιτική κόντρα  με τον αρχηγό της παράταξης κ Μέτιο με συνέπεια να ανεξαρτοποιηθεί.

Οργίαζαν μάλιστα οι φήμες πως το επόμενο βήμα του θα ήταν να μεταφερθεί στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ… αφού είχε την στήριξη ενός πανίσχυρου κεντρικού στελέχους της ΝΔ …το οποίο πρόσωπο χειριζόταν και τα της Θράκης.

Ταυτοχρόνως…πάντα σε κεντρικό επίπεδο της ΝΔ και η κόντρα για το άτομο που θα πάρει το χρίσμα προκειμένου να διεκδικήσει την περιφέρεια. Ποιος  δεν θυμάται άραγε τα ευτράπελα της πολιτικής αναμέτρησης Μέτιου Τοψίδη;

Να μην ξεχνάμε πως ο Οντερ Μουμίν δεν είναι κάποιος τυχαίος πολιτικός…αφού έσερνε/σέρνει μαζί του πολλές χιλιάδες ψήφους που μπορούν/μπορούσαν  να διαμορφώσουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα.

Τελικά υιοθετήθηκε η μέση λύση…ο Μουμίν Οντερ θα γινόταν –μάλλον για να κρατάμε τους τύπους- θα έβαζε υποψηφιότητα για δήμαρχος Ιάσμου και οι ψήφοι που έσερνε θα πήγαιναν σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια στις άλλες 2 εκλογικές αναμετρήσεις( περιφερειακές-βουλευτικές).

Αυτός ήταν ο «σχεδιασμός»…μπορεί και εν αγνοία του ίδιου του Οντερ…υπήρχαν χίλιοι δύο τρόποι να γίνει η δουλειά χωρίς καν να το ξέρει ο ίδιος. Αυτός θα είχε μόνο την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει όσους τον βοηθούν- όπως δηλαδή θα έκανε ο κάθε άνθρωπος.

Τώρα γιατί στράβωσε το πράγμα…ουδείς γνωρίζει. Βλέπουμε κόντρες άνευ λόγου …για πράγματα που θα μπορούσαν να λυθούν καλόπιστα και από τις 2 πλευρές.

Βλέπουμε να ανάβουν φωτιές σε μια περιοχή  …στην οποία η Άγκυρα επιθυμεί να ανάψουν.  Βλέπουμε το θέμα να κορυφώνεται 3-4 μέρες πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη.

Και το περίεργο είναι πως δεν γίνεται καμιά προσπάθεια κατευνασμού ….αλλά αντίθετα ρίχνεται καθημερινά λάδι στη φωτιά.

Που θέλουν να το φτάσουν και γιατί;

Είναι εσωτερικό θέμα του δήμου ή έχει άλλου είδους προεκτάσεις;

Τι γυρεύουν στον Ίασμο άτομα …εκτός Ιάσμου…και με ποια ιδιότητα ανακατεύουν τα κάρβουνα;

Ποιο τρίτο κράτος-εκτός της Τουρκίας- έχει συμφέρον να πυροδοτηθεί ένταση ειδικά στη Ροδόπη;

Ποιοι επιθυμούν να αποκοπεί ο Έβρος και ιδιαίτερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Απλές ερωτήσεις κάνω.

Και η τοπική ΝΔ  ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της…και να τραβήξει αυτιά γιατί θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.   Το παν δεν είναι η ψήφος…το παν είναι να υπάρχει ένα ειρηνικό μέρος για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει.

Αλλά ποια τοπική ΝΔ;

Έμεινε και κανένας  … ή μήπως τους εδίωξαν όλους με τον τρόπο τους και έμειναν τρεις ο κούκος και η κούκαινα;

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας