Κάθε βήμα και ένα ταξίδι για τους ευρωπαίους εταίρους…`

Αξέχαστες εμπειρίες και μοναδικά συναπαντήματα με τόπους και ανθρώπους ζουν στη Θράκη οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές από την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius, φιλοξενούμενοι του ΓΕΛ Ιάσμου. Παίζοντας το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού ανακάλυψαν τις αναπάντεχα όμορφες γωνιές του χωριού, ενημερώθηκαν στο Μουσείο για τον παλαιότερο τρόπο ζωής στην Ελλάδα. Εντυπωσιάστηκαν από τη Βυζαντινή γέφυρα του ποταμού Κομψάτου και τις λεπτομέρειες που αφορούν στη χλωρίδα και την πανίδα του. Μαγεύτηκαν από το ηλιοβασίλεμα στα Άβδηρα της Ξάνθης, γνώρισαν τον αρχαιολογικό θησαυρό στο εκεί μουσείο και «αλίευσαν» κοχύλια κι άλλα «δημιουργήματα» της θάλασσας, δώρα πολύτιμα για τους αγαπημένους τους. Νωρίτερα, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς στον ελαιώνα του ΚΠΕ Βιστωνίδας και να νιώσουν την γαλήνη και την ηρεμία σε ένα ξεχωριστό σημείο, όπως είναι αυτός του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Οι 37 μαθητές και συνοδοί καθηγητές από τα σχολεία-εταίρους του προγράμματος γνωρίζουν τις ομορφιές της Θράκης με τη συνοδεία της Διευθύντριας του σχολείου του Ιάσμου κας Βάγιας Σερέτη ως συντονίστριας του προγράμματος στην Ελλάδα και των παρακάτω καθηγητών ως μελών της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος: Χαντζή Ιωάννα, Ανδρεαδάκη Ευφροσύνη, Τζουνοπούλου Αντιγόνη, Γεωργιάδου Νάσια, Δασκαλάκη Σούλα, Αγγορούδη Σταύρο και Πάφη Γιώργο . «Δεν περιμέναμε να συναντήσουμε σ’ αυτή την απομακρυσμένη γωνιά τόσες φυσικές ομορφιές» δήλωσαν συναρπασμένοι από το θέαμα του υδροβιοτόπου της Βιστωνίδας, τη μοναδική αποικία ερωδιών και κύκνων.2

3

4

33

34

35

36

49A21939EB1EF155AB02C071AE8D4FA2

220px-Mitra1

872_10151385183626291_1517725010_n
Κάθε βήμα και ένα ταξίδι για τους ευρωπαίους- εταίρους που γνώρισαν από κοντά και την πόλη – κράτος της Μαρώνειας, που ιδρύθηκε από Χιώτες εποίκους στο α’ μισό του 7ου αι. π.Χ., με μια βόλτα στο αρχαίο θέατρο, στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν τον σύγχρονο μεν, αλλά παραδοσιακό οικισμό, να συνομιλήσουν με τους κατοίκους και να γευτούν θρακιώτικα εδέσματα γνωρίζοντας από κοντά και το Γυναικείο Συνεταιρισμό «Σύναξη» με ό,τι γευστικό παράγει. Γεύσεις και άριστη φιλοξενία έζησαν και στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Βεργίνα· πίνοντας τσάι του βουνού και συζητώντας γνώρισαν την παραγωγή από πρώτο χέρι και ξεναγήθηκαν σε έναν χώρο που παντρεύει τη γνώση, την τεχνολογία, την ποιότητα πετυχαίνοντας άριστο αποτέλεσμα, όπως ως καλοί γευσιγνώστες διαπίστωσαν.
Τα έξι σχολεία υλοποιούν από κοινού το πρόγραμμα: «Food Technology in Europe. Differences and Similarities.» Έτσι, «οι δρόμοι του λαδιού» (δράση του ΓΕΛ Ιάσμου) έφεραν τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές στον Ίασμο κι από εκεί σε κάθε ενδιαφέρον σημείο της Θράκης. Επιβεβλημένη κρίθηκε η στάση στο Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» με τις δεκάδες χρυσές βραβεύσεις σε διεθνείς οργανισμούς, τις αμέτρητες πρωτιές και διακρίσεις να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Νωρίτερα επισκέφτηκαν τον εθνικό δρυμό του δάσους της Δαδιάς και το Σουφλί τόπο γνωστό για την παράδοση στη σηροτροφεία γνωρίζοντας από κοντά τα «κουκουλόσπιτα» της περιοχής, τα μεταξωτά είδη και φυσικά τα γευστικά λουκάνικα. Η 4η αυτή συνάντηση του προγράμματος , (προηγήθηκαν συναντήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία), ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου με τους φιλοξενούμενους συμμετέχοντες να δηλώνουν ήδη λάτρεις της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας