” Θ. Παπαλιάγκας : Είμαστε το κόμμα του δούναι και όχι του λαβείν ”

Επί τη ευκαιρία της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Ευθύνης, ημέρα Τετάρτη 17/4 είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πολιτικό επικεφαλή και Γενικό γραμματέα του κόμματος, κ. Παπαλιάγκα στην εκπομπή του Ράδιο Πατρίδα 100.4 ” Με το Δ κεφαλαίο ” και τη Δέσποινα Μαυρίδου.

Ο κ. Παπαλιάγκας αναφέρθηκε στο όραμά του για την Ευρωπαική Ένωση καθώς και στις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες, εάν θέλουμε η Ευρώπη να διέπεται από ένα πνεύμα ευημερίας. Συγκεκριμένα μίλησε για μία ανάγκη ενοποίησης και εξομάλυνσης των πραγμάτων, μεταξύ των λαών. ” Η Ευρωπαική Ένωση έχει μέσα της την έννοια του ανθρωπισμού” , είπε. Ωστόσο εμπεριέχει και πολλά αγκάθια, όπως είναι οι εθνικισμοί, η αμφισβήτηση του Ευρωπαικού οικοδομήματος, η αλλοίωση του χαρακτήρα της ,λόγω της εισροής πολλών κρατών-μελών, (κάτι που έχει επηρεάσει και την Ελλάδα, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαλιάγκας) και φυσικά η άγνοια των πολιτών για τη θετική επίδραση της Ε.Ε. στη ζωή τους. Με λίγα λόγια υπάρχει ανάγκη για εναρμόνιση των (οικονομικών) πρακτικών, ανάγκη για προστασία της Ευρώπης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της Δ.Ε. απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δήλωσε χαρακτηριστικά: ” Είμαστε το πρώτο κόμμα που έχει τοποθετηθεί καθαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς βγήκαμε με ανακοίνωση τεσσάρων σελίδων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα άρχισαν να τοποθετούνται θετικά, πριν ακόμα διαβάσουν τη συμφωνία. Αναλύσαμε με τους συνεργάτες μου όλα τα θετικά και αρνητικά της σημεία και φυσικά κάναμε γνωστή την αρνητική μας τοποθέτηση. Μία με δύο η μέρες μετά τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα”.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Παπαλιάγκας είπε πως η Δημοκρατική Ευθύνη υποστηρίζει υποψηφίους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την ίδια, και σαφώς κάποιοι από αυτούς προέρχονται από τα σπλάχνα της Δ.Ε.

Όταν ερωτήθει εάν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές,εκείνος αποκρίθει ότι για να υπάρξει μία συνεργασία με ένα κόμμα θα πρέπει να υπάρχουν και κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν υφίστανται ούτε οι στοιχειώδεις προυποθέσεις. Η Δ.Ε., είπε, είναι ένα κόμμα προοδευτικού πατριωτικού κέντρου, ένα κόμμα που δεν έχει ούτε ιδρυτή ούτε κληρονόμο. Τα μέλη της δεν έχουν ανάγκη την πολιτική για να επιβιώσουν, πρόκειται για επαγγελματίες, για άτομα που γνωρίζουν ότι για να αναπτυχθεί

η πολιτική και να πάει μπροστά, θα πρέπει να υπάρχει μόνο το δούναι και όχι το λαβείν. Τέλος, σημείωσε ότι αυτή η νοοτροπία απουσιάζει από τα κόμματα εξουσίας, όπως απουσιάζει και η αποφασιστικότητα για ουσιαστικές αλλαγές.

Παρούσα θα είναι η Δημοκρατική Ευθύνη και στη Θράκη, καθώς ο κ. Παπαλιάγκας μας δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, για τις εθνικές εκλογές. Εώς τώρα έχουν ανακοινωθεί μόνο οι εκατόν πενήντα. Εκκρεμούν η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας